Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

onsdag den 11. juli 2012

På visit i Den Frodige Have.

Det sidste besøg i løbet af havefestivallen i år, gik til Aarup på vestfyn.
Her bor Per og Marie-Lousie og deres 5 (6) børn. Nogle af jer kender måske Marie-Louise i forvejen fra hendes blog "Den Frodige Have", og hendes virkelig dejlige bog af samme navn. I efteråret var jeg også til et meget inspirerende foredrag ved Marie-Louise. Ved siden af sit daglige arbejde som skolelærer, arbejder Marie-Louise som autodidakt havedesigner, holder foredrag og driver internetbutikken www.mphavedesign.dk hvor hun sælger forskellige redskaber og brugskunst til haven, samt smart arbejdstøj til havearbejdet fra Garden Girl.

Når man ankommer, er man ikke i tvivl om, hvilket hus der er nr. 33 på Holmelund i Aarup på vestfyn. Forhaven er nærmest bombarderet med roser og stauder, som til sammen er så frodige, at det bliver både vildt og romantisk.

Indgangen til haven ude fra fortorvet. Her ville jeg have svært ved bare at gå forbi, hvis jeg gik tur i Aarup. Heldigvis kan vi denne dag få lov at gå indenfor og få stillet nysgerrigheden og komme helt tæt på herlighederne.

Forhaven er så frodig, at den er fyldt til bristepunktet med roser, prydtræer og især stauder.
Jacob syntes det så disideret rodet ud. Jeg syntes det var vildt, men på en dejlig måde, men vi kunne måske godt blive enige om, at forhaven ville blive løftet op i en højere liga, hvis der indgik nogle lave klippede hække eller buksbomkugler, eller noget andet mere stramt struktureret, til at understrege det frodige og tydeliggøre lidt mere, at her hersker der faktisk ingen tilfældigheder, for det tror jeg absolut ikke der gør. Alle blomsterne står hvor Per og Marie-Louise har bestemt de skal stå.

Der var plads til en sød lille terrasse i forhaven, med sideplads til to. Her kan man komme helt ned i højde med alle blomsterne og duftene.

Fra forhave skal man igennem endnu en pergola med roser, klematis "Rütel" og storkenæb langs stien.

Når man er kommet ud af pergolaen, kommer man ind i et meget grønt cirkelformet rum, hvori dette runde bord står, og understreger den runde form yderligere. Denne første meget grønne cirkel bliver et lille åndehul, inden man træder ind i en ny og større cirkelformet græsplæne, med bede stort set hele vejen rundt, fyldt op med en stor frodighed, så der længe bliver ved med at være noget at kigge på.

Et kig ind i den store cirkelformede have. På portalen i baggrunden, slynger "Trappendalrosen" sig. Den er virkelig yndig. Jeg glæder mig til min egen bliver lige så stor. Jeg plantede nemlig "Trappendalrosen" i efteråret i min egen have. Den havde stået på ønskesedlen siden jeg læste Marie-Louises virkelig skønne bog.

