Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

tirsdag den 5. maj 2015

forårsprojekter i massevis


Vi starter lige med et kønt billede af mine tulipaner "Nigrita", der fylder godt, hele vejen rundt i mit runde bed, og i de omkringliggende bede. 
De kommende billeder er mindre smukke, da projekter jo ikke er smukke, før de er afsluttet.


Som jeg har vist i et tidligere indlæg, så har jeg købt "statuer". Jeg tog på indkøb, fordi jeg manglede et fokuspunkt til dette sted. Den har hæk i ryggen  og blomster i alle afskygninger ved siden af og i bunden. Det bliver SÅ godt. Figuren, som forestiller Olympus, er lavet af plastik. For at den ikke skal vælte af det mindste vindpust, foreslog ham jeg købte den af, at man kunne hælde cement ind i den.


Der er nemlig hul i bunden, så man kan det....


Her har jeg en plantereol, som jeg har alle mulige potter med nye planter til haven.

Jette, mit lille gods: Jeg har været tilbage i det gamle indlæg og læst op på hvordan jeg vender billeder, men jeg forstår ikke hvad vi skriver om! 


Jeg har været på plantemarked på "Gravene", som er et torv inde i Haderslev centrum. 
Der blev købt rigtig meget guf/specielle planter. Det er planter som jeg har en stor nysgerrighed, fordi jeg trods 20 års erfaring som havetosse, ikke har nogen erfaring med.
Her er fx min første haveorchidé/fruesko.


Gøgeurt


Anemoner og Anemonella kan vække den indre samler i mig, selvom jeg ikke betragter mig selv som plantesamler. 
Denne smukke, lyseblå, fyldte anemone hedder Anemone Opennia "canon euaconbleu", eller hvad står der på skiltet? Jeg kan ikke finde den på Google!!!!

 

Denne søde, anemonelignende blomst er en sød bunddækker, som hed et eller andet i retning af guldøje, guldknap eller noget i den retning. Hvad Søren er det nu den hed?En speciel Anemone, som jeg var så heldig at vinde til Amerikansk lotteri, da jeg var til foredrag om Påskeklokker (og lidt om Trillium og andet forårsguf), ved Kirsten Boisen i Stubbæk forsamlingshus for nyligt. Anemonen hedder "Green dream"


En lyserød Trillium, der så vidt jeg forstod er hvid, men bliver lyserød i forfald..... Den har desværre ingen navneskilt, men den blev købt ved Kirsten Boisen til samme foredrag.


Tulipaner i krukke


Snedriverbusken er lige sprunget ud. Her prydet med tulipanerne "Purissima", der er en meget god tulipan, som holder i årevis. Jeg har en hvid forglem-mig-ej stående på plantereolen, som jeg har fået af Helle/Blomsterhatten, og den vil passe fortryllende ind lige her. Snedriverbuskens blomster er sjovt nok næsten mage til. 


Tulipanen "Purissima" læste jeg et sted, at Laila Sølager anbefaler som mest holdbare hvide tulipan. Sandheden er dog, at den er meget gullig, indtil den er fuldt udsprunget. Her er den i et bed sammen med små narcisser, der vist nok hedder "Jack Snipes".


Klematis Montana Rubens står med millionvis af bristfærdige knopper. Planten fylder efterhånden stort set hele østmuren, der er 9 meter lang.


Jeg har også en lille smule samlermani, når det kommer til Pæoner. Jeg mangler dog desværre stadig en træpæon. Den står højt på ønskelisten. Mange af de nyeste pæoner vil også blomstre i år. De tager jo lige lidt tid om at etablere sig, når de er nyplantede/delte. Dette er dog en af havens ældste. Karl Rosenfield, hedder den.


Jeg er dårligt gående, så her har jeg et håb om, at min mand kan få tid til at hjælpe mig. Jeg drømmer om, i første omgang at anlægge en rund terrasse og inddrage alt på nær gangstien i haverummet, hvor også skovbedet ligger, til mere skovhave. Til næste år håber jeg på, at terrassen kan blive flankeret af stolper, som et lysthus til klematis. 


