Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

fredag den 20. november 2015

Efterårets gang i min have


Vores efterår er fløjet afsted. Først var Isabella og jeg i sommerhus, sammen med min søster og hendes lille pige på to år. Her fik Louise lært Isabella og Freja hvor sjovt det er at hoppe i vandpytter. Det er Isabella der sidder ned i vandpytten på dette billede.


Så havde Isabellas dagplejemor fødselsdag, og hvad var mere oplagt, end sådan et par små betonstøvler lavet til lejligheden..... og en klematis til en meget stor, bar mur i deres nye legeområde?!


Min vandpumpe og whiskytønde er det første fokuspunkt man ser i haven. Den står i lige linje ud for entredøren, hvorfra jeg ofte nyder synet. Billedet her er fra starten af oktober. 


Kaffelilje var et nyt bekendtskab for mig, som jeg købte på det lokale høst- og plantemarked. 


Alpeviol har bragt mange glæder hen over hele efteråret. Nu er den lige blevet færdig med at blomstre, men til gengæld står de første juleroser og påskeklokker med lovende knopper:-)


Den grimme mur indtil skurret er ved at forsvinde helt bag min efterhånden kæmpestore klematis.


Ny Hortensia, som ikke havde noget navn da jeg købte den, men meget smukke limegrønne blomster, som her er ved at blive lidt lyserøde i forfald. 


Den runde terrasse har bestået den første sommer. Jeg var meget spændt på hvor meget ekstraarbejde jeg fik givet mig selv med den kant jeg brugte som afslutning, men jeg må sige, at jeg med hjælp af "Danfast" og småplanter i alle kanter og kroge, har fået gjort et godt stykke forebyggende arbejde. 


Lygterne har hængt og pyntet i det Japanske prydkirsebærtræ hele sommeren. De er hængt op med blødt rosenbånd, så de ikke skader træet. Jeg har været ved at ville pille dem ned til vinteren, men nu har jeg besluttet at lade dem hænge, fordi så vidt jeg kan vurdere vil hverken lygter eller træ tage skade, selv hvis det stormer. Så de får lov at blive hængende og pynte, også gennem vinteren.Torskemundsvedbend ved en sten ved den runde terrasse. 


En bunddække, som får de yndigste, små, lyseblå blomster. Jeg købte en lille potte da jeg var til åben have i "Forundringens have", og delte den i 4 små klatter, før jeg plantede dem..... og de har allerede bredt jeg betragteligt, som jeg netop håbede de ville. I haven hvor jeg købte den, fyldte den en kæmpestor flade. Jeg tror desværre ikke jeg fik navnet, eller i hvert fald har jeg glemt det!


Et andet sted ved de samme sten - altså rundt om den nye, runde terrasse.... har jeg plante denne, som er købt samme sted. Det var en form for Mamutblad, så den er altså i familie med den kæmpe udgave af Gunnera, men denne er en bunddækkende plante.


Endnu en plante i kanten....


Små Stenbræk


Jeg har ikke navnet, men en form for sukkulent-lignende yndigheder, pryder her i mellemrummet, mellem yderligere to sten.


En lillebitte sort af Sct. Hans urt var egentligt også tiltængt samme formål, da jeg købte den, men så fandt jeg på at plante den oven i denne gamle trærod istedet for, og det ser bare så fint ud:-)


Tudselilje, som jeg fik af Ruth fra den lokale havekreds, sidste efterår. Så jeg sender hende en kærlig tanke hver gang jeg er ude og hilse på "hendes tudselilje". Det samme gælder også for mange af de andre planter i haven. Der bliver sendt mange kærlige tanker i mange forskellige retninger på hver en havetur. Det kender de fleste havetumper sikkert til. 


Storkenæb......


..... i rigtig mange forskellige udgaver, blomstrer på livet løs, selvom sommer for længst er blevet til efterår. I det runde bed er bunden, ligesom i alle andre bede, blevet dækket af samrevne blade...... i kanten hele vejen rundt står en lavendelhæk, som jeg kun har haft i år. Og den er jeg blevet rigtig glad og godt tilfreds med, for den samler bedet og strammer strukturen op, så det ikke opleves helt så rodet, at der er mange forskellige, smukke blomster og roser indenfor hækken. Det giver en helt anden og meget bedre harmoni. Enkelte lavendler blomstrer stadig derude, selvom vi nu skriver den 20. november:-)


Mange forskellige roser pryder stadig her langt henne på efteråret. Sidste år stod de sidste med blomster så langt frem som i januar, havde jeg glæde af flere forskellige slags derude.... Selvom de var i en noget mere bladløs udgave. 


Asters er en klar efterårsfarvorit i min have. De er yndige i bedet og eminente at bruge i buketter. De skal stå så i ikke for tør jord og med luft omkring sig, for at trives bedst og undgå meldug. Med den viden er de flotte og frodige. 


