Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

torsdag den 29. november 2012

Mit nye bed med nye roser

Scepter ´d´ Isle (er jeg blevet forelsket i af at følge Signes Vals).

Lyserød/lys rosa Austinrose.
Bliver 80-100 cm høj med relativ smal vækst.
Blomstrer fra juni til september.
Mellemstor, halvfyldt og åben blomst, som vækker nostaltiske og romantiske følelser hos mig.
Stærk, men behagelig duft af myrra. Jeg sætter stor pris på roser, (blomster), der dufter. Det er en lidt flad fornemmelse, at stikke næsen ned i en blomst, tage en dyb indånding, og så...... ingenting. Absolut ingenting. Så falder oplevelsen ligesom lidt til jorden, synes jeg, selvom det dog ikke er det eneste barometer jeg har købt roser efter.
Sund og hårdfør.
Kan anvendes i bede, solitært og til afskærring. Og jeg elsker at binde buketter. Det var nært blevet min levevej, hvis jeg havde fundet en praktikplads dengang jeg var ung.
Særligt velegnet til, at plante i grupper af 3 roser, som støtter hinanden, så de tilsammen danner en busk, men kan også bruges som bedrose. Her hos mig vil den i første omgang blive brugt som bedrose, men det kan være det ændrer sig, efterhånden som jeg lærer den at kende.




Geoff Hamilton

(hvis den bliver lige så smuk I virkeligheden, som på billeder, så tror jeg den bliver ynglingsrosen her).
Austinrose.
Blomstrer fra juni til september/november med kuglerunde, mellemstore, lyserøde, fyldte blomster.
125-150 cm høj.
Middel (til kraftigt)? duftende rose, med en let æbleagtig anstrøg.
Hårdfør og meget blomsterrig.
Velegnet til bede, solitært og til afskærring.
Beskæres begrænset.

 



Jaques Cartier (bliver rost alle steder, så den måtte jeg bare prøve).

Historisk portlandrose.
100-150 cm høj busk eller parkrose med opret vækst.
Blomstrer fra juni til september (nogle siger oktober).
Stærkt duftende, rosarød/karminrosa, firdelte og tætfyldte blomster.
Kræver en god og næringsrig jord i sol/halvskygge.
Fuldt hårdfør.
Tåler kraftig beskærring.
Velegnet til hæk, solitært, i staudebede eller busketter og er god til afskærring.



Isphahan (nok den rose jeg har læst flest anbefalinger om).
 
Historisk damascener rose.
150-300 cm høj og 150-200 cm bred.
Buskrose med tæt og moderat til kraftig vækst.
Oprette hovedgrene og buede sidegrene.

Bladene er let læderagtige, friskt mørkgrønne og matte. Stærkt tornede grene.
Sommerblomstrende fra juni til juli (et enkelt sted står der fra juni til september).

Stærk, behagelig duft.
Store, tæt fyldte, rosa blomster.
Meget hårdfør.
Velegnet til bede, hæk og til afskæring.
Kræver fuld sol og kalkholdig jord med godt dræn.
Der er på nettet stor uenighed om hvor stor denne rosebliver. Der står alt fra 1x1 meter til 2,5x3 meter. Hvad skal man så tro på, er der nogen der kender den af personlig erfaring?


Champion of the world (ser skøn ud, og læste et sted, at den til fulde lever op til sit ellers dristige navn. JAS Roser lød nu ikke som om han mente den kunne bære navnet, så nu glæder jeg mig til at danne mig min egen mening).

Bourbonrose (1894).
Bred buskrose med overhængende grene. Ca. 90 cm. høj og 120 cm. bred.
Store/mellemstore, tætfyldte, rosa/lillarosa blomster.
Ret lyst løv, med store velformede blade.
Stærk duft/ikke påtrængende duft (afhængig af hvem man spørger), men god duft.
Remonterer fra juli
Hårdfør/skal vinterdækkes(?) Så må man jo ta’ sine forholdsregler. Men det vil jeg nu nok gøre med alle roser alligevel.