Et kig ind mod skovbedet.


Skovbedet


Almindelig pink Løjtnantshjerte. Plankeværket drømmer jeg om at komme af med, men det må vente lidt endnu, til der er nogle buske, der er kommet lidt mere op.Magnolia


Yndige Vibeæg i skovbedet


Fra fremtidens runde terrasse, har man også smukt udsyn til Klematis Montana Rubens på den østvendte mur, der tilhører vores skur. Over terrassen danner et, snart blomstrende, kirsebærtræ tag og længere oppe i den modsatte side, danner et stort, gammel asketræ tag. Det skaber et ualmindeligt hyggeligt haverum.


Mellem den kommende terrasse og haverummet med det cirkelrunde bed, kan man se hvordan jeg har tænkt, at resten af plænen skal inddrages til bed. Mellem husmuren og tværsover, der hvor de to haverum mødes, er det min tanke, at der skal være en tværgående pergola ala den nye pergola man ser i baggrunden af billedet:-)


Her kan man fornemme størrelsen på hele det nye bed. Murerbaljen står med vilje og roder, for at markere hvor tønden og vandpumpen skal flyttes hen, Som overstander for tønde og vandpumpe har jeg flyttet min Korea Kornel Cornus Kousa længere ud i bedet, så træet nu får meget bedre plads til at udvikle sit fulde, smukke potentiale...... og så jeg kan se både træ og vandpumpe inde fra. 


Her ses kirsebærtræet, som virker som loft over terrassen. Den står lige nu med bristefærdige knopper. Til sammen med klematissen, er det et af de allerbedste øjeblikke i min have, så jeg glæder mig i denne tid:-)Man kan vist godt fornemme, at der er tale om to forskellige haverum, der er adskilt, selvom jeg nu har flyttet de hækplanter, der kom tættest på stien, fordi jeg vil have en pergola med roser over her, sammen med hækken. Det viste sig der blev for lidt plads til begge dele, selvom det hele tiden har været tegnet med på min plan. Græsset er ødelagt efter efterårets rædsler med gravemaskine og ny kloak. Jeg håber græsset når at blive pænt inden jeg har åben have for rosenselskabet om blot 7 uger!Den nye bedudvidelse.


Det runde bed ser noget bart ud hele vejen rundt langs kanten. Det er fordi de fleste af de lavendler jeg plantede i efteråret er gået til i vinter og for nogles vedkommende er blevet kørt over af masseødelæggelses-gravemaskinen, som også har presset adskillige fliser/bedkanter helt ned til kineserne, adskillige steder i haven. 

Hele vejen rundt om terrassen blomstrer der pink tulipaner. Jeg kan finde navnet, hvis nogen er interesseret. Jeg tror faktisk nok den hed noget med Christmas et eller andet....


Ny pergola. Endelig er min "stolpeskov" blevet malet og er genopstået, nu endda både med rionet og stolper afslutter også pænt af foroven. Jeg har ventet på det her projekt i 3 år, hvor der har stået stolper og grinet af mig, så  jeg er bare så boblende glad for, at det endelig bliver som jeg har drømt om:-)Rionet også på "taget", så roserne har noget at hvile på, når de lige om lidt er høje nok til det. Jeg har nemlig købt nogle ordentlige krabater, så det kan bliver overdådigt med stort O. Der mangler stadig rionet langs flisekanten fra stolpe til stolpe og paralelt tættere på drivhuset fra stolpe til stolpe, således, at jeg kan binde de store krabater ind. Ellers bliver det umuligt at gå ind på terrassen. Jeg overvejer faktisk at stille nogle højbede på terrassen til salat og lignende. Der er så skrap sollys på denne terrasse. Noget de fleste andre nok ville værdsætte. Men vi bruger aldrig terrassen her, fordi jeg pga. min sygdom er ekstremt lysfølsom..... Derfor kan jeg mange gange slet ikke holde ud at være ude, hvis det er rigtig dejlig sommervejr med høj solskin. Jeg får simpelthen den værst tænkelige migræne du kan forestille dig af det. Så det er rigtig træls.


