Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

søndag den 17. maj 2015

Godt igang med en masse forårsprojekter


Men først skal vi lige se noget rigtig kønt og vellykket. Her er et lille udsnit af mit cirkelrunde bed, som dels består af roser og stauder, men her i foråret er der tulipaner og klokkeskilla hele vejen rundt. I baggrunden afsløres vores terrasseprojekt.


Jeg har en 9 meter bred mur, ind mod vores skur, som næsten er dækket af klematissen Clematis Montana Rubens. Lige om lidt bliver det et helt vildt overdådigt smukt og imponerende syn.


Men indtil nu er det kun nogle få, der er sprunget ud.


Min Olympus-figur er kommet på plads


Den skaber fokuspunkt for enden af havens længste sti. Pergolaen til højre er også lige blevet færdig, eller næsten..... jeg mangler en enkelt stolpe for oven, som skal købes hjem og males, før den er helt færdig. 


Vi plejer at have havemøbler stående på græsset under kirsebærtræet. Det er den siddeplads vi bruger mest, men det er bøvlet hver gang der skal slås græs, at de skal flyttes, og især bordet er tungt, så det er rigtig træls. Så nu skal vi have en rund terrasse...... Til næste år får den muligvis et klematis-lysthus over, det tænker jeg i hver fald på.Samtidig udvider jeg mit bed, så der ikke er mere græs i første haverum, end der kan være imellem trædefliserne langs stien. 

Jeg elsker når mit kirsebærtræ blomstrer. I reglen er det samtidig med den store klematis jeg viste ovenfor, og sammen med de sidste tulipaner og de første rhododendron. Et år havde jeg samtidig gule rapsmarker på begge sider af huset. Så bliver det ikke meget bedre. Jeg elsker maj...... måske også fordi jeg har fået de to ældste piger i netop denne måned. De bliver 12 og 10 år i år. 
Billedet herover er fra i forgårs.


I dag er Jacob blevet færdig med at grave ud. Der er blevet gravet ekstra dybt langs kanten, fordi vi som forsøg vil prøve at armere undergrunden under terrassen mod mosegrise, ved at have en barriere af volierenet lodret hele vejen rundt i kanten. Derefter skal der jo så sand på, som skal stampes til, før vi kan lægge fliser. Vi har travlt med at blive færdige, for jeg har åben have for rosenfolket den 25. juni, men samtidig humper jeg stadig rundt med dårlig fod, så det er svært for mig at få lavet det jeg vil i haven. Derfor er det ekstra dejligt, at Jacob har knoklet så meget på for at hjælpe mig i år. Det bliver bare så godt:-)


Kig ind gennem haven ude fra vejen. Sikke han knokler ham Jacob!


Hvad gør man så ved alt det jord? Meget af det kan bruges til mit nye højbed, som jeg er ved at bygge her. Vi bruger aldrig den her terrasse, som er badet i sol. Jeg er meget lysfølsom pga. min sygdom ME/CFS, og derfor står den normalt møbleret, men uden at blive brugt. Samtidig har jeg forsøgt med kartofler og salat for nogle år siden, men der findes ikke ret meget sol på vores grund, ud over her hvor terrassen og drivhuset ligger. Så jeg har helt droppet grøntsager. Nu er det ganske vist også blomsterne jeg synes er sjovest, men det kunne nu alligevel være dejligt med lidt grønt til køkkenet, som jeg kan høste efter behov. Så nu prøver vi at have et højbed til grøntsager i år. Men jeg kan godt mærke at jeg også hurtigt kan komme til at tænke højbedet ind som snit/skærehave for enårige blomster til buketter. Begge dele kunne være dejligt at have. Jeg tænkte, at der var plads til to imens jeg målte op, men da den første var samlet, fortrød jeg og tænkte det blev for svært at holde bedene omkring dem rene, hvis der blev for lidt plads til at komme omkring. 
Det kunne have været dejligt med noget mere plads til alle mine drømme og planer.Jeg har tidligere haft en have på cirka 2.500 m2, så det er en meget lille have jeg har nu i forhold til det. Grunden er 650 m2, men fratrukket hus, garage, indkørsel, carport og skur, er vi nede på i omegnen af 350-400 m2.