Så har jeg fået en udendørs vandhane monteret. Så fremover slipper jeg for at skulle have slangen ind af vinduet, for at montere den på køkkenhanen. Det gør det ikke bare nemmere, når der skal vandes, men især nemmere, at holde gang i vandstenen, som skal have sit kar tanket op med jævne mellemrum. Om sommeren faktisk dagligt. På den modsatte side af huset har jeg også en udendørs vandhane, men det er meget langt væk fra denne del af haven. Det kostede 1.500 kroner at få denne vandhane, så det var selvfølgelig en investering, men jeg er rigtig glad, og vandstenen er kun slukket om natten nu, så det giver meget mere glæde hver dag. Den tænder og slukker i øvrigt selv med et ur i stikkontakten. 


Stokroser pryder også langt hen på efteråret.


Bunddækkende pileurt i en skøn farve. Den breder sig næsten for godt, men det ser flot ud og giver mindre arbejde med at vedligeholde og mere tid til at nyde og finde på nye projekter.


Rosen "Tumbling water" er en bunddækkende, stedseblomstrende rose, som stadig er helt usandsynligt bedårende og fuld af både blomster, knopper og har endda stadig de fleste blade tilbage.


Slyngrosen "White night" er plantet på hver sin side  af en bøgeportal, hvor den skal med op. Den bliver også ved og ved. 


Endnu en trærod. Til højre ses en lille sort af daglilje. 
Isabella er snart 20 måneder. Hun er utrolig mild, glad, nem, fræk på den gode måde..... fuld af humor og en utrolig skarp og klog lille pige. Den anden dag fordelte far Jacob fx vasketøj i forskellige kulørte bunker...... pludselig kom Isabella med et par strømper til ham, som han havde haft liggende og flyde på sit skrivebord i næsten 14 dage. Det var da ret godt set og tænkt af hende, at hun kunne koble dem til at skulle vaskes også, synes jeg:-) 


En klematis, hvis etiket var forkert, så jeg kender ikke navnet, står rank, smuk og helt perfekt endnu. 


Det nye bed imellem portalen og den runde terrasse er efterhånden plantet godt til.


Perlehyachinter varsler om skønne, smukke tider til foråret, så der er noget at glæde sig til:-)Efteråret har været fyldt med smukke kontraster.Her forsøger jeg at lave endnu en bøgehæksportal, men uden en billig rosenbue som skabelon. Det er lidt sværere, at få pænt, fornemmer jeg. Huset trænger til en kærlig hånd, men vi er undervejs, både ude og inde efterhånden som der er sparet op til de forskellige projekter..... Sådan er det, når man bor i et håndværkertilbud. Så bliver man ikke arbejdsløs foreløbig.... Røn Sorbus Dodong har smidt bladene nu, men den har været fantastisk. Her i selskab af en Snebollebusk. 


Bøgehækportal formet over en billig rosenbue fra Aldi. Gennem buen ses det runde bed.


Climbing Bonica både herover og under....

Jeg håber I kan se mine billeder!?!!!!

10 kommentarer:

 1. Jo jo jeg kan se dine billeder, de er så fine, herligt at høre lidt fra dig igen og ikke mindst at se billeder af Isabella og din fine have. Godt at du har fået lavet vandhane ude, så slipper du for så meget arbejde med både det ene og det andet. Det ser fint ud med lygterne i træet.
  Tak for kigget hos dig.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Ja, det har været lidt sløvt. Jeg har ikke haft en løsning på mit billede-problem før nu, andet end at jeg kunne lave det fra Jacobs computer, men der er bare lige den lille hage ved det, at han altid selv sidder foran sin pc når han er hjemme, og jeg vil helst sidde og lave det om aftenen, når jeg har puttet pigerne. Men eftersom det her indlæg virker, så er problemet endelig jo løst. Så jeg får noget nemmere ved at få lavet indlæg igen fremover. Så nu glæder jeg mig til en lang vinter i blogland uden problemer med billeder:-)
   Dejligt at føle mig savnet og tak fordi du kiggede forbi.
   Knus Malene

   Slet
 2. Hej Malene.Det er flotte billeder du viser fra din have........................og lille Isabella.
  Og den hortensia du viser er en Lime Light.Har selv to............og de er bare skønne-
  Efteråret har bare været helt fantastisk i år.Men nu synes jeg det hele er begyndt at se lidt trist ud.............så jeg viser en del af alle mine stedsegrønne planter.
  Nu kan vi bare vente på at senen kommer og dækker vores haver.
  Rigtig god weekend Knus Jette
  Godt med en udvendig vandhave................jeg kan da heller ikke undvære min.