Afslutningsvis mangler vi en stolpe til at afslutte spidsen er pergolaen. Den ville virke for stor og klodset her foran drivhuset, hvis vi havde haft en stolpe mere i, og lavet den firkantet. Projektet har taget rigtig lang tid for min mand, der er sød at knokle på, også når jeg ikke er hjemme:-)Tulipanen "Queen of night" sammen med Alunrod langs stien ind til drivhuset.


Den første Storkenæb blomstrer. Det er en Geranium Phaeum type. De der kender mig godt vil vide, at Storkenæb har en helt særlig plads i mit havehjerte. For det første er der mange, nærmest uendelige variationsmuligheder, den er nem, frodig, smuk og en fantastisk bunddækker. Jeg har ikke kendt så meget til stauder fra min barndomshave. Mine forældre havde primært prydbuske og en kæmpestor køkkenhave. Men da jeg flyttede hjemmefra, flyttede jeg til en have, hvor der var mange stauder, deriblandt en kæmpestor Storkenæb..... Som stod og så fantastisk ud hele to steder i haven. Jeg blev forevigt forelsket..... ikke bare i havearbejde og stauder, men især i Storkenæb. En forelskelse, der kun er blevet større efterhånden som jeg har opdaget hvor mangfoldig slægten med Geranium er. Så når nu den første Storkenæb blomstrer så smukt i min have, så bliver jeg bare så boblende glad og fuld af forventninger for den kommende sommer. Jeg glæder mig til at gense alle dejlighederne:-)


Og jeg har som sagt også et svagt punkt for Anemoner.
En fyldt, hvid Anemone, som jeg har fået af min søde svigermor, som jeg deler min haveinteresse med.En lys lavendelblå anemone, som jeg har fået af Helle


En gul anemone, som jeg også har fået af Helle..... hun er god ved mig:-)


En grøn anemone, som jeg vandt i amerikansk lotteri forrige år. Den har mistet sit navneskilt, så jeg ved ikke hvad den hedder. Det er egentligt heller ikke så vigtigt for mig. Det er meget vigtigere, at den gør mig glad i låget når jeg genser den. Den er meget anderledes end den jeg viste øverst i indlægget.  Tulipanerne som blomstrer hele vejen rundt om terrassen, er en anden mere pink sort, end den lilla der står i cirkelbedshaven. Den hedder et eller andet med Christmas..... Den gør det samme ved flere af tulipanerne hele vejen rundt, at der er små babytulipaner fra sideløgene. Det er simpelthen så bedårende sødt. Jeg kan ikke mindes jeg nogensinde har set noget lignende. 


Det tåler godt en gentagelse. Her er sideløgenes blomster dog lidt større. 


En Pæon vildart, som står ved terrassen. Den plejer at være den første pæon der blomstrer i min have


En bonderose...... oh en skøn tid venter, ikke!?!!! :-)


Tulipanen "Spring Green" står langs hele nordmuren. Måske er det derfor den er lidt senere end resten af havens tulipaner. Den laver samme fænomen med blomster fra sideløgerne. Det er vel nok bedårende. 


Den nye pergola med espaliervæg ind mod trampolinen. Det bliver fantastisk når roserne blomstrer.


På den modsatte side af trampolinen er der også sat espalier op. Så kan pigerne hoppe løs, uden at blive ridset af rosernes torne..... selvom jeg selvfølgelig primært har plantet tornløse eller næsten tornløse roser på begge sider. 
Det er egentligt meningen, at jeg vil have flisesti med pigsten i siderne. Men jeg er som sædvanligt skadet. Så ud over, at jeg i forvejen har min sygdom, humper jeg også rundt på en dårlig fod. Og det har jeg gjort i 5 måneder nu, så det sænker jo processen betydeligt. Derfor bliver jeg nødt til at så græs istedet i første omgang. 


Molly er som altid min tro følgesvend, når jeg er i haven. Så snart jeg tager min kasket på, så er den helt i sit es, og håber den kan komme med i haven, ud at køre eller ud at gå. Det sidste kan jeg så ikke rigtig. 