I overgangen mellem skovhaven med den nye, runde terrasse og det næste haverum med det cirkelrunde bed, drømmer jeg om en lille pergola på tværs, så man skal gå ind under en form for portal, paralelt med pergolaen i baggrunden, for at komme ind i næste haverum. Ved første øjekast bliver det ikke meget man kan se det nye højbed her fra afstand. Længere henne på sommeren dækker roserne bedre, og det er selvfølgelig meningen, at højbedet skal males sort, så det matcher resten. Og så skal jeg selvfølgelig have regnvandstønden på plads og have ryddet resten op. 

Jeg har sået græs på alle de store bare pletter, som vi har fået efter gravemaskinen, som kom og gravede ud til kloak i efteråret. 
Jeg mener tulipanen hedder "White night", og den er helt ren hvid. Meget smuk, synes jeg. 


Den første pæon er sprunget ud i min have i dag. Jeg har desværre ikke navnet, da jeg har arvet den uden navn. 


Isabella synes ikke der findes noget bedre end at være ude. Hun fik en gynge og en sandkasse til sin første fødselsdag. Gyngen bliver flittigt brugt, hun har en fest hver gang.Sandkassen skal lige samles og med herud næste gang mormor og morfar kommer på besøg. Indtil da kan man jo sagtens lege med jord og græs. 
-Eller i sandkassen hos dagplejemoderen. 
Hun er så småt begyndt at gå, omend ret så usikkert endnu, men 7-8 skridt er hun da oppe på nu. Til gengæld kan hun sige omkring 15-20 ord og hun er begyndt at sætte to ord efter hinanden som fx "hej bar" (far) og "den der". Hun er blevet god til at sætte ringe på den der dims til det, og hun er god til at putte klodser i puttekassen og er selv begyndt at ville bygge sit eget tårn. Hun er 13½ måned gammel nu, så det går bare stærkt:-) !!


10 kommentarer:

 1. Hej Malene
  Hvor er Isabella sød, lidt længe om at komme til at gå, Arthur var 10 mdr. Til gengæld siger hun lige så meget som han gør, og han er knap 16 mdr. ja sådan er det forskelligt, og måske lærer hun noget af mor ;).
  Det er imponerende, hvad du kan få ind i din lille have, og imponerende hvad du kan få Jacob til at hjælpe dig med, men godt han gør det, for du har brug for det til alle dine planer. Du er jo fuld af planer :) Flot at du allerede har en blomstrende pæon.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov hov Lisbeth, du påstår vel ikke jeg taler meget.... tihi;-) Jo, jeg taler skam også meget med hende. Jeg var også kun 10 måneder da jeg gik, og de to ældste var henholdsvis 11½ og 12½ måned. Men Isabella kravlede også sent, fordi hun er meget hypermobil, (ligesom sin mor), og det har forsinket det lidt. Jeg tror også det er typisk piger, at tale tidligt, tror du ikke det?
   Ja, jeg er en igangsætter med stort i. Jacob er mere en fuldfører og en bremser, og det er faktisk rigtig godt med en bremser også. Lige for tiden går han helt amok med at hjælpe i haven, jeg ved faktisk ikke lige helt hvad der går af min computermand, men dejligt, det er det:-) Han kan jo også godt se, at jeg ikke kan selv.
   Ja, det er altid den der kommer først. Det er en vildart af en eller anden slags, og den står så også i fuld sol.
   Knus Malene

