Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

fredag den 22. januar 2016

Indbegrebet af romantik for mig

Billederne er fra min egen have. 


Amor står på min terrasse, omgivet af rosen "Raubritter", samt forskellige storkenæb. I sommer plantede jeg desuden Austin rosen "Royal Jubilee", så der stadig er kopformede rosenblomster, når "Raubritter" takker af. Amor rammer mig med sin pil hver gang jeg ser dette billede, og hver gang jeg kom i nærheden af ham i sommer, mens jeg havde dette flor:-)  


Storkenæb er den aller smukkeste bund i haven, synes jeg. Her er det "Rozanne". 


Roser eller andre blomster med besøg af insekter, er også meget romantisk i min optik. Jeg bruger ikke gift, så her er trygt for dem at være.


"Astride Briant" fylder godt rundt om stolpen på min pergola. 


"Odysséy" er en af mine favoritter. Derfor står den også som fokuspunkt i det runde bed, så den er det første man ser gennem portalen. 
Mine store piger er begyndt at passe nogle flotte arbejdsheste, hvoraf den ene hedder Odysséy. Der lærer de også at køre med hestevogn og spænde vognen på osv. Det er også meget nostalgisk..... ja, vel nærmest også lidt romantisk. Vi hentede fx juletræ med hestevogn. Det er vist ikke mange forundt i dag. Ud over de passer disse store, imponerende arbejdsheste, så går de også til ridning.

Se evt. De flotte arbejdsheste her:
https://www.facebook.com/DenDanskeKanonLyserøde roser er selvfølgelig et must i en romantisk have som min. 


De er klart inbegrebet af romantik. Denne slyngrose er en af mine favoritter. Den hedder "Concert", og det er en JAS har skaffet hjem til mig. Jeg har siden hørt fra andre, at han siger han ikke kender den, men den er virkelig værd at lede efter. Den er indlysende yndig, men den er også stedseblomstrende, hvis man er flittig til at nippe de visne roser af, og den vil gerne til vejrs, dog uden at være en gigant. Stokroser er nostalgi og romantik for mig. Pigerne skal da have dejlige omgivelser at hoppe i. 


Smukke liljer får jeg flere og flere af. De dufter berusende, så selvom de er smukke, må det være duften der er det allermest romantiske ved dem. 


Sommerfuglebusk bliver romantisk pga. alle de smukke logerende den får. Hvis man klipper de afblomstrede blomsterstande af, remonterer busken igen og igen. Efter 1. september er det dog ved at være for sent, og der vil jeg anbefale man lader saksen ligge, for busken er så utrolig smuk med rim eller sne på de visne blomsterduske. 


"White Cover" er stedseblomstrende, hvis man kontinuerligt fjerner visne blomsterbuketter. 


"Winchester Cathedral" lige så. 


Hvid Nellikerose, eller "White Grostendorst", sporter indimellem tilbage til en hel, eller som her en halv, lyserød variant.  Nellikerose findes i øvrigt både i denne hvide, en lyserød og en helt rød udgave. Blomsterne ligner ikke bare nelliker, de har også cirka samme størrelse. 


"Queen of Sweeden", "The Alnwich rose", "Geoff Hamilton", "Raubriiter", "Royal Jubilee" og andre kopformede roser taler særligt til mit hjerte. 


"Raubritter" i selskab med uægte jasmin og Texensis klematissen "Princess Diana", som er en langsom starter, men som er helt vildt vidunderlig og bedårende lækker. 


Raubritter har relativt små hoveder. Det gør den bare endnu mere bedårende. Den er en af mine absolutte favoritter, så derfor tror jeg godt I kan tåle at se den igen. Samme planter igen...


Storkenæb. Jeg har så mange, og rigtig mange har jeg fået, så jeg har ikke styr på ret mange navne. Jeg har forsøgt at sætte navne på dem ud fra Birgitte Husted Bendtsens helt fantastiske bog om Storkenæb. Det viste sig desværre at være et kæmpe detektivarbejde, så det endte jeg med at opgive. Skidt pyt. De er noget nemmere at dele end roser, hvor navnet jo er mere nødvendigt at kende, hvis en havegæst bliver meget forelsket. Det sker jo..... kender også alt til det selv!


