Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

torsdag den 15. oktober 2015

Hosta Hans og Helgas have


Lige så snart man kommer indenfor havelågen, falder mit blodtryk mærkbart, se med her hvorfor:
Der er flotte belægninger på forskellig vis rundt i haven. Herover står min mor. Jeg har aldrig før haft mine forældre med til åben have, men jeg har fortalt meget om haven til min far, som passer haver for andre, nu hvor han er pensionist...... han er dog langt fra så passioneret omkring haver som jeg. 


Hosta findes i så mange forskellige bladformer, størrelser og farver, så selvom der næsten ikke er andet, er der masser at se på. Kan I se hvorfor jeg går helt i zen?Måske kender du allerede Hosta Hans og Helga. De står ofte rundt omkring på markeder.


Diskret fokus punkt.Lidt græs og andre diskrete planter, er der enkelte steder også blevet plads til. 


Jeg bliver helt salig, bare af at se billederne, men det siger sig selv, at man skal opleve det selv, for rigtigt at få fornemmelsen i haven med. 
Da Hans og Helga overtog haven, ville de oprindeligt have haft roser, men de ville ikke trives.  Det bliver jeg jo helt glad for, så flot som haven har udviklet sig.
I starten var der dog mest oprydning, for der var væltet, ja nu kan jeg jo ikke huske hvor mange kubikmeter træ i haven, i orkanen i 1999, som de først "lige" måtte have fjernet.Jeg har set haven nogle gange efterhånden, men jeg kan tåle at se den mange gange endnu. Den er en af de mest fascinerende haver jeg endnu har set...... selvom jeg er en blomsterpige. 
Her går min ældste datter Camilla.Camilla igen.I haven er der rigtig mange forskellige, spændende træer. Gingo Biloba, ægte tulipantræ, vandgrand og mange flere. Jeg glemmer dog at rette kameraet op, fordi jeg er så fokuseret på havens gulv. 

De er vandt til jævnligt at få besøg i haven. Denne aften er jeg kørt derud, fordi Vejen havekreds har arrangeret. Men man kan også ringe og aftale selv at komme en dag, ligesom de jævnligt får besøg af hele busser. I en del af haven er der også blevet plads til Rhododendron og Helleborus, men i foråret er haven især spændende pga. de mange forskellige Trillium og Anemoner, som Hans og Helga også samler på. 


På et tidspunkt kommer man til en lysning......


og en sø med en masse spændende "guf" omkring.


Herefter skifter haven fuldstændig karakter.


Denne aften dufter hele denne del af haven helt berusende af de mange liljer.


Camilla igen igen. Simone var også med, men hun fangede åbenbart ikke min kameralinse denne gang. 


Den blå her kender jeg vist ikke. Mine forældre. Gad vide hvad min far står og "pønser på", (tænker på). 


Havens planteskole var udvidet til cirka det dobbelte af hvad den plejer. 


Jeg tror de fleste købte noget denne aften.


Jeg faldt for denne, meget anderledes Hosta, der lyste sådan op, at den kaldte på mig. Den er meget gul i forhold til de andre, og blomsten er meget mørkere lilla, end normalt.


Men jeg syntes den var meget dyr og lod den derfor stå. Men jeg købte to andre......
Jeg var ikke engang kommet helt hjem, før jeg havde fortrudt. Hvorfor gav jeg to gange, (et par uger tidligere), stort set det samme beløb for en rose?! Den kan da ikke opformeres lige så nemt og meget, som en Hosta kan. .... Så nu har jeg aftalt med Hosta Hans, at jeg ringer eller mailer og aftaler en dag, så jeg kan komme ud og købe den, for den er da helt klart en "must have" plante til min have. 


Har du fået lyst til selv at besøge haven, er adressen:

Hans og Helga
Hafdrupvej 10
6580 Vamdrup 

Læs evt mere her: 

http://hostadanmark.dk/shop/
 (Hans og Helgas egen hjemmeside),

eller mit tidligere indlæg: 

http://ladromantikkenblomstre.blogspot.dk/2012/09/hosta-hans.html

Jeg håber 4.-5. gang er lykkens gang! Tak til alle jer der ikke har mistet tålmodigheden med mig endnu. 

14 kommentarer:

 1. Hej Malene
  Jo nu er der fine billeder så dejligt der sltså er i Deres have også en af mine yndlings og helt modsat af min egen.
  Den blå du har taget billed af tror jeg er en Ensian.. Og tror ( ved) jeg har den.. He sådan går det når du ikke når og se min have.. Med alt vores cement hygge..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle.
   Nååh, så jeg kunne lokke dig til at blogge lidt:-) Dejligt du lige ville tjekke det for mig.
   Jeg synes ikke den blå lignede en Ensian, i hvert fald ikke en slags jeg kender. Ja, det er da dårligt så lidt havetid vi har nået. Men min fod har jo heller ikke villet.
   Knus og kram
   Malene

   Slet
 2. Ja så virker det, meget bedre at se billederne i stor størrelse, sikken et arbejde I har haft med at få det til at virke.
  Det er en meget flot have, jeg kan godt forstå, at den kan ses mere end en gang.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var dejligt!
   Ja, det har godt nok været træls. Men så kan vi jo konstatere, at jeg åbenbart skal låne Jacobs pc for at uploade billeder. Pænt bøvlet eftersom han altid sidder der om aftenen, hvor jeg gerne vil sidde og lave den slags her fra min lænestol.
   Heldigvis kunne jeg jo sidde her og lave skrivearbejdet.
   Tak for din tålmodighed.
   Knus
   Malene