Champion of the world er et navn der forpligter, og et sted på nettet står der, at verdensmesteren som regel også lever op til sine forpligtelser, både med sin hårdførhed, (sammenlignet med andre remontantroser), og med sit rige flor af store, fyldte blomster.

En rose, der bliver finere og finere, jo længere man kommer hen på sæsonen.

Anvendes solitært, i busket, i grupper eller som uformel hæk. Er også god til afskæring.

 

Great Western (har en skøn farve, vil garanteret passe godt ind I bedet  I nærheden af min blodblomme).

Historisk bourbonrose.
Kraftig, velformet og velforgrenet busk på 2,5 x 3 meter.
Rigt blomstrende, med store, karminrøde/purpurrøde blomster.
Sommerblomstrende i juni og juli. Mange roser, som ikke remonterer, blomstrer til gengæld overdådigt mens det varer.
Sundt løv. Får mange hyben.
Kræver solrig placering.
Velegnet i bede, buskadser, som klatrerose og hæk.
God til afskæring og rosengelé.

 

Marguerite Hilling (Impulskøb, fordi jeg fortalte JAS Roser, at jeg er helt vild med den lys gule rose Aicha, men at den og enkelte andre gule roser som jeg er blevet betaget af, ikke kommer ind i min nuværende have, fordi jeg ikke har plads nok til et gult haverum, og jeg ønsker ikke at blande hverken gult eller orange med de lyserøde og violette farver, som jeg har forsøgt at holde mig til i haven. JAS nævner denne rose som den lyserøde udgave af Aicha).

Moyesii-hybrid.
Kraftig og tæt buskrose, med oprette til buede grene.
2,5 X 2 meter.
Store, enkelte til dobbelte blomster, som er mørkt karminrøde og blegner til lyst lillarosa.
Svag, sød duft.
Blomstrer ca. 2 uger før ”alt andet”, fra ca. Skt. Hans og 4 uger frem. Remonterer svagt.
Mat grønt løv.

 

Odyssey (impulskøb, men jeg kendte den fra fotos og beskrivelser i forvejen). Utrolig yndig, og jeg falder for den hver gang jeg ser den. Jeg havde bestemt jeg ville ha’ rosen Astronomia/Sweet pretty, men den fik JAS Roser ikke hjem til mig i denne omgang. Odyssey har noget i retningen af den samme charme, men Astronomia/Sweet pretty forbliver på min ønskeliste).

Sart lyseblå/lyslilla.
Stedseblomstrende fra midt juni/start juli og hele sæsonen ud.
100 cm. høj og 50-60 cm bred.
Kraftig duft.
Ynder en solrig placering.
Flot, blankt løv.
Anvendes til bed, sydvendt mur eller som potterose.


Disse roser er plantet i dette nye trekantede bed. Billedet er næsten en måned gammelt, og det ser slet ikke sådan her ud længere. Men jeg vil vente med at afsløre hvad jeg har haft travlt med lidt endnu.


Billederne er venligst lånt på internettet, da de nyindkøbte roser jo ikke er begyndt at blomstre her hos mig endnu. Men til sommer drømmer jeg om romantikken vil blomtre i min have.

Noget helt, helt andet:

Jeg skulle ind på Kolding sygehus og have lavet en mindre operation i venstre håndled i dag. Når sandheden skal frem, var jeg ikke helt tryg ved, at jeg skulle i fuld narkose. Man har lov til at være lidt pylret, så jeg fik lov til, at få Jacob med ind og holde i hånd, indtil jeg var blevet bedøvet.

Men helt gennemtænkt var det nu ikke. For imens den ene hånd blev gjort klar til operation, skulle den anden hånd jo ha’ en kanyle til narkosen. Min mand/Jacob kunne ikke tåle nåle, så han blev dårlig og måtte skynde sig ud, inden de næsten var begyndt, for han var lige ved at besvime. Men her stopper parodien så langt fra!

Den første narkoselæge/sygeplejerske bøvlede længe med at finde en blodåre, men gav til sidst op og fik fat i en kollega. Han indtog lokalet med en stor selvsikkerhed, men den kunne jeg snart få pillet ud af ham!

