Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

tirsdag den 31. januar 2017

Jeg glæder mig i denne tid


......For lige om lidt er det sådan et syn som her, der møder mig, når jeg skal ud og besøge Helle (Blomsterhatten). 


Hun samler nemlig ikke bare på roser, stauder og mange andre planter....


Hun samler også forårsløg, som især forskellige narcisser, mange tulipaner, vintergækker og krokus i massevis. Anemoner, hornvioler, påskeklokker, skilla, perlehyacinther og hyacinther, samt ikke mindste treblad/trillium. Desuden har hun mange forskellige forårsblomstrende buske. Herover ses fx Stjernemagnolia. Magnolia Stellata. 


Et kig skråt op igennem haven. Længst ind mod naboens hus ses Helles nye espalier, som var hendes store projekt sidste forår. 


Indenfor i bedene, hersker der en frodig overdådighed, hen over sommeren næsten vildskab. Men rammerne er meget klart definerede, så haven har en stærk struktur, eller en stærk rygrad, og derfor virker det aldrig rodet, men derimod meget overdådigt, når hun fylder bedene propfulde. 
Gennem denne pergola/rosenbue, (med intet mindre end 4 Veilchenblau roser og 4 klematisser op af), kan man se havens flotteste fokuspunkt, som den del af haven da også er bygget op omkring. Nemlig den flotte mølle, som Helles svigerfar har bygget til hende. Den er havens store stolthed, han er virkelig dygtig ham svigerfar. Den har de fineste detaljer og er virkelig smukt lavet. 


Vender man sig om, samme sted, kan man se en anden pergola. De står nøjagtigt ud for hinanden, så man oppe fra bagdøren, kan se hele vejen ned igennem den store have og ned til møllen. 


Kobjælde...... eller Pulsatilla, som Helle siger. Hun lærer mange Danske navne af mig, men jeg lærer heldigvis mindst lige så mange Latinske navne af hende. Det er jo oftest mest praktisk når man skal finde en plante på nettet fx på en online planteskole, at kunne de Latinske navne, men de hænger desværre ikke for godt fast. Helle er en stor hjælp, for vi taler simpelthen forbi hinanden, hvis jeg ikke forstår hvad hun siger. Mange gange kender hun slet ikke de danske navne, men dem lærer hun så til gengæld af mig. 


 Anemoner.


Her ses havens opbygning lidt bedre, men mine billeder yder i virkeligheden ikke haven retfærdighed. Jeg skal se om jeg kan tage nogle bedre billeder i år. 


Perlehyacinther, vorterod og gule, botaniske tulipaner, pryder hele vejen langs havens skel, ud mod marken, i et langt, smal stykke. Det ser fantastisk ud. 


Helles stenkant står meget imponerende lige. Ikke bare sat efter en snor, men vendt og drejet, så de står med den fladeste side ud mod stien. Jeg har aldrig set en stenkant stå så knivskarpt, i nogen af de andre haver jeg har set til dato. Det ser brandgodt ud. Men trods inspirationen, lykkedes det mig ikke, at gøre hende kunsten efter, da jeg selv lage mine stenkanter. Men jeg tænkte meget mere over, hvordan jeg vendte stenene, i forhold til, hvad jeg nok ellers havde gjort. Så her står det også så skarpt som jeg kunne, dog med mange flere runde buer, så en snor gav ligesom ingen mening. 


Blå anemoner.


Meget store anemoner. Jeg ved desværre ikke hvad de forskellige hedder. Men de her er vel 15 cm høje. 


I den bagerste del af haven, har Helle og Jan deres frugttræer og nogle enkelte bærbuske. Der er også et træ til hver af drengene. Men det er også her Helle planter sine tulipanløg, påskeliljer og pinseliljer ud, når de er afblomstret i en krukke. På den måde er der opstået en vild blomstereng, som ser skøn ud, også om sommeren, hvor græsset bliver meget højt i de felter, hvor tulipaner og narcisser står og visner ned. 
Helt nede bag hegnet i skel, har naboen en lille flok ponyer gående. Det er meget hyggeligt. 