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Tak, ja så det er dejligt at det virker.
   Niks, det er ikke en Lime Light, den kender jeg godt. Den her er meget mørkere limegrøn, end Lime Light er.
   Ja, det lakker mod enden for alle de smukke efterårsfarver og de sene stauder, men indtil der begynder at komme lidt frost, så er der nu stadig meget at se på derude endnu, synes jeg. Bøgehækken er jo fx allersmukkest lige nu, synes jeg...... Mange roser blomstrede som sagt helt frem til januar sidste vinter. Og de første juleroser/påskeklokker er lige på vippen til at springe ud nu.......
   Det bliver spændende hvordan vinteren bliver, og om der overhovedet kommer noget sne. Jeg ved godt de lovede til denne weekend, men her i det nordligste sønderjylland, har vi nu haft en rigtig smuk, men kølig solskinsdag.
   Når haven for alvor går i dvale, plejer jeg at gå nogle gode ture især i skoven som ligger tæt her ved. Men jeg har haltet siden midt i december sidste år, og det har jeg ikke fået styr på endnu. Men nu er jeg lige begyndt i noget nyt behandling. Så bliver det spændende om DET så vil hjælpe. Jeg har prøvet alverdens ting i årets løb, men problemet er nærmere blevet større, end bedre!
   Ja, rigtig dejligt med udendørs vandhane, også på den side af huset. Det er en stor aflastning i forhold til hvad jeg er vandt til at bøvle med, skulle jeg hilse og sige!
   Også rigtig god weekend til dig.
   Knus Malene

   Slet
 3. Hej Malene. Det var spændende at være på rundtur i din have og hvor må Isabella være klog. Jeg synes, også det var godt tænkt med strømperne. Det er godt, at du har fået en udvendig vandhave. Det er svært at undvære, så det er en god investering.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Dejligt du nød turen:-)
   Ja, Isabella overrasker os gang på gang, med ting hun selv kan regne ud og som hun kan sige. Jeg havde fx regnet med, at hun ville komme til at kalde storesøstrene Milla og Mone, men nej, hun forsøger at sige Camilla og Simones navne rigtigt fra starten af. Det er da ret godt gået:-)
   Ja, det synes jeg også. Det har været et værre bøvl de 6 år vi har boet her, så det er virkelig en fornøjelse nu..... i starten havde jeg så godt nok ikke have i den del, men en gammel, faldefærdig udestue..... men den blev jo brugt til planter lige til det sidste, så der kunne det såmænd også have været rart med en udendørs hane.
   Venlig hilsen
   Malene

   Slet
 4. Dejlige billeder af altsammen, sjovt at se Isabella, den søde pige :) Godt at du er tilfreds med den runde terrase, det ser da fint og brugbart ud det hele.
  ja, det er godt nok en stor clematis, du har på skuret, men det må være en fryd når den blomstrer. Husk at vise os billeder af den i blomst :)
  Din røn Sorbus Dodong er godt nok fin. Jeg plejer at kommentere den hos Lisbeth Høneballe da hun jo har et meget stort og fint eksemplar. Jeg kan slet ikke stå for disse skønne efterårsfarver.
  Ønsker dig en skøn weekend.
  Knus, Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla.
   Tak, og det er dejligt at kunne vise dem, så de alle er synlige, vender rigtigt og så endda så store:-) Så jeg er glad fordi det endelig virker og endda bedre end før. Det gav jo lige anledning til at få rettet nogle ting til, nu hvor vi alligevel skulle rode med det!
   Ja, det er en kæmpe klematis, men det skal det jo også være, hvis det skal dække. Jeg har faktisk plantet yderligere en Montana, bare en hvid Grandiflora hedder den, op af den nye portal. Den er jo stor nok til at kunne bære en klematis der vil noget. Jeg plejer også at vise billeder af min Montana Rubens i foråret, men det gør jeg jo selvfølgelig også gerne igen:-)
   Ja, min lille Sorbus Dodong pind er da meget fin, men det er bare en meget lille pind til 300 kroner, hvilket jeg faktisk var udmærket tilfreds med, fordi det er så smukt et træ....... lige indtil Helle Blomsterhat købte et træ mage til, bare på 3½ meter til 500 kroner. Så følte jeg mig en lille bitte smule snydt må jeg indrømme! Men jeg trøster mig med, at min bliver mere robust af, at den blev plantet fra lille...... håber jeg! Jeg er også vild med efterårsløv. De betyder lige så meget for mig som blomster gør om sommeren, så det er noget jeg har tænkt rigtig meget over, da jeg planlage min have.
   Tak og en skøn weekend til dig også og hils Malcolm.
   Knus Malene

   Slet
 5. Hej Malene, dejligt at høre fra og så med masser af fine billeder. Jeg syntes da også du har fået lavet lidt om på din blog..eller ser jeg forkert ? Isabella er sød :o))
  Din have ser fin ud, det er altså lækkert med nogle sommerbilleder :o) Hvor jeg dog længtes efter at det hele er grønt og fint igen.
  Kram fra Linda

  PS. Jeg har fået ny blogadresse og navn så hvis du ikke kan finde mig så er det derfor. Jeg ved ikke helt om du skal ind og tilmelde dig hos mig igen som fast læser :o))

  SvarSlet
 6. Hej søde så fik jeg lige bevæget mig ind i din blog. Skøn læsning. Dine tanker begynder og lykkes til fulde syntes jeg.. Og jeg har det jo lige sådan medmin parykbusk som også bare er en pind og har kostet det samme som din store og smukke busk. Sådan går det åbenbart nogle gange.
  Lidt spændende med den hortensia syntes faktisk den minder om den store jeg har op ad skuret. Som du gerneville have haft den anden af da jeg lavede have om. nå jeg måvidere i de andre indlæg.

  SvarSlet