Flere storkenæb. Der er stor variation, og jeg har plantet mange forskellige tæt op af hinanden. Af og til sår de jo også sig selv. Så er det sjovt at se, når de små frøplanter springer ud, og jeg pludselig har fået en ny variant. Derfor skal man jo også luge selektivt, hvis den slags tiltaler ens havehjerte. 


Rionettet mellem terrassen og trampolinen blev pænt dækket i sommer. I forgrunden er det "Rose de Rescht", der er ekstra romantisk pga. sin fantastiske, parfumerede duft. Den lyser flot op med sin klare farve, og når jeg nipper de afblomstrede hoveder af, er det lækkert at bruge kronbladene til en rosengelé, eller tørre dem til se. Man kan også kandicere dem, men det har jeg dog ikke prøvet..... endnu. Er man til den slags, har Nina Ewald skrevet en bog, der hedder "Rosenglæde" og Jane Schull har også skrevet en lille bitte bog, som hedder "Roser, Hårdføre skønheder". Der står selvfølgelig også andre ting i deres bøger, så har du ikke læst dem, så er de god underholdning. Især den sidste. Der er dog flere opskrifter i Nina Ewalds bog, som jeg husker det i hvert fald.


Ukendt hvid rose, som jeg har arvet. Her i selskab med Storkenæb "Rose Clair". Slyngrose "Alexander Girault" er fantastisk. Den vil i den grad gerne i vejret og den er meget blomsterrig. 


"Wrams Gunnarstorp" lige så. 
"Burgundy Ice" i selskab med Storkenæb. Denne har jeg helt styr på. Den hedder Geranium pratense "plenum Violaceum". 


"Odysséy" tåler også at blive vist frem endnu engang. Den er bare SÅ yndig. 


Jeg har altid pragtsnerler i drivhuset om sommeren. Jeg bruger mit drivhus til at så og prikle, men også til at sidde og nyde en lidt blæsende eller småregnende sommerdag/efterårsdag med min te og gerne med en sød veninde. 

16 kommentarer:

 1. Skønne billeder og en fantastisk have, den vil jeg gerne se, men du bor så langt fra Vendsyssel. Vi får se, når det bliver rosentid igen. hilsen Ulla i Milbakhaven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla.
   Tak for "roserne".
   Jeg viser gerne haven frem efter aftale, hvis du får mulighed for at komme forbi.
   Venlig hilsen
   Malene

   Slet
 2. Roser kan helt klart ikke undværes i en romantisk have. De er skønne alle dine roser, og når jeg ser dem sidder jeg og sukker over min sandede jord, som ikke er god til roser. Jeg har dog besluttet, at jeg vil have roser i haven, så må jeg jo bare i gang med masser af kompost og lergranulat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi.
   Det synes jeg nemlig også. Du kan jo ikke sige romantisk have til nogen, uden der bliver tænkt på roser.
   Ja, godt med kompost og lergranulat, så kan du godt dyrke roser. De skal dog nok vandes noget mere end jeg gør her, hvor jeg har fed lerjord. Men det kan også være du skal starte med nogle lidt mere robuste roser, så du har størst mulig chance for at lykkes med det.
   Knus
   Malene

   Slet
 3. Hej Malene
  Sikken nogle dejlige billeder du har fundet frem til os. De blev nydt, tak for det. Jeg havde glemt, at du har flere roser, som jeg slet ikke kender. Jas siger også, at jeg finder på roser, han slet ikke kender :)
  Storkenæbene fra mig er kryds, tror jeg, så det er nok ikke nemt at finde navne. Skidt pyt, de er jo kønne alligevel.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Tak, dejligt du nød dem.
   Ja, skidt pyt. Det er også først efter jeg er begyndt at blogge, at jeg gerne vil have navne på mine planter. Før hen var der alligevel ikke nogen der havde interesse i hvad mine planter hed. Det vigtigste er jo, at de er smukke og bringer en masse glæde.
   Ja, han kommer på noget af en opgave, den gode JAS, når man sender sine ønskesedler afsted. Men det er alligevel de færreste roser han ikke har kunnet skaffe. Men jeg har snart ikke plads til flere...... jeg vil jo også gerne have en masse stauder.
   Knus
   Malene