Når Helle viser rundt i sin have, (og det gør hun næsten hver gang jeg kommer der), så skal hun altid ned på knæ, når hun viser sine små skønheder frem. Det er næsten ligesom om, hun lige skal sige goddag til dem, og kærligt vise dem, at hun påskønner dem. 


En tredje slags anemoner, en fyldt en af slagsen. 

Jo, Helle har en fantastisk have, uanset hvilken årstid man kommer på. Man kan i den grad se, at der bor et meget passioneret havemenneske, som elsker blomster og planter. Det er guf for alle sanserne. 

Nu mangler jeg vist bare, at fortælle, at Helle og Jans have er cirka 2.500 m2 stor og jeg viser vel godt det halve her. Jans del af haven består af en lille bid "skov" med sirligt stablede brændestabler, bål og huggeplads. Alle bede er Helles domæne.  

Når det lige om lidt ser lige så godt ud igen, så må jeg ud og fotografere en gang til, og huske både drivhushaven, surbundsbedet og den nye terrasse og bedet omkring den, i det nyindtagede stykke have, hvor Helles drenge tidligere har haft basketball bane.  Og så må jeg lidt i højden, så I bedre kan se hvor flot haven er bygget op. At Helle og hendes have til stadighed inspirerer mig, i mit arbejde med min egen have, er ikke nogen hemmelighed. Men det går vist lige så meget den anden vej, kan jeg forstå på hende. Findes der noget dejligere, end den sødeste veninde, som man kan snakke med om alting, og som man oven i købet deler en stor passion med? Nej, vel!
12 kommentarer:

 1. Dejlige billeder. Åh hvor jeg dog glæder mig til det alt sammen kommer op igen. Hils Helle når du ser hende igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rita.
   Ja, det kan du tro jeg også gør! Jeg kan levende forestille mig, hvordan din frodige have også er overdådig i foråret. :-)
   Ja tak, jeg hilser hende, hvis ikke hun allerede har set hvad du skriver.... jeg kan se hun også har kommenteret herunder.
   Knus
   Malene

   Slet
 2. Sikke dejlige billeder og ja det får da også mig til at glæde mig endnu mere til foråret (hvis det kan lade sig gøre)
  Var der ikke noget med, at I havde snakket om et lille blogtræf engang :-)
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene.
   Ja, vi kan snart ikke vente mere. Heldigvis kan vi så småt begynde, at glæde os over påskeklokkerne og de første vintergækker og erantis:-)
   Jo, og jeg har faktisk fastsat en dato. Jeg holder blogtræf i min have lørdag den 1. juli. Jeg mangler bare lige, at få Jacob til, at hjælpe mig, så jeg kan få en blogtræf invitation til, at være i siden på min blog, så den kan ses uanset hvilket indlæg man læser. Det har han lovet, vi skal bare lige nå dertil.
   Helle bor jo cirka 35 minutters kørsel fra mig, men jeg er sikker på du (og evt. andre) også sagtens kan lave en aftale med hende, hvis du brænder for det. Min have er jo ikke så stor, så man kan sagtens nå, at se noget mere.
   Knus
   Malene

