Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

onsdag den 10. august 2016

Skøn have på Skønager i Ribe


Faktisk er "skøn" en underdrivelse. Vidunderlig, fantastisk, bedårende og fabelagtigt overvældende er meget mere rammende for denne, helt enestående have, med et tydeligt Engelsk inspireret præg. 
Jeg skal prøve, at gøre teksten så let, som muligt, for der er rigtig mange billeder, som jeg gerne vil vise. 

Her er indkørslen ind til huset. Der er udsigt ud over vadehavet i det fjerne til venstre, og marsken. 


Zoomet ind på udsigten til højre i billedet ovenfor, kan I nu fornemme, at man kan se Ribe by og domkirken. Der er ikke et øje tørt. 
Selvom udsigten stjæler opmærksomheden, så læg alligevel lige mærke til alle de Georginer man har plantet som hæk. Udmærket snithave, godt tænkt. 


Også ude fra indkørslen. Man har ladet græsset gro imellem birketræerne. Det giver en rigtig flot virkning. 


Huset er oprindeligt et aftægtshus, der hørte til gården "Skønagergård". Gården er en slægtsgård. Da familiens forfædre skulle tage sig et efternavn var det naturligt, at de kom til, at hede Skønager, fordi de jo nok i forvejen har heddet "dem fra Skønager", og da vejen sidenhen skulle navngives, kom den også til, at hede Skønager. 


Ægteparret der bor her, boede oprindeligt på Skønagergård, hvor de drev landbrug. Men for cirka 15 år siden, skulle der ske noget nyt, og derfor solgte de gården fra, og flyttet ind her i aftægtshuset. Det har fået en gennemgribende renovering, og fremstår nu top moderne, både ude og inde, dog uden det har mistet sin sjæl. 


Forhave med buksbomhække og -kugler, og med paradisæbletræer i midten. Der er rigtig flot pigstensbelægning langs huset. 
Haven ligger på den modsatte side, af huset, så man skal igennem huset, for at komme derom. 


Desværre blev mit billede ikke så godt. Men der var et smukt, rustik teglstensgulv, lagt i sildebensmønster. 


Smuk buket fra haven. Meget smagfuldt.
Forventningerne er nu tårnhøje.Her står Soya, som er Lones veninde og snakker med Helle/Blomsterhatten i gult. Til højre står Lone i den spraglede kjole og taler med Lilian Skønager i den sorte kjole. Alle kender hinanden i forvejen, fra facebookgruppen Roser. 


Vi havde min ældste datter Camilla med. 
Fontænen i midten laver en fin lyd, mens vandet render ned over kanten. 


Dejlig lukket gårdhave i nogle gedigene materialer. 


Lige i  front for Camilla, kan man gå ind i næste haverum. 

Lig også mærke til, at man i lige akse, ud for fontænen, har en sti ud igennem muren. Det vender jeg tilbage til senere. 


Smuk plantesammensætning. 


Uetersen klosterrose, og klematissen mener jeg er Blue angel. 


Amber Cover. En smuk, lys og blød gul farve.


Her er næste haverum, en Engelsk inspireret walled garden. 
Pilebladede pæretræer og Katteurt Nepeta samler rummet. Lig mærke til det smukke orangeri, som danner fokuspunkt. 


Her har jeg lige drejet mig venstre om, for at se tilbage til hjørnet. 


Limgrønne parykbuske. 


Set fra de limegrønne parykbuske og ind mod huset, her krydser akserne hinanden, smukt understreget af 4 ens træer af pilebladet pære, også kaldet nordens oliventræer. 


Et tilbageblik. Her ses indgangen til den lukkede gårdhave, hvor vi kom fra. 


Her står jeg i før viste hjørne og ser ned til det modsatte hjørne. 


Et betagende syn. For enden af stien skimtes den gårdhave vi kom fra. 
..... Nu vender jeg mig om igen....


Til den gule have og det smukke orangeri, der ligger lige midt for aksen i rosenhaven.


Det mest bedårende, lækre orangeri jeg endnu har set, var under opførsel. 
Jeg fik ikke spurgt, men mon ikke den runde dims over døren, skal blive til et ur, når den er monteret færdig. 


Fra orangeriet ser vi tilbage mod rosenhaven. Lig mærke til vandstenen i det lille runde bed. 