   Slet
 2. I har rigtig gang i haven :-) Jeg troede faktisk at din have var noget større, med alle de ting du har i den, men får man det stillet rigtigt an, kan der heldigvis være forbavsende meget også i en lille have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi.
   Ja, det har vi. Det er også lige før det roder lige så meget som da gravemaskinen havde endevendt det hele i efteråret. Nu håber jeg vi når at få styr på det, inden jeg holder åben have for rosenfolket. Men jeg tror næsten det græs jeg har sået skal til at speed-gro, hvis det skal nå at blive pænt.
   Tak. Ja, med god planlægning, så har jeg alligevel fået plads til det meste af det, som jeg har drømt om i min drømmehave. Det bliver også meget hurtigere en mere intens have, når den ikke er så stor. Det har jeg fundet ud af, at det kan jeg faktisk rigtig godt li', selvom vi da også snakker om at købe en bid af marken om nogle år, så jeg kan udvide:-) Men lets face it: huset kommer jo i første række, før den slags udskrivelser!

   Slet
 3. Hej Malene.Ja Der er da godt nok gang i projekterne hos dig.Så godt at Jacob er god til at hjælpe dig.
  Kan se at du stadig ikke har vendt dine billeder.
  Hvad med kun at tage billeder så di ikke skal vendes.
  Og hvor er hun sød din lille datter.
  Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ja, det er helt vildt. Og Jacob er jo heldigvis fantastisk:-)
   Nej, jeg bøvler rundt hver gang, så jeg sad faktisk også og tænkte det samme, da jeg lavede dette indlæg. Det bliver jo for træls, at lave indlæg/læse indlæg, hvor billederne ligger ned. Så det må jeg vænne mig til at tænke over allerede ude i haven.
   Ja, hun er simpelthen den dejligste lille pige jeg kunne ønske mig: Så alt er jo helt som det skal være:.-)
   Knus Malene

   Slet
 4. Hej. Hold da op, sikke mange ting du har gang i, jeg håber du når at få det hele klart til rosenfolket. Det ser rigtig spændende ud og jeg kan godt lide dine tanker og drømme om nye projekter. Jeg prøvede at forestille mig det og syntes godt jeg kunne følge dig. Det er så rart at få lov til at tænke lidt kreativt og lade hjernen lege lidt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte.
   Ja, for mig er det aller sjoveste i haven, (samtidig med en stor kærlighed til naturen og planterne), at jeg kan være kreativ og drømmende derude. Der bliver hele tiden opfundet nye projekter og udtænkt nye plantekombinationer osv.
   Jet er også ret spændt på hvor færdig jeg når at blive med alting, inden rosenkredsen kommer på besøg. Men jeg må jo afslutte de projekter jeg har igang nu, og vente med at starte nye op. Det jeg er mest bekymret for, er faktisk om mine stier når at blive grønne af græs igen, inden da. Det er nogle grimme og dybt uinspirerende stier jeg holder mig lige nu! Vi fik lagt kloak ind i efteråret, så det er en stor gravemaskine der har kørt det hele i stykker. Det lader ikke til at græsfrøene sådan lige har tænkt at spire og gro. Min far siger, at det er fordi det er så koldt, og at så snart det bliver varmt går det fuldstændigt amok. Jeg har ellers, nærmest i panik, købt en ny pose græsfrø, for der ser simpelthen ikke ud til at ske noget med det jeg har sået. Egentlig er planen jo, at alle stierne skal erstattes med belægninger med pigsten, enten alene eller kombineret med betonfliser. Men det kan vi jo så ikke nå på denne side af sommer. Så jeg har allerede det første efterårs- og næste forårsprojekt i ærmet -som sædvanligt;-)
   Venlig hilsen Malene

   Slet
 5. Mycket vackert och romantiskt blir era projekt i trädgården! Gillar spaljen!! Allt gott från Sverige

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak så mycket:-) Sikke fornemt med en læser helt i Sverige:-)
   Jeg forstår desværre ikke hvad Gillar spaljen betyder?
   Vh. Malene

   Slet