Pergolaen mangler en afsluttende stolpe foroven langs rionettet. Den skal lige indkøbes og males, før det kan blive savet til og sat op. 


Ja, det er irriterende, at jeg ikke kunne huske hvordan jeg vendte billeder! Jeg kunne godt have brugt en større teknisk intelligens. 
Her er det meningen jeg vil vise det lange kig. Kigget slutter med en tværgående hæk..... i hvert fald når den bliver ældre og mere tæt. Foran hækken, i bedet, skal statuen Olympus lyse op og danne fokuspunkt. Stien er forøvrigt, ved hjælp af bedenes form, lavet sådan, at den er bredest tæt på og bliver smallere jo nærmere vi kommer statuens kommende placering. Optisk bedrag. Det skulle gerne få stien til at virke lidt længere end den reelt er.


Det vrimler op med Hosta alle steder:-) Det bedste er at jeg allerede kan se at flere af dem er markant større end sidste år. Det gælder især for denne hvidstribede Hosta, som står langs stien ovenfor.


En botanisk tulipan. Den har ingen lange stængler, men den er rigtig sød, og så breder den sig lidt efterhånden. 


En af de nyere pæoner har allerede knopper her andet år. "Do tell" hedder den. Jeg glæder mig til at lære den bedre at kende. Frodige Hosta er ved at folde sig ud.


Det blå/hvide bed langs terrassen med vandstenen. I øjeblikket er det mest blåt, fordi "Fole Tulipaner" ikke havde flere "White Marvel" tulipaner, da jeg var på tulipanindkøb i efteråret. Den er oprindeligt lagt for 1½ år siden. Nu kan jeg jo så konstatere, at den i hvert fald ikke er en holdbar sort. Så det kan være jeg skal have "Spring Green" eller en tredje sort istedet for, når jeg skal købe nye løg til efteråret. 


Langs bedets venstre side, set her fra, har jeg sidste år plantet et-årige buksbomstiklinger. Langs højre sides kant og nede for enden har jeg lige for nyligt plantet små nyindkøbte buksbomplanter. Det ser straks ud af meget mere.


Virburnum, Duftsnebolle. Min er brunlig/guldfarvet i knopstadiet, men bliver helt ren hvid, når den springer ud. 


Snebollebusken vokser i det blå/hvide bed, der ligger parallelt med det blå/hvide bed ind mod terrassen og vandstenen. Imellem de to bede er der en bred græssti. Havens største plæne = et meget lille frimærke.


En Iris vækker allerede længe før sin blomstring glæde, med sine blålige blade. Jeg købte den sidste år, og har endnu tilgode at se den blomstre, så jeg glæder mig. 


Primula


Trillium


Trillium


Primula


Primula


Trillium


Hvid perlehyacint


Kirsebærlauerbær med bristefærdige knopper. Der bliver myriader af hvide blomster.


Det blå/hvide-terrassebed fra den modsatte vinkel. 


Bærmispel i blomst.


Tilbage til pergola/espalier projektet
Fyldt Blodurt


Helleborus som ikke har vist livstegn i måneder viser sig nu pludselig. 


En fyldt, pink Anemonella var erklærret død, men det viser sig nu, at den bare var godt karmufleret af prydjordbær, som den nu er befriet for!


Dejligt med gensyn af PinseliljerNy smuksak, som jeg har fået af Helle. Den har ikke noget Dansk navn, men jeg husker ikke hvad Helle kalder den.

9 kommentarer:

 1. Hold da op Malene, så kom jeg igennem det hele. Som sædvanlig mange projekter du har gang i, det ser flot ud med pergolaen, den kan jeg godt forstå, at du er glad for. Jeg håber manden din kan hjælpe dig videre, for når du er dårligt gående er det da nødvendigt. Håber det bliver bedre igen. Det var fine planter, du købte i Gravene, man kan komme til at samle på mange slags planter, det kender jeg.
  Du er heldig med din Do Tell, min har først knopper i år 3. år.
  Jeg kan ikke kommentere på det hele, jeg skal jo også nå min egen have og blog, søde. :)
  Ses vi i Kolding?
  Knus fra fru Høneballe :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej søde Fru Høneballe:-)
   Nej, jeg forstår sørme da godt, du ikke kan kommentere det hele. Det blev jo også så langt, at det snart ikke er til at huske det hele, når man endelig er noget helt til vejs ende. Det er så prisen for, at jeg ikke rigtig når at blogge, selvom jeg gerne vil det.
   Ja, pergolaen giver virkelig karakter til haven. Det er næsten lige så markant, som at få et fuldvoksent træ hen over nogle få dage. Jeg er sikker på Jacob vil hjælpe mig videre. Det har han faktisk også lovet. Så selv når jeg ikke er hjemme, har han ind imellem været ude og hjælpe..... og min mand er jo altså ikke havetosset, men computertosset, så det er noget af en kærlighedserklæring,
   Jeg håber også snart min fod bliver bedre igen, men det har vist desværre lange udsigter endnu. Jeg havde overhovedet ikke ondt efter jeg fik opereret skruerne ud af min hofte....fordi hoften stadig driller..... så efter et par dage smed jeg krykkerne, fordi jeg følte mig dum og fjollet, når jeg humpede rundt på dem. Desværre har det bare resulteret i adskillige balastningsskader på den modsatte fod.
   Ja, nu har jeg snart styr på alle rammerne i haven, hele vejen rundt, i hvert fald indtil Isabella er færdig med at bruge sin børnehave, for så skal planerne om forhave realiseres. Men nu lige kan jeg godt begynde at plante nogle spændende ting ind imellem alt det andet haven består af. Anemoner, storkenæb, pæoner og roser er jo nogle helt klare favoritter, der allerede findes i min have, Men Trillium og Påskeklokker vil jeg også have mange flere af. Har du set artiklen om skovbundenshaven i den nye "Haven"? Det har du sikkert.... det er lige sådan noget jeg drømmer om, hele vejen rundt om min nye runde terrasse og fremtidige klematispavilion.
   Jeg håber på vi ses i Kolding, men jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg får det til at gå op med min kalender endnu.... men jeg arbejder på sagen, så vi og andre bloggere kan mødes igen. Det er så hyggeligt:-)
   Knus og Lad romantikken blomstre;-)

   Slet
  2. Ja, så fik du også et langt svar, der tager hundrede år at læse. Puha.... tihi

   Slet
 2. Hej Malene.Jeg sige som Lisbeth at det er nogle meget lange indlæg du viser.Men du har jo så meget du gerne vil vise.
  Men vil koncentrere mig om din pergola.Som jeg synes tegner godt.Har jo selv lavet en nede ved køkkenhaven.God ide med rionet ovenpå.
  Dit runde bed ser også godt ud.....................ville måske sætte lammeøre hele vejen rundt i kanten.
  Vil også prøve at forklare dig ang. at vende dine billeder.Når du har lagt dine billeder ind i dit arkiv.........så er der en linie forneden hvor du trykker for at vise alle dine billederOg til højre er der symboler der viser hvordan du drejer billedet.
  men det skal være inden du lægger billederne på.
  Håber det vil lykkes for dig.Prøv også at forstørre nogle af dine billeder.........man ser detaljerne bedre.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ja, din pergola er også fin..... og jeg har faktisk vist billeder af den til Jacob, for at forklare hvordan jeg vil have min:-)
   Jeg prøver at se om jeg kan finde ud af det i næste indlæg. Hvis jeg nu havde tid lidt oftere, behøvede de MÅSKE heller ikke blive så lange.
   Men begrænsningens kunst er svær, når man har meget på hjerte:-)
   Knus Malene

