Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

tirsdag den 26. februar 2013

Smukke Magnolia i lange baner.


Bjarne Dinesen fra Asperupgård på Fyn, kom til Ribe og holdt foredrag om magnolia.
Bjarne Dinesen i den stribede t-shirt.


Tim Skovrup var så sød, at komme og hente mig, så vi fulgtes ad til Ribe. Det var bare så enormt dejligt, at Tim havde lyst til det. Han havde endda sørget for at tage deres store bil, så der kunne blive plads til Jacobs kontorstol bagi, så jeg kunne holde ud at sidde længst muligt. Det gik også meget bedre end ugen før. Jeg var faktisk kun oppe og humpe rundt i pausen, hvor jeg tog nogle omgange rundt i hele lokalet, så jeg kunne få løstnet lidt op i hoften igen.

Kun lige ankommet til det bord vi ville sidde os ved, sagde jeg til Tim: ”sig mig engang, er det ikke også Ernst Jensen vi har der”? Og det var det sørme. Han bor selvfølgelig også ved Ribe jo. Så vi var henne og hilse på ham. Han skulle være dirigent til generalforsamlingen, og så havde han et nyt produkt med, som han og konen Birthe er begyndt at sælge.
Det skulle være så meget guf for roserne, at de i langt højere grad skyder i vejret. Ernst havde også medbragt et billede af en potterose, der normalt ville blive omkring en halv meter høj, og den var i hvert fald det dobbelte. 
Produktet hedder Mycostart/RhizoBio plantestarter, og det er en biologisk plantestarter med fugtbevarende gel og gødning, samt mykorrhiza, der er naturlige svampe, som lever i symbiose med rodnettet og som hjælper rødderne med at optage næringsstoffer og bevarer sundheden. Produktet kan bruges ved plantning, omplantning og til træer, buske og roser, der ikke er optimale i deres vækst. Produktet skal have kontakt med plantens rødder for at virke. Det kan man gøre enten ved, at drysse Mycostart ud over fx rosens rødder, hen over plantehullet, når man skal til at plante den, eller grave nogle huller med havegreben, hvis der er tale om en allerede etableret rose. Så drysser man produktet ned i de huller, som greben har lavet, så det kommer tættest muligt på rødderne.


Jeg havde allerede læst om produktet hjemmefra, da jeg havde fået en mail fra Ernst, som var videresendt af min rosenkredsleder i Rosenkredsen Haderslev/Åbenrå, hvor jeg også selv sidder. Jeg havde undret mig over en ting lige siden jeg læste om det, så jeg spurgte Ernst, hvordan det kunne være han slet ikke havde nævnt produktet i efteråret, da han og Birthe holdt foredrag i Bredebro. Han forklarede, at på det tidspunkt vidste han ikke, at de ville kunne løse det, så man fortsat ville kunne købe produktet, for ellers ville firmaet kun sælge 6 kg.’s poser, og det ville ikke være til at komme i nærheden af økonomisk, for en almindelig haveejer. Han har heller ikke skrevet om det i sin bog ”Et liv med roser”, men det kan være han ikke kendte produktet (godt nok) endnu dengang han skrev den, men det fik jeg ikke lige spurgt til. I hvert fald er Ernst tydeligt imponeret.

Nå, men det var jo slet ikke roser, men de skønne magnolier vi skulle høre om denne aften.
Bjarne Dinesen bor som sagt på Asperupgård på Fyn nordøst for Middelfart, og han har en fantastisk, nærmest eventyrlig have, hvis man skal tro både hans egne beskrivelser, og hvad man kan finde på nettet om stedet. Bjarne har haft huset og haven siden 70érne. Det har hele tiden været en relativ stor grund, men når man samler på træer, så slipper pladsen altså op på et tidspunkt. Så for 5 år siden, fik han mulighed for at købe jord til, ikke bare fra en, men fra 3 forskellige naboer. Det er altså ikke noget man bare lige gør, sagde Bjarne, det kræver en hel masse formaliteter! Men da de var i orden, havde han fået en kæmpe stor have, der i dag er på ca. 23.000 m2. Han har plantet flere forskellige magnolier, så der i dag er ca. 225 planter, hvoraf cirka de 90 af dem blomstrer, resten er for unge træer til det endnu. Ud over magnolia, rummer haven også en stor mængde rhododendron og roser.
 Asperupgårdrosen, (jeg ved ikke om den er i handlen, da jeg ikke har kunnet finde noget om rosen andre steder, end på Asperupgårds egen hjemmeside).


(Okay, så sneg der sig alligevel en enkelt rose med)

Magnolia kan betegnes som en stor busk, eller et lille flerstammet træ.
Magnoliaslægten har ca. 80 arter og mange sorter.

