Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

mandag den 20. februar 2017

Drop foderbrættet og undgå syge fugle.

Det klassiske foderbræt bør skiftes ud, med en foderautomat, da fuglene kan blive syge af, at spise på et foderbræt.



Jeg har med stor interesse, læst en artikel i den lokale ugeavis. Derfor gengiver jeg artiklens ordlyd her:

Foderbrættet kan gøre fuglene syge, fordi der kommer mange fugle, som alle træder rundt i det samme korn, og derfor er der også mange fugle, der klatter afføring i kornet. Foderbrættet er den direkte vej til sygdoms-spredning mellem havens fugle, da de alle sammen træder, besørger og spiser samme sted.

Foderautomat fra Hokus Krokus. Der kan være hele 6 liter frø i den. Automaten dur kun til solsikkekerner og lignende, da det blandede vildtfuglefrø, (som jeg i øvrigt ikke tror er så godt), klistrer sammen som mel, og derfor bliver helt utilgængeligt og i øvrigt muggent, så fuglene ikke får nogen gavn af det.


Man bør istedet skifte foderbrættet ud med en foderautomat, hænge fedtkugler op, eller lægge æbler ud, (eller alle 3 dele), i stedet for foderbrættet. Husk i den sammenhæng, at skifte foderbrættet ud med en automat, hvor fuglenes afføring ikke ender i maden, siger Michael Carlsen, biolog for dyrenes beskyttelse.




Når foderautomaterne skal hænges op, er det vigtigt, at gøre sig nogle overvejelser, om valg af frøsorter, samt placering af foderautomaten. Der er nemlig sammenhæng mellem hvilke sorter frø man vælger, og hvilke fugle der kommer i haven.

Foderpladsen her er altid meget velbesøgt, vinteren igennem.
Den tomme automat bliver fyldt op cirka hver 14. dag med hampefrø. Der er solsikkefrø i den store foderautomat. Ud over de viste har jeg yderligere et par foderautomater inde under halvtaget, hvor fuglene faktisk også gerne kommer. Her har jeg nogle fedtholdige nødder. Desuden smider jeg vinteren igennem æbler ud på jorden, til solsorte og sjaggere. Desuden har jeg et fuglebad i forbindelse med buffetten. 



Hampefrø er gode for fugle, som gerne bliver på stedet og spise. Det er fx.:
  • Spurve 
  • Finker
  • Stillits 
  • og mange flere.                                                                                                        

Store og fedtholdige solsikkekerner er derimod farvoritfoder for:
  • Blåmejser 
  • og Musvitter. 
Blåmejser og Musvitter er specielt glade for solsikkekernerne, fordi de helst ikke bliver siddende på foderautomaterne og spiser. De vil gerne sidde mere skjult, et sikkert sted. De flyver altså frem og tilbage, med ét frø af gangen, så derfor giver det mere mening for dem, at spise større og mere fedtholdige frø, forklarer Michael Carlsen.



Apropos Blåmejser, har jeg faktisk et par, der allerede ser ud til, at indrette en rede, i redekassen, i loftetagen på mit foderhus. Så der er åbenbart allerede forår i luften for dem. I øvrigt har jeg også hørt Lærken og set stæreflokke flyve rundt...... Som foderbræt har fuglene aldrig taget foderhuset til sig, så derfor bruger jeg i forvejen kun foderautomater, fedtkugler og æbler til deres buffet.

Resultatet af sidste års forsøg med mejsekugler ved foderbrættet. De endte med at spire, istedet for at blive spist. 






Man bør også tænke over placeringen af foderautomaterne, da det store dilemma, for alle fugle, er sikkerhed.




Eksempelvis er Spurve meget opmærksomme på Spurvehøgen, så derfor vil de foretrække en foderautomat, der ikke er placeret for langt fra et buskads.

Mejserne, som alligevel kun er kort tid ved automaten, flyver gerne hen til en mindre sikkert anbragt foderautomat.

Hvad avisartiklen desværre ikke nævner, er vand! Vand er jo endnu vigtigere end foder, til havens fugle. De skal have adgang til vand hver eneste dag, året rundt, hvis man vil have et rigt fugleliv i sin have. Fuglebadet skal placeres helt nede på jorden, og ikke hæves op over jordniveau, for så kan pindsvine og lignende smådyr ikke få nogen glæde af det.



Ud over de besøgende fugle, ved foderpladsen, glæder jeg mig hvert år over marker, her omkring hvor jeg bor, fyldt med hundredevis, ja måske tusindevis af Sangsvaner...... Ikke de almindelige Knopsvaner, som mange måske tror. De foretrækker vand, også om vinteren. Det er oftest sidste års majsmarker, eller næste års rapsmarker(!),  der får fint besøg. 
Desuden kommer der jævnligt mere eller mindre store flokke af svaner flyvende forbi, eller lige over, min have, her i vinterhalvåret. 
Der er næsten dagligt store naturoplevelser her ude på landet. Det gælder bare om, at komme ud og nyde dem. Fik jeg nævnt, jeg har set de første stæreflokke i år? 


8 kommentarer:

  1. Hej Malene
    Det var et godt indlæg, tak for det. Det er Bent, der styrer fuglemaden her hos os, så jeg giver det videre til ham.
    Knus

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth.
      Ja, jeg synes i hvert fald, det var en god artikel. Når man tænker efter, er det jo meget logisk, det biologen siger. Vi er bare så vandt til, at et foderbræt er selvfølgelig måde, når vi fodrer havens fugle.
      Knus og rigtig god dag.
      Jeg vil ned til Helle i dag, og så vil vi til Magnolia foredrag i Haderslev i aften.
      :-)

      Slet
  2. Kære Malene, mange tak for et yderst relevant indlæg, om de fejl vi kan begå når vi handler i bedste mening. Noget andet er at en foderautomat også gør det svært for rotter, så endnu en grund hertil. Jeg har bemærket det med vander, og slå hul i isen hvis bassinet er frosset.
    Venligst
    HEnrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik.
      Ja, det har du ret i, det er også meget sværere for rotter, hvis ikke umuligt, at få fat i foderet.
      Jeg plejer, at hælde kogende vand i fuglebadet, når det er frostvejr. Det er hurtigt og effektivt, og lynhurtigt kølet ned, så ingen fugle kommer til skade ved det.
      Knus
      Malene

      Slet
  3. interessant artikel, jeg har altid brugt foderhus til fuglene og jeg fodre dem gerne hele året rundt, så haven vrimler med "stamgæster" af fugle. jeg plejer gerne når der ligger lidt for meget skidt i huset så tager jeg en håndkost og fjerne det !!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tim.
      Ja, sådan tror jeg der er mange, der gør.
      Knus
      Malene

      Slet
  4. Interessant læsning, Malene - det er sikkert helt sandt. Vi har både foderhuse og foderautomater og lægger jævnligt æbler ud til dem også på jorden. Vil lige bede Mr. M. om at læse med her, for det er mest ham der håndterer fuglefoderet.
    Knus

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla.
      Ja, jeg syntes nemlig også det var en interessant artikel, så derfor blev den lige refereret her. God idé, at Malcolm også selv kan læse med så.
      Knus

      Slet