Der blev forsøgt på hånden, i albueleddet, ved håndleddet og hele vejen op og ned af armen. Så prøvede han flere forskellige steder på foden. Men stadig uden held. Så fandt han en lille scanner frem, så han kunne få hjælp til at se, hvor mine blodårer var. Det var svært. Rigtig svært. Der var nærmest intet at finde. Endelig fandt han dog én. Sprittede af og skulle så stikke, men ramte den ikke. Samme historie gentog sig igen længe efter.

Ortopædkirurgen begyndte at trippe noget så utålmodigt i baggrunden, hvilket vist heller ikke hjalp på det hele. ”Er det ikke noget med bare at tage en beslutning og så få stukket et sted”?, foreslog han på et tidspunkt. Så begyndte de at diskutere, hvor mange patienter de havde efter mig, og da der var gået en time og et kvarter med endeløse stik-forsøg, gav de op, og jeg fik beskeden om at komme igen en anden dag. Så nu kan jeg skubbe ”problemet” foran mig i 14 dage mere. Men jeg kom da hjem med en gul venstre hånd, og en præpareret højre side ”næsten” fra top til tå. Jeg ligner en stiknarkoman med et alvorligt problem og nyresvigt!

Jacob mener det må være fordi jeg er halvt zombi. Jeg tror han har set alt for mange film.

Problemet opstod ifølge lægerne nok, fordi jeg havde fastet lige lidt for meget, så jeg var dehydreret og så frøs jeg samtidig, og det er altså ikke den bedste kombination i den sammenhæng åbenbart.

Sikke en oplevelse! Men Jacob fik da spildt en fridag!  
Nu håber jeg, at min hånd kan nå at blive klar til, at jeg skal hofteopereres midt i januar, for derefter skulle jeg jo meget gerne kunne bruge et sæt krykker. Ak ja, som Jacob siger, det er en meget brugt kone han har fået sig.

Men man skal jo se positivt på tingene, så jeg er allerede begyndt at håbe på, at jorden kan vente med at blive bundfrossen indtil om 14 dage. Så kan jeg nå at nyde haven lidt endnu. De første 3-4 måneder af 2013 bliver det nok ret begrænset hvad jeg selv kan klare. Men så har jeg vel lov at håbe vi har sne lige så længe som sidste vinter og forrige vinter, ikke? Det ville i hvert fald passe mig fint, for så vil jeg ikke føle jeg går glip af mere end alle jer andre, som også får kriblende grønne fingre, så snart det bliver februar.

 

 

 

 


tirsdag den 13. november 2012

Ny rose



Blandt de mange nye roser, som jeg købte sidste søndag hos JAS Roser (se tidligere indlæg), vil jeg fortælle lidt om en af mine nyerhvervelser. (Jeg vil fortælle om flere en anden god dag).
 
 
 
Jasmina®

 

Fyldt, lyserød/rosapink klatrerose forædlet af Kordes i Tyskland.

Den bliver 2-3 meter høj og 90-100 cm. bred.

Blomstrer rigt fra sent forår til frost.

Middelkraftig duft.

Sundt, kraftigt løv med blanke medium grønne blade.

Kan anvendes til espalier, søjle, pergola eller sydmur.
 

Kletter Maxe®, er en ny gruppe klatreroser fra Kordes i Tyskland. Det er kun de kønneste og sundeste sorter fra Kordes store forædlingsarbejde, der kommer med i denne gruppe. Kun de der har vist, at have en bedre blomstring, et sundere løv og en bedre vækst, end de gamle klatreroser er velkommen i denne gruppe. Kordes startede forædlingsarbejdet med disse sorter, med henblik på, at fremavle sygdomsressistente og blomsterrige sorter. Det er et meget seriøst arbejde, hvor de ofte bruger 10-12 år på at teste sorterne, før de bliver lanceret.
 
Hos mig bliver den plantet op af stolpen til fuglehuset/foderbrættet. Så kan jeg også se den inde fra huset.
 