I Danmark dyrkes primært nedenforstående arter:

Almindelig Magnolia (Magnolia x soulangeana)
Japansk Magnolia (Magnolia Kobus)
Rød Magnolia (Magnolia lilliflora)
Spidsbladet Magnolia (Magnolia acuminata)
Stjerne Magnolia (Magnolia stellata)
Åkande Magnolia (Magnolia Sieboldii)Magnolia x Soulangeana (kop og underkop magnolia) er et løvfældende træ, med store, tidligt blomstrende blomster i forskellige nuancer af hvid, pink og lilla. Det er en af de mest almindeligt anvendte magnoliaer til havebrug.
 Magnolia x soulangeana blev oprindeligt avlet af en officer fra Napoleonskrigene, der gav sig til at krydse magnoliatræer, da han gik på pension. Derfor findes der mange sorter i denne gruppe, som er opstået i hans have i Frankrig. Planteavlere i både Frankrig og England er fortsat med planteavlen i denne gruppe lige siden, så der i dag findes over 100 navngivne sorter.
Magnolia x Soulangeana er bemærkelsesværdig, fordi den er så let at dyrke. Den har nemlig en relativ stor tolerance overfor vind og basisk jord, der ellers er to sårbarheder for de fleste Magnolia.

”San Jose” har store, lyserøde, skålformede blomster. Busken bliver helt dækket af blomster.

”Lennei” er en forholdsvis gammel sort. Det er måske den mørkeste Soulangeana sort der findes. Den bliver en 3-4 meter høj, kroget eller forkrøblet busk. Man kan ikke styre formen, da magnolia ikke kan lide at blive beskåret. Så man skal kunne lide, at busken selv vil bestemme. ”Lennel” blomstrer senere end arten.


”Alexandria” er almindeligt dyrket i mange danske haver. Det er en kraftig, opret busk, op til 5 meter høj, med store bægerformede blomster, der er ca. 10 cm. lange, som er hvide indvendigt og rosarød skær udvendigt. Hovedblomstringen for denne sort kommer samtidig med, at bladene begynder at folde sig ud.


Magnolia Denudata er en kinesisk magnolia.
Den blev dyrket i budhistiske tempelhaver fra ca. år 600. Det er et mindre træ og dens blomster er symbol på renhed i Tang-dynastiet, og træet er plantet ved kejserens palads.
Gullige eller cremefarvede på ydersiden i knopstadiet, men ren hvid i blomst.
Der er mange vildarter, med forskellige blomsterformer og farver.


”Yellow River”
Kinesisk sort fra 2002, som er blevet meget almindelig i handelen i dag.
Den er helt lys cremegul, eller hvid med et gult skær.


Magnolia Liliflora
”Nigra” er den mørkeste sort. Den bliver på 30 år ca. 2 meter høj, så den kan alle få plads til. Den blomstrer først efter løvsping, og den fortsætter kontinuerligt hele sommeren igennem, dog med en mindre blomstring.


”Satisfaction” er en af de mest solgte. Den er sund og blomsterrig. Den har været på markedet i ca. 10 år.Magnolia bliver ofte forvekslet med Tulipantræet. Men der er faktisk tale om to planteslægter, der er helt forskellige fra hinanden. Så lad nu Tulipantræ være Tulipantræ, og lad være med at kalde Magnolia for Uægte Tulipantræ. Magnolia er et ganske udmærket navn, som er nemt at sige, også på dansk. De to planteslægter er ganske vist i familie med hinanden, men Tulipantræet er et højt parktræ, der bliver 25-30 meter højt.

Tim fortalte, undervejs hjem, at han har lige købt både en Magnolia og et Tulipantræ. Konen ville nemlig gerne have en Magnolia, men hun kaldte det for et Tulipantræ, selvom det ikke var det hun mente. Det er heller ikke nemt, når man ikke er haveinteresseret, og selv forhandlerne kludrer i navnene nogle gange. Men Tim har besluttet at købe begge dele. Så kan hun jo se hvor stor forskel der er på de to, siger han. Og det er da rigtig nok. Det er da ”plantekundskab” i jordhøjde. Jeg håber han har udtænkt sig en god plads til Tulipantræet, så det ikke skal fældes igen, inden det bliver stort. Det ville være synd og skam.

Tulipantræet (Liriodendron tulipifera) er beslægtet med magnolia, men der er nogenlunde lige så stor forskel på de to slægter, som der er på æble og pæretræer.
Tulipantræet blomstrer i juni-juli med tulipanlignende gulgrønne blomster, (4-5 cm store), med en orange stribe indvendigt. Inde i blomsten sidder der talrige støvdragere. Blomsterne sidder dog ofte gemt under løvet. Frugten er en koglelignende flerfoldsfrugt på 6-8 cm, med mange vingede nødder. Frugten bliver siddende efter løvfald. Bladene er buede og afskårne i formen. Meget nemme at kende. I efteråret farves løvet lysende gult med rødgule farvetoner.


Det er ikke den eneste forvirring der er, når det kommer til Magnolia. Der er også to sorter, der praktisk talt hedder det samme. Den ene hedder ”Water lilly” og er en hvid Stjernemagnolia. Den anden hedder ”Waterlilly”. Det er ikke så sært, at de to sorter ofte bliver forvekslet med hinanden.


Proctoriana
Hvide blomster og smukke høstfarver.


”King Rose” er lys lyserød til hvid i farven. Den bliver ca. 6 meter høj.


”Leonard Messel” tåler nattefrost ned til -6 grader, selvom den blomstrer.


