Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

torsdag den 29. marts 2012

Foredrag: Jeg sælger prydgræsser.

Jeg har været til sammen med Tim i Christiansfeld,
hvor Marianne fra "Mariannes græs," holdt foredraget:" Jeg sælger prydgræsser".

Marianne havde mange flotte billeder med, som inspiration både til at se de forskellige græsser og for at fortælle om hver enkel art, men også billeder hvor græsserne indgik i en sammenhæng fx. i haver udelukkende med prydgræsser og i prærie/steppe- staudebede.

Der findes prydgræsser der i størrelse svarer til en klump vintergækker og helt op til de store elefantgræsser, og i alle mulige farver sort, grøn, rød, blå, og ligeledes med forskellige frøstande.

Når man siger prydgræs, tænker mange automatisk elefantgræs og aggressiv plante, som kommer til at
fylde alt for meget, og som er svær at fjerne igen. Men ifølge Marianne findes der både agressive prydgræsser og prydgræsser der lige så langsomt bliver en bredere tue, ligesom en staude, og bortset fra de mest agressive elefantgræsser, skulle de være til at håndtere, når de enten skal flyttes eller deles.

Når de skal deles, foregår det på samme måde, som når man deler en staude. Ved de mest agressive arter, kan man dog få brug for en økse til hjælp.

Mange prydgræsser er vintergrønne og er iøvrigt gode som bunddække.



Jeg blev selvfølgelig fristet til selv at prøve nogle prydgræsser. De første to er jeg tidligere faldet for i en bog, mens den tredje var en ny opdagelse. Jeg har aldrig selv prøvet at have prydgræs i min have før, så det er en helt ny verden jeg skal til at stifte nærmere bekendtskab med.

Den første prydgræs jeg er faldet for, hedder Japansk Blodgræs "Red Baron." Den har længe stået på ønskesedlen, men jeg er spændt på hvordan farven er i virkeligheden. Både billedet her over og billedet under, er billeder af "Red Baron." Den tåler fugtig jord, (de fleste prydgræsser vil ellers helst stå i sandet og godt drænet jord), men står den i en krukke, kan den også sagtens tåle at tøre ud. Den har et meget fint rodnet, så man skal passe på ikke at give den for agressive naboer. "Red Baron" er en hårdfør prydgræs.





"Morgenstjerne" Star-græs har ligeledes været på ønskesedlen, siden jeg så den første gang i en bog. Så nu havde jeg en oplagt mulighed for at prøve at købe den. Det der er sjovt ved dén er dens frøstande, som ligner de papirsjulestjerner, som man kan flette til jul. Hvordan bærer naturen sig ad med at lave noget der er så raffineret, underfundigt og humoristisk?

 Den tredje og sidste prydgræs jeg lod mig friste til at investere i, i denne omgang, er denne "Blå Græs". Den kan godt lide at stå tørt og solrigt, som det oftest er tilfældet med planter med blå-gråt løv. Den er ekstra blå og iøjenfaldende sammen med meget grønne planter, som fx bregner som her.




Hvis jeg får succes med de 3prydgræsser jeg har købt, vil jeg på et senere tidspunkt købe en "Snefrytle", som jeg synes er utrolig yndig og alligevel sådan lidt grøftekantsagtig på billederne.




Samtidig vil jeg også prøve at stifte bekendtskab med "Hjertegræs", som har lette og luftige frøstande, som er hjerteformede.
 "Hjertegræs."

Om foråret skal prydgræsserne klippes ned, men man skal vente lidt, for de nye skud er sarte. En god huskeregel kan være, at vente med at klippe prydgræsserne, til man klipper roserne. Hvis der alligevel er udsigt til frost efter de er blevet klippet, er det vigtigt at dække dem af, eksempelvis med fiberdug. Når man klipper sine prydgræsser, skal man passe på, at man ikke beskadiger de nye frøstande, som spirer frem. Man kan også dele græsserne ligesom stauder om foråret, eller flytte rundt på dem.

Når man skal håndtere prydgræsser, kan det afhængigt af art, være en rigtig god idé at bruge havehandsker. Nogle blade på fx. "Pampas" kan nemlig skære fingrene. Det kan måske også være en vigtig overvejelse at gøre sig, hvis man har børn i haven, om det lige er den slags prydgræsser man vil satse på.

Hvis man har mange snegle eller rådyr i sin have, er prydgræsser et godt bud, hvis man alligevel ønsker sig en frodig have.

Når prydgræsserne plantes, skal de stå lige så dybt som i potten fra planteskolen.

Græsser kan godt lide en blanding af jord og sand, så de får et godt dræn. Lav evt. en lille bakke og lant dem øverst, så vandet kan løbe væk.
Star-græsser er gode bunddækkeplanter.

6 kommentarer:

  1. Den japanske blodgræs er flot i farve, også i virkeligheden. Jeg har den i haven.

    Held og lykke med dine græsser :-)

    SvarSlet
  2. Spændende foredrag i har været til, jeg ville også ha' været afsted, men har en tendens til at dobbeltbooke min kalender...! ;o/
    Jeg købte sidste forår ved Marianne en elefantgræs med rød stribe (Americana), troede bestemt at den var død i vinterens løb men nu ser der heldigvis ud til at være lidt liv. Det med klipningen var nyt for mig, jeg har skam klippet mine græsser. En god huskeregel sammen med roserne.
    Noget andet vigtigt jeg har lært om prydgræsser! Spørg ALTID om den er vinterhårdfør, det er bestemt ikke en selvfølge og der er røget lidt forskelligt på den regning. Havde bla en rød "ting" med brede blade, som stod i krukke, blev pakket grundigt ind til vinter og placeret i drivhuset... Stendød!!! Suuuk... Prydgræsser er bestemt et godt bekendtskab, jeg har blot skulle gøre nogle erfaringer. Held og lykke med dine, de ser rigtig fine ud :o)

    SvarSlet
  3. Tak for et godt og informativt indlæg, jeg har også klippet mine græsser, og nu lover de frost, håber de klarer det.
    Du vil ikke fortryde købet af den japanske blodgræs, den er så smuk især i modlys.

    SvarSlet
  4. God morgen. Sikke et interessant indlæg. Jeg har nemlig også anskaffet mig frø til såning af tre forskellige prydgræsser, som er mit første bekendtskab. De skal sås til maj. Det var lærerigt at læse dit indlæg og jeg overvejer om jeg simpelthen skal så dem i krukker, men måske tager jeg chancen og laver et bed!

    SvarSlet
  5. Tak for sidst.Ser ud til at du fik en del ud af foredraget som var rigtig godt og ingen tror jeg, kunne høre at det var hendes første gang, så jeg er glad for at jeg spurgte hende om hun havde lyst.
    Jeg købte jo 2 lave ved hende dem er jeg spændt på. Har nemlig også både blodgræsen og morgen stjerne som også var nogle af dem jeg først faldt for. Har dog også nogle af de stror, de stor i græsset så de kan styres.

    Hilsen Helle

    SvarSlet