 

 
Billederne er lånt på nettet, da jeg jo ikke kan vise blomster fra min nyerhvervelse før til sommer.

fredag den 9. november 2012

Indkøbstur hos JAS Roser

 
I søndags gik turen over til JAS Roser ved Brenderup på Fyn.

Inden turen derover, har jeg brugt MANGE timer på at researche billeder og viden, om ENORMT mange slyngroser, så jeg kunne vælge nogle (relativt få) roser ud,som jeg tror jeg vil blive glad for, og for at jeg kan give dem den bedst mulige placering, som jeg nu ville kunne tilbyde dem hver især her i haven.
Både så roserne faldt i min smag, passede sammen i farverne (også med deres kommende naboer, som allerede gror i bedet), men også så de passer til de tænkte placeringer, med deres vækstform, og med hvor meget sol de havde behov for, for at kunne trives. Et enormt arbejde har det faktisk været.  Men jeg skal jo alligevel hvile meget af min tid, så det er været en dejlig beskæftigelse imens.

Jeg er så privilegeret, at jeg har to nye espalier og en ny pergola, (som faktisk ikke engang er helt færdige endnu. Det går ikke så stærkt, men til foråret bliver det afsluttet).

Men det er jo stadig ret få roser jeg har plads til, ud af de mange, mange, nærmest uendelige muligheder der er at finde på nettet.

I starten havde jeg forestillet mig, at jeg skulle købe roserne hos Rosenposten, hvor jeg også købte roser sidste år, eller prøve at handle lidt med Frans Brun, som Ernst og Birthe Jensen jo anbefaler.

Men så var det Marianne Munk sagde, at jeg skulle ta’ at handle hos www.jasroser.dk, for der ville jeg få rigtig mange, stadig virkelig gode kvalitetsroser, for pengene. Han har mange flere roser end det som han har på hans sortimentsliste, og han kan stort set skaffe alting hjem, og stadig til den uhørte pris af maks. 50 kr. pr. rosenplante.

Jeg fik bevilget 1.500 kr. af husholdningsbudgettet, og begyndte straks at planlægge hvad jeg ville købe, og hvor det skulle plantes. Men hold nu op, hvor er det svært at vælge, eller måske mest af alt at vælge fra. Som at være en lille pige i en slikbutik!

Her er den ønskeliste, som jeg sendte af sted i en mail til JAS Roser 14 dage før vi skulle derover, (Helle Blomsterhatten og jeg):

Roser/klatreroser med mere.

Til lille espalier:                   (Grænser op til et bed med The Fairy, Queen of Sweeden og Mary Rose med flere)

Constance Spry

Clair Austin clb.

Louise Odier
Gertrude JekyllClb

 
  
Til stort espalier:                        (Der står en Rose de Recsht hæk langs espalieret).

Alexander Girault

WramsGunnarstorp

Russeliana

Astride Briant                                                        

Bleu Magenta

Rosemarie Viaud

ZephrineDrouhin

 
 

Op af stolper til pergola:

Arndt (står højt på ønskelisten)

Concert (øverst på ønskelisten – bolsjestribet til indgang ved pigernes ”børnehave”)

RosariumUetersen (lidt I tvivl om farven.Skal passe sammen med Rose de Rescht og tæt på det store espalier)

Jasmin

Giardina
 

----------------------------------------- (roserne her under kan evt. også bruges til pergolaen)

Cinderella

VenustaPendula/Long John Silver

Awakening
 

Til at klatre op i stort asketræ:

Poul Transon (Francois de Jaranville)

 

Op af nordvendt væg:             (Evt. vente til foråret)

Mme Plantier

May Queen


 

 

Roser til nyt rosenbed:            (Der er i forvejen The Fairy, Queen of Sweeden, May rose)

SweetPretty/Astronomia (står meget højt på ønskelisten)

Scepter d’ Isle (står næsten lige så højt på ønskelisten)

 Geoff Hamilton

Jaques Cartier

Champion of the world

Great Western

Comte de Chambord

Isphanan
(Disse roser kan måske også vente til foråret)

 

 

 Jeg har haft det som da jeg var en lille pige på 5 år, dagene op til juleaften, de 14 dage efter jeg sendte bestillingen af sted, og indtil vi havde været der. Godt nok ringede Jens Anton (JAS) en aften til mig, men jeg var stadig meget spændt på hvor meget han ville kunne opfylde mine ønsker.