”Wildcat” er fyldt hvid. Den har 56 kronblade og den er altså virkelig smuk.


Magnolia ”Susan”. Man mener det er en krydsning mellem en Stellata og en Vilaflora.
Den bliver aldrig påvirket af nattefrost, da den blomstrer efter løvspring. Den har mørkt purpurfarvede, store blomster.


”Galaxy” bliver ca. 7 meter høj på 7 år. Det er en sund og smuk sort, og den plejer ikke at blive skadet af sen nattefrost.


Når de forskellig Magnolia afblomstrer, giver de haven et romantisk drys med deres smukke kronblade. Det mener Bjarne man skal huske at nyde, for det er faktisk også rigtig smukt. Men man skal passe på med at gå på dem, da de kan være endda meget glatte. Når de begynder at se kedelige ud, kan man rive dem ind i bedene og underbuskene, eller man kan køre dem over med græsslåmaskinen.


Fossilfund, der er opstået pga. istiden fortæller os, at der før istiden har groet Magnolia både i Europa, i Grønland og flere andre steder. Derfor ved man, at det sagtens kan lade sig gøre, at dyrke Magnolia, selvom den ikke betragtes som hjemmehørende i dag.De steder vi i dag betragter som hjemmehørende, for de forskellige Magnoliaarter, er markeret med gult her på kortet.Tripetala, (Ambrella/paraply)
Hedder som den gør, fordi den har kæmpe store blade, der er 50-60 cm lange. I blæsevejr kan man opleve, at de spidse knopper, spidder nogle af bladene, og derfor kan man af og til opleve blomster, der blomstrer op igennem et blad. Man skal ikke stikke næsen ned i blomsten på denne art, da den har en kraftig stank!

Tripetala arter får en masse smukke frøstande, der holder længe, og som faktisk er endnu smukkere end blomsten, synes Bjarne.

Magnolia kan kun blive bestøvet den første dag, måske endda kun i 6-7 timer endda.
Magnolia bliver ikke bestøvet af bier, men af biller, ligesom den blev det i oldtiden for 100 millioner år siden.

Magnolia Wieseneri er værd at satse på. Den er nemlig utrolig smuk i alle stadier, fra knop til frøstand. Undervejs er der et smukt forfald. Træet bliver ca. 4 meter højt på 30 år.
Magnolia Wieseneri blev præcenteret første gang i 1889, på verdensudstillingen i Paris, på den Japanske stand. Den har haft to forskellige navne, fordi planteavlere fra både Frankrig og England købte planterne. Disse planter viste sig at være identiske. Wieseneri er det ældst registrerede navn, så derfor er det blevet besluttet, at det er det korrekte navn.
Magnolia Obovat.
En storbladet Japansk Magnolia.
Blomsten åbner fra knop til blomst i løbet af en dag, men lukker igen om aftenen.
Anden dag åbner knoppen endnu mere og endnu flottere.
Tredje dag begynder forfaldet.
Træet skal være 5 meter højt, før det blomster. Det kan blive cirka 20 meter højt.
Hård regn kan regne hul i de store blade.


Magnolia bryder sig ikke om sol på rødderne. Rødderne ligger helt oppe i jordoverfladen. 

Rodnettet fylder lige så meget, som Magnoliaen fylder i højden, og som kronen fylder i bredden.
Rødderne bryder sig absolut ikke om, at blive forstyrret, og man risikerer nemt, at komme til at beskadige rødderne. Hvis det sker, bliver det først at se efter 2-3 år, hvor træet starter med ikke at ville blomstre, eller en gren går ud. Til sidst dør hele træet. SKAL man absolut forstyrre omkring Magnoliaens rødder, er det yderst vigtigt, at gøre det i foråret.

Hvis man vil plante en Magnolia, er det vigtigt det foregår i foråret, gerne sidst i april eller i maj.
Det er vigtigt at vælge et lille træ, hvis højde og krone svarer til størrelsen på potten. Det er ligeledes vigtigt, at man sikrer sig, at rødderne har det godt og ikke er beskadiget. Rødderne er som sagt skøre tager let skade, hvis planten fx er nyligt opgravet og pottet op. Den slags planter skal man undgå, hvis man ikke ønsker sig en skuffelse.

Hvis man køber en Magnolia i efteråret, må man vente helt til foråret med at plante den. I mellemtiden skal den opbevares frostfrit i en garage eller noget lignende. Da Magnolia er løvfældende kræver den ikke lys i vinterhalvåret, hvor den jo er i sin vinterdvale.

Hvis man skal flytte Magnolia gøres det bedst i maj måned. Det er meget svært ikke at beskadige rødderne, så hvis man flytter sin Magnolia er det med stor risiko for, at den går ud. Når man planter den igen, vil den gerne stå lidt højere oppe i jorden end den gjorde tidligere. Mange gange vil det være en meget bedre løsning, at starte forfra med en ny Magnolia i stedet, så har man en større succesrate.

Bjarne gentager: Start ALTID med små planter. De store planter har fået deres rødder beskåret, for at kunne være i potten. Derfor vil den lille altid overhale den store. Der er faktisk STOR risiko for, at den store Magnolia vil rådne nede fra 1., 2., eller 3. år.