Bogen er ikke bare fyldt med fantastiske billeder, som man kan falde helt i svimer over, den har også planteplaner/anvisninger, til hvis man får lyst til at gøre noget af det efter.
Derudover har Marie-Louise krydret bogen med en drømmende tekst, så man bliver helt henført, fx: "Helt utroligt smukt. Overvældende frodighed, forryggende farveorgie, billedskønt og romantisk. Var det min have, ville jeg aldrig forlade denne siddeplads", sådan starter beskrivelsen af Marianne Munks have. (Se mit indlæg om samme have i Troldkær). Et andet sted skriver Marie-Louise: Her ville jeg hver eftermiddag snuppe mig et lille hvil i solens lune stråler - hvis det altså var min have. Midt i den skønneste blomstring med blide dufte og summende bier. Var jeg en bi, ville jeg bliver helt ør i hovedet over at skulle vælge, hvilke blomster der skulle aflægges visit, for her er et utal at vælge imellem.....". Ud over mange inspirerende idéer i tekst og billeder, deler Marie-Louise generøst ud af sine egne erfaringer og fortæller levende om hvad der falder i hendes smag og hvad hun selv har haft succes med. Alt i alt fandt jeg hurtigt ud af, at dette var en bog, som jeg ikke kunne nøjes med at låne på biblioteket, hvilket jeg ellers oftest gør med de fleste bøger. Denne bog MÅTTE jeg bare eje, så den blev straks skrevet på ønskesedlen. Glæden var STOR, da det blev annonceret, at Marie-Louise i efteråret kom til Københoved, som ligger i mit nærområde, og holdt foredrag. I den anledning fik jeg også købt bogen. Efter jeg selv havde læst bogen igen, både forlæns og baglæns, lånte jeg den ud til min svigermor. Hun blev lige så begejstret som jeg, og ønskede sig den straks i julegave. Så gæt engang hvad hun fik af os! Hendes bog er dog ikke flankeret med en autograf som i min. Der var jeg bare heldig. Marie-Louises bog er fuldt ud lige så inspirerende, som de bedste bøger fra Claus Dalby, bare på en helt anden måde. Og det er ikke på en dårligere måde. Så hermed en varm anbefaling til de af jer, der endnu ikke har fået den læst. I er virkelig gået glip af noget. Jeg har hørt rygter om, at Marie-Louise er i gang med at skrive endnu en bog.  Jeg kom dog først i tanke om, at det skulle jeg ha' spurgt hende ad, efter vi var kørt. Så det må siden hen vise sig, om det holder stik. Hun kan i hvert fald få min opfordring til at skrive noget mere. Jeg er stor fan.

Ud over "Trappendalrosen", har jeg efter jeg har læst hendes bog også plantet  rosen "Raubritter" sammen med klematisen "Princess Diana", rosen "Lykkefund" ved en portal, og et andet sted Parykbusken "Grase" sammen med den hvide klematis Miss Bateman, med samme farve støvdragere, som parykbuskens blade. Det sidste var en meget kreativ idé, som har åbnet mine øjne for, at jeg skal være bedre til at tænke endnu mere ud af boksen, når jeg sætter planterne sammen.
Tak for inspirationen.  

Fra den store cirkelformede græsplæne, som til dagligt, selvfølgelig, bliver brugt til leg og boldspil, kommer man ind i et legeområde med bål, og hvor ordet gyngehest, får en helt anden betydning, end i ordets oprindelige forstand. Gyngehesten kan i øvrigt købes i Marie-Louises web-butik. Adressen står øverst her på siden. I baggrunden ses familiens nyerhvervede orangeri, som er en virkelig lækker detalje i haven. Jeg er grøn af misundelse!

Jeg tror dette er det bed Per og Marie-Louise kalder deres hvide bed. Der var i hvert fald mest hvide blomster den dag vi var der. Stien følger den store cirkelrunde plænes form, og understreges virkelig flot og harmonisk med de ens hosta hele vejen langs bedet. Grupper af ens plantemartriale imellem alle de forskellige blomster man har lyst til at plante, løfter bedet, så det ikke kommer til at virke for rodet, selvom det er meget frodigt. Det er lykkedes godt her.

Fulgte man stien fra det hvide bed, forbi orangeriet, blev man ledt ind i endnu et skønt haverum. Her plejer at gro store gamle slyngroser ved hver eneste stolpe, kunne Per fortælle os. Desværre var de fleste rsoer frosset virkeligt langt tilbage. Enkelte roser stod dog stadig store og ranke derinde og fortalte om, hvor skønt det kan se ud, når det lykkes. Heldigvis var langt de fleste roser overlevet, men var bare frosset langt tilbage. Så det må man jo glæde sig over trods alt.