 Jeg mødtes med min søde veninde Helle Blomsterhatten i Kolding, og vi fulgtes ad over til JAS Roser. Da vi ankom, var førstehåndsindtrykket en værre rodebutik, hvis jeg skal være helt ærlig, og reklameskiltet var bare en stor hvid plade med en sjusket håndskrift, hvor han havde skrevet JAS Roser og roser 50 kr., samt hans tlf.nr. Men Helle og jeg snakkede om, at det er jo klart han ikke kan skyde flere tusinde efter et flot skilt, hvis han vil holde priserne nede. Knap var vi kommet ud af bilen, før Jens Anton, en lille lidt finurligt udseende mand, kom os i møde. Han havde jo ventet os, og fundet en helt masse frem til os. Resten snakkede vi os frem til, og så var han rundt og finde det vi blev enige om. Han var flink, og han vidste en helt masse om roserne, så en smule af det jeg havde skrevet op, blev lavet om til noget andet. Jeg følte mig helt sikker på de ting han rådede og vejledte mig om. Han var en mand der vidste hvad han havde med at gøre, blev indtrykket.

Og hvad fik jeg så med hjem? Jo, nu skal I bare se:

 


 


 

 




 

Ved det lille espalier har jeg plantet:

Climbing Bonica
 

Louise Odier
 

The Generous Gardener
 
 

 Constance Spry er ikke blevet plantet her alligevel, for det mente JAS ikke ville blive godt, men den venter i stedet på, at blive plantet ved min østmur.

 Ved det store Espalier er jeg i gang med at plante:

Alexander Girarault

Rosemarie Viaud

Zephrine Drouhin

Bleu Magenta

Russeliana
 
 

Astride Briant

De roser jeg har placeret tættest på trampolinen er tornløse, eller næsten tornløse.

Der er måske nok en rose for meget, så jeg overvejer, at flytte en af dem, måske over på plankeværket, eller over på østmuren et stykke fra Constance Spry……. Jeg tænker lidt endnu.

Op af legehuset har jeg i forvejen plantet Schneewaltzer, som skal slynge sig op over legehusets tag.

Ved pergolaens stolpe tættest på legehuset, har jeg plantet den hvide og pink bolsjestribede slyngrose Concert, som mine piger havde ønsket sig.

Ved pergolastolpen på den modsatte side af deres havelåge til ”børnehaven”, har jeg plantet  Wrams Gunnarstorp.

Ved de sidste 3 stolper på pergolaen, planter jeg:

Long John Silver

Kir Royal
 

Og så overvejer jeg at plante en klematis i stedet for en rose, så adgangsvejen til ”børnehaven” ikke bliver for trang.

 Op af mit fuglehus/foderbræt, som er en af de få ting, jeg faktisk kan se ud på i haven, inde fra huset, vil jeg plante Jasmin, som både er blomsterrig, hårdfør og remonterende.
 
 
 

 

Op af den nordvendte mur, venter disse to på at blive plantet:

Mme Plantier (som busk)

May Queen (på espalier)

 

Op af mit store asketræ plantede jeg sidste år Trappendalrosen, men der er ikke fut nok i den, så den flytter jeg om i baghaven, hvor jeg finder et godt sted til den. I stedet har jeg købt Poul Transon (Francois de Jaranville), som er i potte, og venter på at blive plantet ud.

Til mit nye trekantede bed ved det lille espalier, (hvor jeg i forvejen har plantet The Fairy, Queen of Sweeden  og Mary Rose), har jeg nu fået købt:
Scepter de Isle

Geoff Hamilton

Jaques Cartier

Ispahan

Champion of the world

Marguritte Hilling

Great Western

og Odyssey.