   Slet
 3. Hej Malene
  Dejlige veninder man får gennem bloggene, mens jeres venskab er ud over det almindelige, jeg glæder mig hver gang, jeg hører om den ene gennem den anden :) og når jeg hører, at I tager på ture sammen, det er super, og jeg glæder mig til at se jer her d. 20. maj.
  Helle går ikke ned på planter, det er helt sikkert :) det var en fornøjelse at se hendes have i august.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Nej, det gør hun i hvert fald ikke! Faktisk bruger jeg også hendes have som en slags fjernlager, for hun er simpelthen noget af det mest gavmilde du kan forestille dig.
   Ja, det har udviklet sig til et helt unikt venskab, som jeg er sikker på bliver for resten af livet.
   Ja, vi glæder os rigtig meget. I går aftes var vi til foredrag i Rødekro, og der mødte vi både Tim og Ulla Jacobsen. De blev begge spurgt om de også ville med over til dig. Ulla skal til England, men måske kommer Tim med, det hører vi nok senere.
   Lørdag den 1. juli har jeg tænkt, at holde blogtræf i min have. Jeg håber du også kan finde tid. Jeg skal lige have Jacob til, at hjælpe mig med, at få det skrevet ude i siden på min blog. Jeg er som bekendt ikke en ørn med en computer!
   Knus
   Malene

   Slet
 4. Hej. Sikken en have. Det er dejligt at læse om sådan et godt venskab, hvor I deler jeres store interesse. Det er virkelig værdifuldt. Tak for fine billeder og et godt indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte.
   Tak selv, for en rigtig dejlig kommentar.
   Ja, Helles have er helt ud over det sædvanlige.
   Knus
   Malene

   Slet
 5. Jeg vil helt sikkert arbejde på at besøge både din og Helles have i år, og måske jeg kan lokke min søster med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte.
   Ih, hvor det lyder hyggeligt:-) Det håber jeg meget på.
   Jeg holder blogtræf lørdag den 1. juli i min have. Jeg håber I kan der, men ellers finder vi jo bare en anden dag.
   Jeg håber også vi kan besøge både dig og Jette i år. Vi har planlagt nogle dage på Sjælland i forbindelse med CPH Garden, men det skriver jeg selv til Jette, næste gang jeg kommer forbi hendes blog.
   Knus
   Malene

   Slet
 6. Åh Malene hvor du dog kan rose, for pokker da. Men helt vildt fedt og se min have med din linse og med dine ord, det varmer mig vildt meget.
  Og ja jeg viser gerne rundt til dem som har lyst, hvis man kan tåle lidt ukrudt, da den jo er lidt stor til en med begrænsninger, men den er jo med til og få mig ud og i gang.
  Har i år ikke så store planer, men lidt kommer der nu nok til og ske, ellers dør haven har jeg ladet mig fortælle til et af vores foredrag, som Malene jo nok beretter om på et senere tidspunkt. Vi er i hvert fald flittige gæster i andre Kredse 4 på 14 dage og vi stopper ikke, det giver så meget og komme ud til andre med samme interesse.
  Kram

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle.
   Ja, men jeg har jo fortalt dig, at din have er for mig en af de bedste haver jeg til dato har oplevet, og derfor er det også så fantastisk, at jeg kan få lov at have en lille aktie i den, og hjælpe med at arbejde lidt i den, samt komme med gode idéer til den engang imellem.
   Ja, vi to kommer glad og gerne vidt omkring. Men 4 haveforedrag, et bestyrelsesmøde i den lokale havekreds, en fortælleaften i lokalhistorisk arkiv, en tur i biffen sammen med min anden gode veninde Mette, en børnefødselsdag hos min nevø, en syg hund og en datter i en dyb krise, som i den grad krævede mor her på banen, på de samme 14 dage var alligevel lige rigelig mundfuld for mig, så jeg kæmper lidt med, at få kræfterne til at række og kroppe til at holde. Nu venter der nogle dejlige dage med fødselsdagsgæster, som jeg håber jeg også holder til. Godt var det i hvert fald, at jeg havde mulighed for, at sove min formiddag væk i går, ellers havde weekenden vist været aflyst nu. Men jeg nyder det mindst lige så meget som dig, og lever højt på de oplevelser vi får rundt om i de forskellige havekredse. Nu glæder jeg mig til vi ses to formiddage i træk i næste uge. Først en hyggedag og så en kreativ arbejdsdag. :-)
   Rigtig god weekend.
   Knus og kram
   Malene
   Malene

   Slet