Magnolia trives bedst i surbund, skovbund eller spagnum, evt. sammen med Rhododendron. Sandjord giver derimod stor risiko for, at planten udtørrer.

Magnolia Sieboldii
Er forholdsvis hurtig til at komme i gang, og helt klart værd at satse på.


Magnolia Wilsonii
Får smukke, hængende, hvide blomster, og sætter mange smukke knaldrøde frø.

Magnolia bryder sig ikke om beskæring. SKAL man absolut beskære, er det MEGET VIGTIGT, at man beskærer lige efter blomstring, og ikke mere end allerhøjest nødvendigt. Man må ALDRIG beskære grene, der er tykkere end en finger. Når man beskærer en Magnolia, risikerer man, at træet går ud efter 2-3 år, eller i hvert fald blomstrer mindre. Derfor anbefaler Bjarne, at man helt lader være.


Magnolia Macrophylla
Er sommerblomstrende. Den har hvide blomster med små pink spætter. Den får endvidere smukke frøstande. Kæmpe blade.

Magnolia ”March till frost”
Blomstrer som navnet jo antyder fra forår til efterår med en kontinuerlig blomstring. Den blomstrer dog mest om sommeren. Den har smukke pink/violette blomster.

Hvis din Magnolia får små brune pletter på kronbladene, kan det bare skyldes hård regn, og altså ikke nødvendigvis et insekt eller noget andet skadeligt.

Magnolia Oficinalis ssp Biloba. Får kæmpestore blade og blomster på cirka 20 cm i diameter! Den kræver god læ.

Cylindrica har utrolig smukke, nærmest tulipanformede blomster. Man får dog desværre ofte en helt anden plante med hjem, når man tror man køber den!

Pegasus er en af de bedste hvide Magnolia. Den blomstrer lidt senere end de første Magnoliaer og lider derfor sjældent frostskade.


Tropsoniana har store blade. Den SKAL nydes om aftenen, for det er der blomsterne er smukke. Træet bliver nok ikke mere end 5 meter højt.

Moonglow er en langsom starter i vores klima. Der hvor den kommer fra, i Alabama, er den vandt til, at der bliver ca. 40 grader om sommeren. Derfor kan den godt stå i nogle år og vente på det bliver sommer. Det er dog Bjarnes erfaring, at det på et tidspunkt går op for den, at det nok aldrig bliver rigtig sommer mere, og så beslutter den sig for at blomstre alligevel. Moonglow er god som sumpplante eller i kanten af et bassin.

Freeman stedsegrøn. Den skal stå i skygge eller halvskygge, da den ikke tåler solens stråler om vinteren. Desuden kræver den læ. Hvis der ligger tøsne på grenene, brækker de nemt af. Da Magnolia jo ikke tåler beskadigede grene, er det meget vigtigt, at man sørger for at undgå, at det sker. Træet bliver ca. 4 meter på 15 år. Det blomstrer kontinuerligt med 2-3 blomster af gangen igennem et halvt år.Maryland er også stedsegrøn


Grandiflora er ligeledes også stedsegrøn. Den plantes først i en stor bred potte, med træflis i bunden og spagnum. Derefter plantes den, et sted som er fri for vintersol. Og så skal man altså ikke rende og gøde den!Kay Parris er meget hårdførHeacen Scent dufter ikke. Den skulle have heddet Heaven Sent. Alligevel bliver den jævnligt markedsført som den duftende Magnolia. Den stammer fra Californien, og derfor mener Bjarne ikke den er fuldt hårdfør her i Danmark. Den er en smuk lyserød ”kop og underkop magnolia”.


Iolanthe har en utrolig smuk lyserød ”kop og underkop blomst”.
Der kan være utrolig stor forskel på Magnolias blomster fra år til år. Det er variationer i vejret, både sommer og vinter, der afgør hvordan den kommende sæsons blomster bliver. Varme-kulde-varme-kulde kan desuden komme til at betyde barksprængninger. Selvom Magnolia generelt er meget følsom, kan man komme ud for, at den faktisk formår at reparere skaderne og overleve det barske vejr.


Purple Platter. Blomsterne kan holde ca. en uge pr. blomst. Det er faktisk længe for hver enkel magnoliablomst, i forhold til mange andre arter.

Dræbersnegle elsker Magnolia. Derfor skal man sørge for, at passe godt på sine unge planter.

Leda er fantastisk smuk. Den blomstrer tidligt, men tåler desværre ikke antydningen af frost. Derfor må man påregne, at den kun blomstrer ca. hvert andet år. Den er dog værd at vente på, mener Bjarne.


Apollo kommer fra New Zealand. Den blomstrer i foråret med helt lyse purpurfarvede blomster, og igen om sommeren i juni måned. Sommerens  blomstrer er mørkt purpurfarvede.Vulcan fotograferet i varmere klima

Vulcan fotograferet på Asperupgård

Vulcan kommer også fra New Zealand, hvor den bliver mørk rød. I Danmark kan den dog ikke leve op til sit navn, for hos os bliver den meget lysere i farven, nærmest lys pink. Men den er stadig smuk.