Orangeriet bor faktisk i køkkenhaven, men morgenfruerne stjæler hele opmærksomheden. Jeg var så heldig, at se haven 2 gange. Her er der sket en del, på blot en enkelt uge. 
Suk.....


Bag de høje mure gemmer der sig et haverum mere. Du husker nok de limegrønne parykbuske, og hullet i muren bag fontænen. Her er et meget langt haverum, med en lang, lige sti. 


Langs muren er der et langt smalt bed, hele vejen langs muren.
På den modsatte side af stien, er der et lige så langt bed, bare meget dybere.


Der er mange roser overalt i haven. Fx disse:Lavender Dream. 


Blush Rambler.


Rosen Sønderskov, er opkaldt efter en herregård, der ligger ved Folding, som ikke ligger langt her fra, hvor jeg bor. I dag huser herregården et museum og Restaurent Herregårdskælderen. Rundt om er der en park og en lille velholdt køkken og rosenhave. 

Debutante


To imponerende Raubritter roser, som desværre var ved, at være færdige for i år. 


John Clair. 


Minnehaha.
Under rosen står Villy, eller Vilmantas, som har en kolonihave med enormt mange blomster i Kolding, sammen med Helle/Blomsterhatten. Se mit forrige indlæg, hvis I ikke kender hende og hendes have. 
Vilmantas have så jeg for 3 år siden, men han har siden hen væltet sit kolonihavehus, og erstattet det med et drivhus, og i det hele taget udviklet haven. Så jeg skal helt klart se den igen. Jeg håber jeg når det i år. 


Minnehaha tæt på. I forhaven er det et meget vellykket staudebed, i forbindelse med en terrasse. 


Jeg gætter på de har købt pigstenene, og haft en anlægsgartner til, at lægge dem. Det er nogle meget smukke stier, og det har taget rigtig lang tid, at lave dem. Selvom jeg er dårligt gående, var der ingen steder, hvor jeg gik og snublede eller vrikkede om. Faktisk behøvede jeg slet ikke tænke over mine skridt, som jeg ellers altid skal, når jeg går på ujævn terræn. Så det er meget professionelt lavet. 


Smuk bort rundt om alle stierne. 


Selvom haven ligger i Ribe, har man haft Torben Thim fra Rosenplanteskolen i Løve på Sjælland, til at tegne haveplanen. 


Samme plan, men lidt tættere på.

Til sidst fik vi kaffe/te og kage. 
Det var et meget gæstfrit par, der tog sig god tid, til at snakke med os, selvom der var mange andre i haven også, begge dage. 

Haven har aldrig haft åbent før i år, hvor de til gengæld havde 6 åben have- dage. Det har været en rigtig god oplevelse, så hvis du også gerne vil se haven, må du holde øje med den til næste år, for der har de planer om, at holde åben have igen. 


14 kommentarer:

 1. Hej Malene
  Meget flot have - tak for turen.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Ja, ikke.
   Jeg synes den er en have i superligaen, af de haver jeg har set.
   Knus
   Malene

   Slet
 2. Hej Malene!
  Det er forståeligt at du er imponeret.Du er vildt god til at fotografere og fortælle så man føler at man selv var med.
  Jeg synes også haven er smuk og velanlagt.Meget smukke planter som matcher hinanden perfekt.Spændende med de mange rum.Det er en have jeg vil føje på listen over haver jeg gerne vil se,men jeg er næsten ikke til at drive hjemmefra.
  Misunder dig din drivkraft som fører dig rundt i landet på havebesøg.Kommer du på disse kanter " åbner jeg haven"
  Hilsen fra Lise (Lises have)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise.
   Ja, det var sørme noget af en oplevelse.
   Tak, sikke en stor ros :-)
   Ha ha. Sådan en liste er vi vist mange der har.
   På min liste står der bla. Heides planteskole i Thisted, så i den forbindelse kunne det være oplagt, at komme forbi dig. Tak for invitationen, det skriver jeg mig bag øret :-)
   Knus
   Malene