Stauen på billedet forestiller Gudinden Hebe/ Gudernes mundskænk. Hun er datter af Zeus og Hera ifølge den græske mytologi. Hebe, den personificerede ungdom, græsk gudinde. Hun skænker nektar for guderne, hjælper Hera med at spænde hestene for vognen, giver den sårede Ares bad og opfører danse sammen med andre ungdommelige gudinder. Efter at Herakles har fuldendt sin løbebane på Jorden, bliver han optaget på Olympen og får Hebe til hustru. At hun skænker nektar gør hende selvfølgelig oplagt, til at være statue ude i en frodig have.
Hvis du er til statuer som denne, vil jeg foreslå dig, at kigge forbi landbohavens blog, for bloggens indehaver Åse-Marie sælger lignende statuer i flere størelser i prislejet fra ca. 300 kr. til 3500 kr.

I statuens haverum, skaber en række ens blå hosta en ro imellem alt det frodige.

På den modsatte side af stien ud fra statuerummet, står der nogle flotte høje, blå riddersporer. De er ikke plantet helt tæt på de blå hosta, men de spiller dog op til hinanden alligevel. Her ses også statuerummets mest frodige rose i år. Jeg tør ikke skyde på rosens navn.


I flisegulvet foran døren ind til orangeriet, var der en lille overraskelse i form af et lille kunstværk. En lille flise fra keramikeren Helle Nørby, lige som der et andet sted var en keramikting til at hænge mejsebolde op i, i et af havens træer. Helle Nørby lave rigtig mange flotte brugbare keramikting til haven.
Orangeriet var rigtig flot og hyggeligt indrettet. Her blev der serveret kaffe og te til os besøgende. Per og Marie-Louise var begge to hyggelige værter, også selvom der var rigtig mange mennesker på en gang, der gerne ville deles om deres opmærksomhed.

Nogle af tingene i orangeriet havde prisskilte på, så man kunne se, at de også kunne købes igennem Marie-Louises web-butik.


Ved døren ind til orangeriet, hang der smukke redskaber.



En lille hyggelig terrasse i skyggen. Her fra kan man se hen over havestien, ind igennem/forbi det hvide bed og ud mod den store cirkelrunde græsplæne.
Her har jeg fået øje på dette smukke og dekorative jernstakit, som ligner et gammelt stakit fra en kirkegård. Det er ikke helt det samme, som det hun sælger i sin webbutik.


Rosen "Lykkefund"

"Trappendalrosen"


Marie-Louises bog kan selvfølgelig købes i hendes weebbutik www.mphavedesign.dk. Du kan også læse mere i magasinet Haven juni 2012.
Tusind tak for al den dejlige inspiration og tak for jeres gæstfrihed.


4 kommentarer:

  1. Velbekomme - og sikke skønne billeder og reklame, ikke mindst ;)
    Naturligvis er det bevidst, at vores forhave er så 'flydende' - og andre steder i haven er der så netop rammer og fasteformer. Det er to forskellige udtryk - og jeg holder af dem begge :)
    Den store rose i den runde pergola er Great Western. Jeg bruger den altid til rosengele, for duften er meget kraftig.
    En bog mere? Tja - men jeg har ikke haft tid til at skrive den endnu!
    Dejligt, I nød besøget i vores have.
    Ha' en dejlig sommer - Marie-Louise

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig.
      Tak for navnet på rosen. Ja, jeg havde næsen dybt begravet i den flere gange, for den duftede virkeligt skønt. Jeg har aldrig smagt rosengelé, men det er måske en fejl.
      Jeg forstår godt det kniber med tiden, du lyder til at have rigeligt om ørene.
      Ja, vi nød besøget meget. Ærgerligt vi skulle nå hjem og hente børn til aftalt tid, så vi ikke kunne nå at se dine forældres have, den ville jeg ellers gerne ha' set, da Per foreslog os det.
      Jeg håber også I får en dejlig sommer, og at det har regnet af, inden ferien starter!
      Du må gerne hilse din søde mand fra os.

      Slet
  2. Tak for gode billeder og forklaring. Den have vil jeg også gerne se.

    SvarSlet
  3. Hej Hanne.
    Ja, det kan jeg godt forstå. Det er en rigtig dejlig have. Jeg har også lige været forbi din blog. Glæder mig til at læse mere.

    SvarSlet