Acuminata er en lys gul Amerikansk Magnolia, med små blomster på ca. 5 cm i diameter. Blomsterne overses nemt, da de sidder delvis gemt under bladene og blomsterne har et limegrønt skær. Den remonterer i september med en mørk, varm gul blomst, og den overser man absolut ikke.


Yellow Fewer/Elisabeth er stort set identiske, i hvert fald kan Bjarne Dinesen ikke se forskel. De har en lys gul blomst.

Sun Ray har grønlige blomster det første år, gullige blomster det andet år, mere gule det tredje år og i cirka fjerde sæson bliver det mere rigtigt i den farve, som man havde forestillet sig det, da man købte det.


Yellow Bird er sund og stensikkert hårdfør i Danmark, uanset hvor kolde vintre vi end har haft de sidste år. Den kan simpelthen gro hvor som helst. Blomsten gemmer sig desværre under bladene.


Sunsation er gul udvendig og har en lyserød midte. Den er svær på billeder, men den er meget smuk live.


Daphne er en utrolig smuk gul Magnolia. Det er den absolut bedste Bjarne Dinesen har i sin have. Den blomstrer oven over bladene. Træet i Bjarnes have er endnu et ungt træ, men det tyder på, at det bliver et smalt træ på ca. 7-10 meter i højden.

Bjarne Dinesen er ikke bare plantesamler, han er vist også det man med rette kan kalde en rigtig magnolia-nørd. Det tror jeg faktisk bare han vil være stolt over, at blive kaldt.
Han sår mange gange selv sine Magnolia fra frø. Frøene skal først ligge i blød i lunken vand i 1-2 døgn, derefter bliver frøene hældt i en pose med lidt såjord. Posen lægger Bjarne til kuldebehandling i sit køleskab.
Andre gange bestiller han frø hjem fra udlandet. Så kommer frøene i en pose med jord, og så har de allerede fået kuldebehandling. Ofte er der allerede begyndt at komme små spirer.
Så lægger Bjarne posen op på øverste hylde i sin reol hjemme i sin stue. Der skal den blive liggende i lang tid.
Se en mere detaljeret plantevejledning på Bjarne Dinesens egen hjemmeside www.asperupgaard.dk
Man kan i det hele taget læse meget mere om Magnolia på Bjarnes hjemmeside, hvor man også finder mange skønne fotos, artikler om haven ved Asperupgård og links til forskellige planteskoler og lignende, der kan være specielt interessante, når man er på udkig efter en bestemt Magnolia.

Asperupgård

En af de mange artikler man kan finde på Asperupgårds hjemmeside.

Hvis man har lyst, kan man besøge Bjarnes fantastiske Magnoliahave på Fyn. Han har allerede nogle dage, hvor han har planlagt at holde åben have. Datoerne står på hans hjemmeside. Kan man ikke disse dage, skal man ikke holde sig tilbage, men må gerne ringe og aftale en anden dag i stedet for.

Billederne i dette indlæg er fundet på internettet, hvor jeg har kunnet finde billeder fra Asperupgård, har jeg brugt dem.

Herunder kommer der lige lidt billeder af min egen Magnolia:
I buketten har magnoliablomsten fået selskab af prydkirsebærblomster.

22 kommentarer:

 1. Hej Malene.Imponerende indlæg om Magnolie.
  Utrolig detaljeret og informativ.Jeg vil vende tilbage hvis der er noget jeg vil vide om planten.
  Godt at du har Tim til at køre dig til alle dine foredrag.
  Jeg har en Susan som jeg er meget glad for,og den trives fint i mit stenbed.
  God dag til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Tusind tak. Jeg har også tænkt jeg selv vil vende tilbage, når jeg engang vil købe en magnolia. Jeg har også haft Susan i min gamle have, og jeg var også rigtig glad for den. Tænker jeg kunne finde på at købe den igen til denne have. Så ved jeg i hvert fald jeg bliver glad for den. En sommerblomstrende ville da heller ikke være helt af vejen, synes jeg. Jeg kunne i det hele taget godt ha' brugt en større have!
   Den jeg har nu ligner umiddelbart mest Satisfaction, men det eksemplar der står her i haven, vil jeg klart vurdere er noget mere end 10 år gammel.
   Tim kan ikke ta' æren for at være chauffør til alle foredrag, selvom han er utrolig sød til at køre med mig. Imens jeg har humpet rundt på krykker har Helle Blomsterhatten også kørt rundt med mig, lige som både min far og min mand har været chauffører den ene vej til foredrag. Så jeg er jo vældig priviligeret med sådan nogle søde havevenner og dejlig familie.
   Ha' en go' aften.
   Knus Malene

   Slet
 2. Malene din fristerinde. Du er virkelig god til at holde focus, når du er til foredrag. Det er som at være der selv! Det er så spændende, at følge dine referater.
  Jeg er forelsket i wild-cat......og der går jo mange år, før den får en højde, som ville genere andet her i min lille have.
  Tak for et dejligt foredrag Malene!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente.
   Det er jeg da ked af, men nu nedstammer jeg jo også direkte fra Eva. Ha ha.
   (det hedder min mormor:-)) Så jeg SKAL jo friste! Ej, spøg til side.