   Slet
 3. Hej Malene, uhh hvor jeg kender det med at man har lyst til at vise det hele :o)) der er også nogen gange jeg har fået lavet lidt lange indlæg.
  Der er jo mange skønne blomster og planer man kan sidde og nyde og læse om.
  Det ser ud til at der er kommet styr på haven der
  hvor grave maskinen fik lavet postyr.
  Hvor bliver det godt med den fine pergola, hvad roser er det du har sat der ?
  Ang det med at vende billederne, så den nemmeste måde at vende dem på er når du har lagt dem ind på din pc, så højreklikker du på billedet så kan du rotere billedet med eller mod uret :o)
  Det skal være inden du uploader dem til bloggen. Jeg ved faktisk ikke om man kan når de er uploadet på bloggen ? det kan du jo prøve :o)
  Det var den måde jeg lærte det på.
  Jeg glæder mig meget til at følge med i alle dine projekter og til alle vores bonderoser og pæoner springer ud, det er bestemt også et af højdepunkterne i min have.
  Stort Kram fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda.
   Ja, det er jo det. Især her først på sæsonen, hvor det hele eksploderer derude. Jeg mangler at få lidt bedre styr på mine græsstier, men nu fik jeg købt græsfrø i går, så jeg kan få sået i dag. Det er godt nok meningen jeg vil have betonfliser og pigsten, men det kan jeg ikke nå inden jeg har åben have for rosenselskabet.
   Jeg kan ikke hverken vende billeder, omdøbe eller slette nogle fra min computer, da jeg henter dem fra Jacobs computer. Men det kan jo være jeg skal starte indlægget ovre fra hans computer en dag, hvor han ikke er hjemme næste gang. Det var muligvis en mulighed. Det prøver jeg lige.
   Ja, det er en dejlig tid. Jeg er også spændt på at se hvor langt du er nået med alle dine projekter. Det er snart længe siden jeg har haft tid til at "kigge forbi", og da havde du rigtig mange skibe sat i søen:-)
   Knus og kæmpe kram Malene

   Slet
 4. Prøver lige om jeg kan kommentere, jo det der er problemet fra Ipad.. .
  Er blevet rigtig godt med Rionettet på "taget" .
  Den sidste lille blomst er en Iphenion.
  Vi skal lave flere Clematisser i pr, så derbliver nogle til dit lysthus. Nå ja du købte jo også nogle nye. Grandifloren blir da perfekt på lysthuset.
  Ang tulipaner i det blå hvide bed så var hvide hyacinter måske også en hjælp. Jeg har ihvertfald ikke held med nogle hvide der bare bliver bedre år for år. Måske også lidt hvide Allium eller andre hvide løg. Og så drysser flere pink og lilla tulipaner i resten af haven, der er flere af dem der kommer rimeligt igen.
  Ang. Samle kan man vist hurtig blive bidt af disse små anemoner. Jeg var ihvertfalld helt hæj af og have ikke mindre end 3 hepaticaermed hjem fra gravene og havde 2 i forvejen fra Kiekeberg.. De andre Anmonellaer har jeg ikke helt styr på.
  Den fyldte hed. Anemone appenina " canon Ellacompe"
  Jeg får altid sådan en lyst til selv og lave et indlæg..
  Knus fra Blomsterhatten / helke

  SvarSlet
 5. Hej Helle.
  Jeg prøver lige at svar for 3. gang her fra min nye computer, og den er ikke engang "Icrap":-)
  Jeg er også rigtig glad for mit rionettag, som er blevet præcis som jeg har drømt om det:-)
  Iphenion..... okay, det prøver jeg at huske.
  Jeg har også tænkt på Hyachinter, men hvide prydløg er også en rigtig god idé, så tak for det. Som du så i går, ser det ud til, at mange af mine tulipaner både sætte sideløg og endda blomstrer med små babyer fra de små sideløg.
  Ja, vi skal helt klart lave nye klematisplanter igen. Det var sjovt at lave stiklinger og der var en god succesrate på over 50%, så det skal vi helt sikkert.
  Jeg er også helt høj over alle de fine ting vi fik med hjem fra "Gravene" i Haderslev. Jeg bliver så glad i låget af de smukke og spændende nyheder jeg har fået til min have:-)
  Tak for navnet på den Anemone jeg ikke kunne læse.
  Det vil da være fedt, hvis du kan få lavet det indlæg du har snakket så meget om i hvert fald, så du kan vise din store omlægning. Du kan jo gemme undervejs, så du ikke skal sidde for længe af gangen og få ondt i ryggen mere end højst nødvendigt.
  Knus Malene

  SvarSlet