   Slet
 3. Hej Malene.Tusind tak for alle de smukke billeder fra en fantastisk have.
  Men 67 billeder kan jeg jo ikke være med i min villahave.
  Men kan da godt forstå at i var begejstrede for den smukke og velplejede have.
  Og man kan jo se at der har været en prof ind over.
  Den Engelske havestil kan altså bare noget.
  God dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ha ha, du har talt mine billeder. Som du jo allerede er klar over, så kender jeg absolut intet til begrænsningens kunst. :-)
   Ja, det er en god plan. Jeg ville nu have foretrukket, at tegne den selv. Men flot er det. Og vildt lækre materialer. Ikke noget med "det forhåndenværende søms princip der". Det ville jo aldrig kunne lade sig gøre her. Men jeg er faktisk glad for, at jeg ikke har de muligheder, for det gør jo, at jeg bliver tvunget til, at finde andre muligheder, og med det er der jo en del kreativitet i processen. Den kreative proces og det, at jeg selv har knoklet for det, gør jo også noget for den stolthed jeg har for de resultater jeg får ud af det.
   Plantevalg og plantesammensætninger er dog ikke noget de har haft andre til. De har måske nok fået nogle råd, men det kan vi andre også få. Så der står vi lige. Men den del af det, synes jeg absolut også de har løst smukt.
   Ja, jeg er helt enig. Engelsk havekunst er lige noget efter mit hjerte. Jeg synes dog sagtens man kan fortolke frit, og blande med Islamisk havekunst, barok og alt muligt andet, hvis det er det man vil. I virkeligheden er vore haver jo alle vores indtryk, kogt ned til de ting vi sin helt egen havestil. Den tænker jeg i virkeligheden også må være svær at opnå, hvis den skal fortolkes af en havearkitekt først.
   Ja, nu er klokken mange, så jeg vil ønske god weekend istedet.
   Knus
   Malene.

   Slet
 4. Hvor er det et smukt sted, og jeg synes at planterne / bedene klæder huset rigtigt fint. Jeg elsker også at komme på havebesøg, mon ikke denne have kunne komme på listen også. Dejligt at I sådan kommer på tur, I rosentøser :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla.
   Ja, denne have er i en klasse for sig. Den må du love dig selv, at se engang.
   Ja, vi kommer meget på tur. Mindst en dag hver uge, ser vi et eller andet. Nært eller fjernt. I morgen skal vi på tur til Fyn. Der kommer jeg jo nok også hjem med mange billeder. Der er rigtig mange blogindlæg, der venter på, at blive skrevet. Jeg må have godt gang i skriveriet hen over vinteren, for at få fortalt alt det, som jeg gerne vil vise.
   Knus
   Malene

   Slet
 5. Whaue Malene, for en smuk have. Tak for de mange billeder, jeg har brugt næsten en time på dit indlæg da jeg flere gange måtte gå tilbage for at se sammensætningerne i bedene. Det lille Orangeri er da også en drøm. Kan du huske hvad slags tag det var de lagde på ?
  Masser af hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold dog op Linda. Håber du nød læsningen så.
   Du må over og se den en dag. Der er kun et kvarters tid fra mig. Måske kommer du til Jydeland engang, måske til næste år. Så kan det være vi kan få det arrangeret.
   Jeg tror nok det var sådan lidt rillet i det, taget. Vinduerne så jeg også de havde stående, og det var selvfølgelig termo. Mon ikke også taget var det. Hvis du gerne vil vide helt nøjagtigt hvilket tag det er, og hvad det hedder, kan jeg spørge Lilian. Vi er blevet venner på facebook nemlig.
   Knus
   Malene

   Slet
 6. Kære Malene Sikke vidunderlige billeder af en skøn have. Tænk at have mulighed for at udføre et sådan projekt, flot!
  Jeg har først lige fundet dig, så jeg har været inde og kigge lidt på dine tidligere indlæg, blandet andet besøget i tante Grøns have. Hav en god weekend. Knus Tina

  SvarSlet
 7. Hej søde
  Fedt og se den to gange og jeg nød dem begge. Virkelig en skøn havde med mange flotte kompinationer.
  Og fik der luret Hansstadt Rostock ud så den fik jeg købt på vores fyn tur.
  Jeg er klar til vores blogtræf i morgen. Tænker jeg fylder planter i bilen i aften. Glæder mig til en skøn havedag.
  Skønne mennesker at besøge kan varmt anbefales.

  SvarSlet
 8. Sikke en skøn have, tak for rundvisningen.
  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette.
   Det var så lidt. Ja, det er en rigtig flot have, hvor man ikke kan sætte en finger på noget.
   Knus
   Malene

   Slet