   Jeg forstår dig fuldt ud. Wildcat er helt usædvanligt smuk, det synes jeg også. Og der går helt sikkert mange år, før den giver dig pladsproblemer, hvis den nogensinde gør. De fleste magnolia er lette træer, hvor lyset sagtens kan trænge igennem.

   Tusind tak, jeg får også meget god tid til, at gå med at skrive mine referater. Men det er sjovt, jeg kan holde mange lange pauser, og så lærer jeg selv en hel masse af, at sidde og arbejde med det. Dejligt, når det så bliver godt modtaget også.
   Knus Malene

   Slet
 3. Hej Malene
  Ja så gjorde du det igen, jeg drikker ikke kaffe, men jeg kunne da nok have nået et par kopper under læsningen :)
  Fantastisk informativt, jeg tror ikke jeg havde fået så meget ud af det, hvis jeg selv havde været der.
  Jeg har ofte ønsket mig at komme til Asperupgaard, men endnu har det ikke lykkedes mig, en dag skal det nok blive til noget.
  Jeg har Yellow River, i år tror jeg faktisk, der kommer blomst i den, det glæder jeg mig til. Jeg har også det ægte tulipantræ, men det har ikke blomstret hos mig endnu.
  Vores første tulipantræ er blevet flyttet, heldigvis vidst hverken vi eller træet, at det ikke kunne tåle det, så det lever i bedste velgående. Det stod for skygget, hvor det stod og så skulle vi også have lavet et nedsivningsanlæg der hvor det stod. Nu står det på et vindblæst hjørne, men det har det godt, det håber jeg bliver ved.
  Der er mange jeg kunne tænke mig at købe, men så skal jeg vist kigge dit indlæg her igennem et par gange.
  Tak for et fremragende indlæg.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Tusind tak.
   En tur til Asperupgård må da kunne arrangeres samtidig med en tur over til din mor eller dine drenge, mon ikke?
   Selvfølgelig havde du fået lige så meget ud af at være der. Men så er det jo bare, at man med tiden glemmer det. Og alle de navne han nævnte havde ingen en chance for at huske, uden papir og kuglepen. Fordelen ved at skrive det ned, er jo netop, at man til hver en tid, kan gå tilbage og læse det man har fået brug for. Det vil jeg selv gøre, og det er du selvfølgelig også velkommen til.
   Yellow River ser smuk ud på billeder, men jeg har aldrig set en gul magnolia i virkeligheden.
   Var det en magnolia eller et tulipantræ i flyttede? Tulipantræet sagde han ikke noget om, ikke kunne flyttes. Han sagde i det hele taget ikke så meget om tulipantræet, bare at det blev forvekslet med magnolia. Hvis du mener det er en magnolia I har flyttet, så kan der åbenbart gå 2-3 år, før det viser sig, hvis den ikke kunne tåle flytningen. Men hvis det er en magnolia, så må vi håbe på, at den ikke ved den ikke kunne tåle det, helt sikkert ja.
   Skulle det være en anden gang, så kommer der snart noget om Pæoner også, og så må vi se om du når at drikke en hel kande te, (hvis du altså drikker det).
   Knus Malene
   Ps. Jeg drikker heller ikke kaffe, ikke normalt i hvert fald. Og når jeg endelig gør, er det med godt med sukker i:-) Jeg er ellers sød nok i forvejen, så det er vist bedre med te!

   Slet
 4. Hej Malene
  Det var en magnolia vi flyttede ikke tulipantræet :)Det er længere siden, vi flyttede det, så jeg regner med, det klarede det. Det er i hvert fald vokset godt siden.
  Jeg glæder mig til at se Yellow River, jeg har kun set en blomst i den før.
  Problemet med at nå Asperupgård er at vi altid skal hjem samme dag, og så er der ikke tid til havebesøg også. Vi har jo hundene vi skal hjem til.
  Jeg drikker hverken the eller kaffe, kun vand og mælk :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen.
   Okay, så lyder det som om den klarede det.
   Jeg kan godt forstå du glæder dig til, at se Yellow River. Min magnolia fik en frostskade lige før den skulle være sprunget ud sidste år, så jeg håber det kommer til at gå meget bedre i år.
   Ærgerligt det er så bøvlet, at planlægge en Asperupgård tur. Jeg håber Helle og jeg kan nå derover i år. Så kan jeg jo lave en rapportage.
   Det lyder lige som min mand. Min mor føler aldrig hun kan byde på noget, når han kommer, for han vil altid helst ha' vand. Han mangler ellers ikke noget jo.
   Knus

   Slet
 5. Hej
  Ærgerligt jeg bor så langt væk ellers kunne jeg følges med jer til Asperupgård.
  Vand er godt, så er Morten og mig vandhunde :) ikke fordi jeg bader undtagen under bruseren.