   Slet
 3. Godaften Malene.Godt at vi nu endelig kan se billeder fra denne fantastiske hosta have.
  Og som Lisbeth skriver er der godt at billederne er blevet større.Man kan meget nemmere se detaljerne.
  Tak for links til haven..................for jeg er jo også vild med hoste.Har nok 10-12 forskellige..............men ved jo at der findes flere hundrede arter.
  Jeg er også vild med stensætningen.Det ser bare godt ud.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja, der er over mig bekendt over 1.500 navngivne sorter på Hosta. Så vi løber ikke tør for Hosta vi ikke har i haven foreløbigt!
   Ja, det er nogle mega flotte belægninger. Meget inspirerende. I det hele taget er det en have der er værd at se, hvis du engang skal på tur hernede i det syd- og sønderjyske.
   Tak til dig også for din store tålmodighed med min billedtomme blog!
   Knus
   Malene

   Slet
 4. Hej Malene, fantastisk have, med grønt og gråt, samt lidt lime ind i mellem. Kan godt se at haven er dragende, især fordi den ikke er som så mange andre haver, men en rigtig plantesamlerhave. Dyrt/billigt afhænger af omstændigheder og tidligere erfaring. I Frankrig betaler vi rask væk 100 kr for to mellemstore petunia, planter som i DK ville koste det halve...Selv om vi er et dyrt land, er vi billigere på sommerplanter, spøjst ikke.
  Den have må jeg se en dag
  Henrik

  SvarSlet
 5. Hej igen Malene, apopos, hvis du kan tåle lidt meget velment kritik, synes din blog layout ikke fungere for godt, billederne er for små, og sidefeltet med de ellers dejlige roder fylder for meget. På min computer et selve det aktive felt ca 30% af bredden, det er for lidt, dine billeder kommer slet ikke til sin ret, man kan da jo klikke på dem, så de kommer op i stort format, men jeg kan også godt lige at læse teksten samtidig. DU må endelig tage det som den allerbedste og venligste kritik, jeg ønsker på ingen måde at såre dig.
  Selv er jeg ikke rigtig godt til det med layout, så jeg har groft kopieret formater fra andre, der giver god læsevenlighed. Havefolket, eller fx.haveplaner og plantebegejstring er meget læsevenlige. Skæld mig ud, men tilgiv mig :-)
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik
   Du har fuldstændig ret. Jeg er bare analfabet ud i computere. Tim var her og hjalp mig igang i tidernes morgen, og forklarede min mand hvordan man gør..... og så har jeg ikke fået ændret på layoutet siden. Vi brugte en skabelon fra blogger, som jeg husker det. Så længe kritikken bliver formuleret konstruktivt og du går efter bolden og ikke efter manden, bliver mine følelser ingenlunde såret.

   Du har ret, at opnå et lignende udtryk i sin have/et haverum behøver ikke være dyrt. Man kan både dele, opformere og bytte hosta, og på den måde nå langt. Og så kan man jo supplere med dem som man ikke kan leve uden, som nu fx den her Lipstick Blonde. Den falder i øvrigt også i pris, når den ikke er ny længere.
   Jamen, så vil jeg da glæde mig over, at vi ikke bor i Frankrig, for det holdt mit budget da nok ikke til!
   Knus Malene

   Slet
  2. Hej Malene, ja planter giver mange muligheder, og for de grønne fingre kan en blive til mange. Tror vi er heldige i Dk, vi har egentlig et stort plateudvalg, når man tænker på landets størrelse og reelt vanskelige klima. Vinteren man aldrig helt ved hvordan bliver, og en sommer som kan være alt fra kanon, til skod. Ang. Layout, prøv dig dig frem, i indstillingerne, under avanceret findes justere sidebredde.
   Henrik

   Slet
 6. Ser ud som om I har haft en rigtig hyggelig familieudflugt til hosta haven. Det er flot med alle de forskellige former for hosta under træernes kroner. Det var lige før, jeg blev "irriteret" over at der pludselig var et bed med liljer, hi, hi.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja, der er ingen tvivl om, at det er rummet med Hostaer, der er den helt store attraktion.
   I bedet med liljer var der i øvrigt også violfrøstjerner, som var 2 meter høje.. Mine forældre troede det var en slags træ.....! Ha ha.

   Slet
 7. Hej Malene,
  Så fik vi endelig dine billeder, og det var rigtigt dejligt. Ærgerligt at I har haft så megen bøvl ud af dette indlæg, men jeg er super glad for at du holdt ud. Jeg nød alle billederne og hosta-haven her er virkelig smuk.
  Tak :)
  Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla.
   Ja, det holdt hårdt, men det var så flotte billeder, så dem SKULLE I bare se. Så jeg er også glad for du ikke opgav mig.
   Nu blev konklusionen, at jeg skal sætte billeder ind fra Jacobs stationære computer, og ikke fra min egen som er en Cromebook. Det gør det noget mere bøvlet, ikke mindst fordi han ALTID sidder foran sin pc, når han er hjemme. Og jeg plerjer jo at sidde og lave mine indlæg om aftenen..... hm! Nå, men det finder vi nok ud af. Når billederne først er hentet, kan jeg skrive teksten ovre fra mig selv.
   Knus Malene

   Slet