Til “børnehaven” har jeg desuden købt:
Rosa Mundi

Til et kommende espalier på min kommende pergola i forhaven, har jeg plantet:
Mme Alfred Carriera

 

Hvor mange roser har jeg så købt? Tja, ved nærmere gennemtælling, har jeg købt:

25 roser på én gang,

og jeg måtte punge op med 1.095 kr.

Jeg synes jeg fik rigtig meget for pengene, og jeg har faktisk aldrig haft så mange roser før, som jeg har nu. Jeg har vist nok over fordoblet min bestand her i haven, alene med dette indkøb. Jeg havde godt nok fået en bevilling på 1.500 kr. fra husholdningskassen, men jeg ville ikke købe alt for meget ud over det ønskede, for jeg skal jo også finde plads til det. Så vil jeg hellere ha’ et eller andet til gode til en anden god gang. Jeg ønsker mig nogle klematis, nogle buksbomhække og nogle storkenæb til haven, og jeg ønsker mig nogle træer til at skabe læ i nord- nord/vest. Så der er jo nok at bruge penge på…… for ikke også at tale om på huset!

Alle roserne så ud til at være en god kvalitet, og jeg glæder mig til at se hvordan de vil klare sig her i haven, og jeg er spændt på hvor meget de vil hjælpe mig med at få romantikken til at blomstre her i min have hver sommer i årene fremover.
I mine drømmer bliver det…… Ja, intet mindre end et drømmesyn. Og duften, ja den bliver vidunderlig.
Om farver og vækstformer kommer til at passe rigtigt sammen, er meget svært at vurdere ud fra billeder og beskrivelser. Men jeg må korrigere på hvor de er blevet plantet hen af vejen, som jeg bliver klogere, hvis der er noget jeg ikke rigtig bliver tilfreds med.

Tilbage på p-pladsen i Kolding skulle vi ha’ læsset bilen om, og jeg endte næsten med at tømme hele Helles bagagerum. Da vi havde fået læsset om, stod vi længe og snakkede, og i stedet for at sætte os ind i bilen og snakke færdig, så stod jeg og blev helt kold –og hundesulten. Så da jeg kom hjem brugte jeg den første time på at hvile, spise og få varmen igen, inden jeg tog en hel masse mere tøj på, og gik ud og fordelte alle potterne, satte barrods roserne i blød, og plantede de første 3 barrodsroser. Mere nåede jeg ikke, så skulle jeg ind og lave aftensmad. Jeg har været ude og plante lidt igen siden, men der går nogle dage endnu inden jeg er helt færdig. Men det gør heller ikke noget, for jeg kan jo li’ det, og der går nok et stykke tid endnu før vejret for alvor bliver et problem.

Alt i alt har jeg haft en rigtig god oplevelse, og jeg vil til hver en tid anbefale andre, at handle hos JAS Roser. www.jasroser.dk Firmaet ligger ved Jens Antons privatbolig i Brenderup på fyn. Jens Anton driver virksomheden i sin fritid, og priserne bliver bl.a. holdt nede af, at han selv laver mange af sine historiske roser, at han ikke reklamerer og af, at han ikke nødvendigvis skal kunne leve som konger og baroner af avancen, da han jo har et andet job, der giver ham brød på bordet hver dag. Jens Anton foretrækker man henter sine roser selv, men han er flink og rar, så man kan jo prøve at spørge om han vil sende en bestilling af sted med posten.





Jeg havde mange roser på min ønskeliste, som ikke stod på hans sortimentsliste, men som jeg kunne få med hjem alligevel. Ellers har han en stor viden om, hvilke roser der ligner hinanden utroligt meget, og så kan man måske bruge den alligevel. Bestiller man sine roser på forhånd, har han mulighed for at skaffe de roser han ikke har i forvejen. Uanset om han har roserne i forvejen eller ej, tager han højst 50 kr. pr. rosenplante.

Tak for endnu en dejlig dag til Helle fra Blomsterhatten. Nyder dit selskab enormt meget.



 
Ja, der var underholdning nok her til mindst 2 kopper kaffe igen! Lover jeg snart laver et mindre indlæg igen.
Billederne er dels mine egne, dels lånt på nettet.