  SvarSlet
 6. ok... dette indlæg tog én krus kaffe ;)
  og tak for sidst...
  Jeg blev lidt overrasket over hvor stor en tulipantræ kan blive, den havde jeg ikke lige set komme, men det finder jeg en løsning på. Men i år skal den først stå i en krukke og først til næste forår skal den og magnolien plantes ud i haven pga. ombygningen som vi forhåbentlig snart starter på :)
  - Ang. Samsø skal jeg lige have tjekket op med "direktøren" derhjemme om jeg kan få udgangstilladelse først ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tim
   Ork, så var det jo nogenlunde overkommelig læsning;-) Og selv tak for sidst. Det var som altid rigtig hyggeligt.
   Nå, jeg troede da du havde fuldstændigt styr på hvor stort tulipantræet bliver. Så skal du glæde dig til, at komme og se Helles have. Hun har et træ der er 10-15 år gammel (jeg er en spade til at huske, hun har fortalt mig præcis hvor gammelt). Men hendes træ er allerede RET højt.
   Jeg håber da du kan få udgangstilladelse. Ellers vil vi jo komme til at savne dig.
   Ha' en dejlig dag.
   Knus

   Slet
 7. Hel Marlene. Om jeg begriber hvordan du bærer dig ad! Tager du notater , eller rettere referat undervejs? Eller har du bare klæbehjerne? Du må være enhver foredragsholders yndlingspublikum! Ihvertfald et meget informativt og fint indlæg.
  Griner lidt af Tims træ indkøb. Men jeg har ham altså mistænkt for at bruge det som undskyldning for at købe ikke blot et men hele to af de smukke træer... ;)
  (Undskyld Tim).
  Ang. Samsøturen vender jeg snarest tilbage, skal lige ha' det til at gå op med familien, for juni måned er allerede tæt pakket med planteture. Et luksusproblem faktisk! ;)

  Haveknus fra mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis.

   Ja, jeg skriver referat undervejs. Ellers husker jeg rent faktisk som en si! Desværre ikke overdrevet. Forstår jeg ikke mine egne notater, eller er der noget jeg føler jeg har brug for at vide mere, så research'er jeg på google eller i bøger. Nogle gange ved jeg selvfølgelig også lidt selv på forhånd. Jeg ved nu ikke om jeg er ynglings publikum. Jeg tror nu nok de forskellige foredragsholdere undrer sig over, at jeg sidder og tager notater. Men en ting er i hvert fald helt sikker: jeg sidder og lytter meget optaget til, hvad de siger, så på den måde måske ja.

   Jeg tror også Tim er go' til at finde på gode undskyldninger, men det skal vi jo ikke røbe her;-) ha ha.

   Lyder som en måned du glæder dig meget til.

   Vi venter med, at gøre noget, til vi hører fra dig.

   Haveknus og kram fra mig til dig også:-)

   Slet
 8. PS det lyder da spændende med Ernst nye vidundermiddel, det må jeg ha kigget nærmere på!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har også købt en pose til mine nye roser, så jeg tænker jeg kan lave et forsøg på nogle af dem, og se hvor meget det så rykker. Det dejlige er, at det ikke er kemisk og giftigt. Ellers kunne det ligesom være ligegyldigt, så var jeg hellere fri.

   Slet
 9. Kære Malene.

  Jeg er på lørdagsudflugt til alle de søde havebloggere, der var så venlige at lægge en rørende kommentar til mig på Claus` blog, under indlægget om min bogudgivelse.

  Jeg har alt for lidt tid i dagligdagen, så jeg når slet ikke rundt til alle de enormt spændende nye haveblogs, der er dukket op. ØV, sikke en masse dejlige ting jeg går glip af.

  Jeg spærrede godtnok øjnene op, da jeg så alle dine pragtfulde billeder af den ene skønne Magnolia efter den anden. Uha, må hellere skynde mig at kigge væk, da de nemt kunne gå hen og blive en hel besættelse for mig. De er jo gudesmukke.

  Hav en dejlig havesæson 2013.

  De kærligste hilsner og tanker

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte/Tante Grøn.

   Det var da dejligt, du blev glad for min kommentar. Jeg glæder mig rigtig meget til, at læse din bog. Det er dejligt med en ny forfatter og nogle nye input, der kan komme på banen. Med hjælp fra Claus, bliver den helt sikkert også super flot at se på og i.

   Ja, det er ikke nemt at nå det hele. Men du skal jo være glad for, at der sker en masse i din dagligdag. Jeg bruger meget bloggen, når jeg skal hvile, og det er jeg desvære nødt til, at gøre en del. Alligevel når jeg heller ikke at læse alle de indlæg, som de andre bloggere lægger ud, for det tager lang tid at komme rundt til alle.

   Jeg kan, som jeg også har skrevet i mit indlæg, jo desværre ikke selv ta' æren for alle de skønne billeder, som jeg har brugt i indlægget. Men pragtfulde magnolia, det er det. Der er flere der har følt sig fristet, har jeg kunnet forstå, incl. mig selv.

   Jeg håber også du får en dejlig havesæson. Måske render vi ind i hinanden et sted derude, i den virkelige haveverden.

   Jeg håber for dig, at din bog bliver en stor succes og jeg vil ønske dig stor held og lykke med den.