   Slet
 4. Tusind tak for en dejlig sommer tur i din absolutte ROMANTISKE have.. så dejlig og jeg er glad for og være veninden der nyder teen med dig i drivhuset.
  Og Armor var bare helt perfekt med Raubitter om halsen, derfor jeg vil efterligne, bare med rosen Ellen i stedet, og den er jo en spot af Raubitter, det er jeg nu spændt på om det lykkes lige så godt som ved dig. Det skal jo ikke ligne helt hinandens men lidt må man vel abe efter håber jeg.
  knus Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle.
   Tak for "roserne". Ja, at drikke te sammen, det nyder vi begge to. Så får vi os en god hold snak, det er altid rigtig hyggeligt.
   Ja, jeg er også spændt på at lære "Ellen" bedre at kende. Den er i hvert fald smuk på billeder..... og jo, selvfølgelig må vi inspirere hinanden. Men når vi gang på gang bliver forelsket i de samme planter samtidig, er det jo trods alt heller ikke mærkeligt, at der er elementer som ligner hinanden i vores haver. Det bliver jo aldrig nøjagtigt det samme, og rammerne er jo også helt forskellige. Vi påvirker vel begge to hinandens haver i en endnu bedre retning.
   Knus og kram
   Malene

   Slet
 5. Der er vist ingen tvivl om at du er en stor romantiker og din have bærer tydeligt og på smukkeste vis, præg af det. Dejlige romantiske sommer illeder du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Tusind tak.
   Hvis du får tid til sommer viser jeg jo gerne haven frem:-)
   Knus
   Malene

   Slet
 6. Roser er helt klart indbegrebet af romantik og suppleret med de yndige storkenæb så bliver man varm om hjertet:-) Det er bare skønt at se dine billeder her på en kold januardag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Ja, jeg tænkte det lige var den slags billeder vi trængte til.
   Mine havedrømme er til fulde blevet til virkelighed i denne have..... min 4. have siden jeg flyttede hjemmefra.
   Vh.
   Malene

   Slet
 7. Hej Malene.Superromantiske billeder fra din have.Og roser skal mand ha i sin have.
  Har også selv anskaffet mig flere nye de sidste par år.
  Og Lady Diana står i mit drivhus og venter på en god plads når vejret er til det.
  Men kan da se at jeg har flere af de roser du viser.........og Odyssey bliver jeg vist også nød til at købe.For som du skriver er den bare SÅ smuk.God weekend i det sønderjyske knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Som du ser, kan du i høj grad glæde dig til at se "Princess Diana" blomstre i din have, men den er ret langsom til at etablere sig, så her har den været skindød i 2-3 år, indtil den pludselig viste sig igen. Nogenlunde det samme gjorde sig gældende hos Helle Blomsterhatten.
   Ja, roser må man have.... og da i hvert fald især hvis haven skal have et romantisk islæt.
   Ja, vi har nogle af de samme roser, det har jeg også lagt mærke til.... Odysséy den SKAL du da ha'! Den er en af de allermest bedårende roser jeg kender. Overhovedet.
   Tak, vi havde en dejlig, men travl weekend, hvor vi både har været til børnefødselsdag ved min nevø, og en tur i zoologisk have i Odense i går med familien.
   Knus
   Malene

   Slet
 8. Lyserødt med lyserødt på - så bliver det ikke mere romantisk og jeg er vild med de roser du viser her. Storkenæb er jo også en genial plante, som man ikke kan få for mange af. Dejlige billeder som jeg nød rigtigt meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla.
   Ja, hvad er mere romantisk end lyserød? Forestil dig en påstået romantisk have uden lyserødt! Nej, det går da ikke, vel?!
   Nej, og derfor er storkenæb også den planteslægt jeg har allerflest af i min have. Den binder hele haven sammen -på en meget romantisk måde. At de findes i mange forskellige højder, drøjder og farver, gør den absolut genial, som du skriver.
   Tak, det var dejligt du nød mine billeder:-)
   Knus
   Malene

   Slet