   Kærlig hilsen Malene

   Slet
 10. Hej Malene
  Det var dog et helt fantastisk inlæg du har skrevet. Bare i den første del fik jeg to meget brugbare informationer om plantning. Jeg fik en Magnolie sidste år i fødselsdagsgave og den er plantet i maj. Men den er stor sådan ca 170 i højden. Så nu er jeg da soænd på om den overlever da den står i noget jord med grus i. Den har i hvertfald mange knopper i år.
  Det er da helt sikkert at dit indlæg vil blive læst af mig nogle gange. Du gør virkeligt meget ud af opsætningen også så det er let læseligt.
  For demder gerne vil se et rigtigt Tulipantræ kan jeg oplyse at der står et kæmpe et i Fredensborg Slotspark lige ud for orangeriet. Det er en usansynlig smuk oplevelse at se når det blomstre.

  De bedste havehilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda.

   Tusind tak.
   Det er nok lige her min blog skiller sig ud fra de fleste andre.

   Når jeg har været til foredrag eller andet spændende,gør jeg rigtig meget ud af, at fortælle om det, og finde nogle gode billeder, at sætte ved.

   Jeg har tidligere skrevet lignende laaange indlæg/artikler om roser, liljer, prydgræsser og meget mere.

   Lige om lidt har jeg også et nyt indlæg om Pæoner parat. Der tror jeg du vil kunne blive lige så inspireret og klog af, som du blev af dette indlæg.

   Jeg lærer også selv meget, af at gennemarbejde de forskellige emner på denne måde. Det sætter sig ligesom bedre fast på rygraden, når det er blevet skrevet ned og bearbejdet. Det tager rigtig lang tid, men jeg hygger mig med, at have givet mig selv en opgave, som jeg kan arbejde seriøst med. På den måde bliver bloggen også en form for erstatning for, at gå på arbejde, (jeg er desværre førtidspensionist),og I andre bloggere og det "arbejds"- og interesse fællesskab vi har med hinanden, en form for erstatning for kolleger.

   Når jeg kan ta' det stille og roligt i mit eget tempo, så kommer der alligevel noget rigtig godt ud af det, selvom jeg har nogle begrænsninger.

   Jeg håber din magnolia forbliver sund og smuk, selv om jeg ikke har stillet dig de bedste ods i udsigt.

   Tak for tippet om tulipantræet i Fredensborg slotspark.

   Jeg håber du får en dejlig dag.
   Kærlig hilsen Malene

   Slet
 11. Hej Søde haveveninde det var da et helt super fantastisk indlæg og som flere har skrevet så er du en fin stand ind og sende når man selv er forhindret.
  Og super tak for god info om flytning , det skal jeg jo i henhold til min haveplan , flytte 2, Susan og Heaven scent, de er fra 2010 så håber jeg kan få nok rødder med.Købte den gule Yellow Bird sidste år men tror den kan beholde sin plads.. Og ja et ægte tuluipan træ bliver ganske stort og meget smuk, mener man kan få nye sorter som blomstre meget hurtiger og med broget blade og måske de hellere ikke bliver helt så høje..Og Asperrupgård står højt på listen måske vi kan kombinere med Jas og vores glemte roser, men så skal vi vel halv tidlig derover. men så længe det vælter ned med sne kan vi jo bare vælge og lade vores operations sår hele før vi går igang med at ordne have..Men har nu ikke helt opgivet påske ugen som arbejdsuge.. og så mangler jeg jo roserne.. Knus Helle
  P,S vi har et meget stort og smukt Tulipantræ indimellem os d.v.s når vi kører over Ødis, så det skal helt klart nydes( der jeg bl.a har set det med broget blade også, de samler nemlig på træer.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej søde Helle.

   Ja, det var da fint du havde mig, når nu du selv måtte passe dine drenges basketball.

   Ja, så gælder det jo i hvert fald om at grave i så stort et omkreds som muligt, så rødderne ikke bliver beskadiget, eller i hvert fald så lidt som muligt.

   Ja, dit tulipantræ er utroligt smukt, også selvom jeg ikke har oplevet det har blomstret.

   Jeg er helt med på, at Asperupgård skal prioriteres højt her i foråret, og en tur over til JAS Roser er jo i hvert fald heller aldrig af vejen;-)

   Hvor var det ærgerligt han havde fået kludret i ordrene, så han ikke havde noget med til os alligevel i søndags. Men det må vi jo så bare lige ha' rettet op på i en anden anledning jo.

   Jeg håber også vores operationssår snart kan hele, og at jeg kan gå så nogenlunde i påsken, så jeg kan gå og ordne lidt forskelligt. Jeg kommer jo selvfølgelig ikke til at kunne hjælpe Jacob med vores store projekt, men så er det godt min svigerfar har tilbudt sig.

   Jeg ved godt hvor du mener med tulipantræet, for du viste mig det den aften, hvor du kørte mig hjem efter pæonforedraget. Så det vil jeg holde øje med her i foråret, når jeg selv kan begynde at køre bil igen.

   Knus søde haveveninde.
   Hilsen fra Malene

   Slet