Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

onsdag den 2. maj 2012

April og alle mine projekter i haven

Camilla holdt 9 års fødselsdag for pigerne i hendes klasse, og de var blandt andet ude og nyde det dejlige vejr midt i april.

 Molly nyder vores have hver dag, med mindre det regner. Den går nødigt ud, hvis den får våde poter. I baggrunden kan man se mit projekt med, at sætte et lille hegn om pigernes "børnehave". Over deres kommende havelåge, skal der være en portal. Når pigerne ikke længere gider bruge legehuset, ønsker jeg mig et rundt/8-kantet drivhus, eller lysthus med store sprossevinduer.


 På fliserne helt til venstre, skal min regnvandstønde/whiskytønde lige om lidt ud at stå igen. Den store stabel fliser, stammer fra min terrasse, som er blevet ca. halvveret i efteråret, fra den store balsal af en terrasse, som de tidligere ejere havde lagt, til den lille hyggekrog, som jeg ønskede mig i stedet. Til gengæld håber jeg min far vil hjælpe mig med at lægge endnu en lille terrasse i forbindelse med vores faldefærdige udestue, ca. der hvor gyngen står i dag, som det ses på billedet her under. I efteråret plantede jeg bøgehæk, og brugte de sidste planter til at skabe læ her rundt om hjørnet, samt bag stablen med fliser. Til sammen er planen, at hækken skal vokse op og danne en portal. Disse tre billeder er ikke særlig kønne. Hus og have lever ikke op til drømmene endnu. De blev taget alligevel, for at vise, at jeg i den grad mangler læ og privatliv i min have. Skellet her ligger i nord-nordvest. Gyngestativet stod her, da vi købte huset for 2½ år siden, og den bliver skilt ad i år, og erstattet af en anden gynge et andet sted. På sigt vil vi isolere vores hus udvendigt og beklæde det med sorte eternitplader/fibercementplader, så det kommer til at fremstå som et sort træhus, med hvide sprossevinduer. Udestuen bliver, hvis vi kan få lov at realisere drømmen, væltet og erstattet med en vinterhave/stue med store sprossevinduer hele vejen rundt.Indtil da bruger jeg udestuen som udestue og som mellemstation for nyindkøbte eller nysåede planter, inden de bliver flyttet ud i haven.

Her ses min regnvandstønde/whiskytønde fra køkkenvinduet ud mod udestuen. Jeg har købt nogle forskellige stauder, blandt andet Løjtnantshjerter, samt prydgræsser, som jeg bestilte da jeg var til foredrag i Christiansfeld.Rodehjørne med ekstra fliser, en kvasbunke til pindsvinet og en redekasse til fuglene. Ved hjørnet af carporten har vi et stort asketræ, som giver en del skygge, så i dette bed, har jeg mange forårsløg, hosta, bregner og andre vækster, som kan klare sig i mit "skovbed". Busken midt i billedet er en troldhassel.

Mit "skovbed" set midt fra. Her står en magnolia i midten. Til venstre er der en større rhododendron, og selvom det er svært at se på billedet, er der faktisk også to små rhododendron på den modsatte side af magnoliaen.

Højre side af mit "skovbed".  Her er det et stort prydkirsebærtræ (pigernes klatretræ), der dominerer bedet. Under træet er det igen løgplanter, hosta, bregner og rhododendron der dækker jorden.


Mit store graveprojekt, som jeg startede på i vinters, hvor det kriblede i fingrene trods vejret. Jeg måtte da også indstille arbejdet da der kom frost. Siden har jeg forsøgt at få det gravet færdigt, men det går langsomt, da kræfterne ikke er noget at prale af.

Nogle af årets tulipaner. Jeg går helt klart ind for Claus Dalbys princip med at plante hundredevis, ja tusindevis af gangen. Det ser lidt tamt ud med to eller seks ad gangen. Men jeg har desværre ikke det samme budet som den store inspirator.

Her ses pæonerne skyde til vejrs. Mælkebøtterne har min mor hjulpet mig med at få bugt med:-)

 Roser, pæoner, lodden løvefod og storkenæb skyder omkab, her i bedet imellem terrassen og pigernes trampolin. I mellem trampolinen og bedet, er min far ved at hjælpe mig med at lave et espalie af stolper med rionet på. Til efteråret vil jeg så klikke ind på rosenpostens hjemmeside og finde nogle skønheder til at vokse op af det. Det glæder jeg mig til.


Før omtalte "skovbed" igen. Nu er påskeliljer og perlehyacinter begyndt at blomstre.
Plankeværket i baggrunden markerer skellet i syd, ud mod den smalle, snoede landevej vi bor på. Plankeværket har jeg tænkt på sigt at erstatte med blomstrende buske som dronningebusk, klokkebusk og kejserbusk, alle med lyserøde blomster. 
Haverummet med "skovbedet" ligger op af en skålformet plæne. Når man har stået og set på "skovbedet", og drejer mod højre, ser man min nyplantede hæk ind imod min nærmeste nabo Her har jeg også en gammel vandpumpe, som har ventet på, at få selskab af min halve whiskytønde, som jeg ikke har kunnet flytte, fordi min sækkevogn var punkteret i vinter. Den er nu lappet, så wviskytønden og mine krukker kan komme ud i løbet af de næste dage. I bedet her blomster nogle skønne pinseliljer lige nu (de dufter fantastisk), og klokkeskillaerne lige foran står på spring. I bedet har jeg i øvrigt fingerbøl digitalis, alunrod, storkonval, asters, storkenæb med mere.

Drejer man længere til venstre, ser man vores skurs østvendte gavl. Her sidder min kat Felix og undersøger et eller andet. Op af muren vokser clematis montana "rubens", som i år får selskab af flere andre klematis også, samt et espalie, som også er et projekt til mig i den kommende tid.
Ved siden af buskbommen til venstre, er der en sti ind til carporten og husets entredør. På den modsatte side af stien, står der også en stor busksbom. Begge buskbom stod foran huset, ud imod vejen, da vi flyttede ind. De har ikke været klippet i mange år og bærer præg af det. Jeg håber de retter sig med tiden, efterhånden som de bliver klippet og passet på.

 Imellem den østvendte mur og den gamle vandpumpe, har jeg min portal, som jeg stadig mangler at lave en afslutning på foroven. Også et projekt der venter. Jeg plantede rosen "lykkefund" op af begge stolperne i efteråret.

Min far har hjulpet mig med at grave mit runde bed færdigt, og jeg er så småt begyndt at plante det til. Denne del af haven, samt terrassen og "børnehaven", er den del af haven der får mest sol i løbet af dagen, så det er med at udnytte pladsen. I baggrunden kan man nu se en hel skov af lange stolper. Det er min far, der er begyndt at hjælpe mig med at lave espalie imellem terrasse og trampolin, samt rosenportal over indgangen til terrassen. Samtidig hjalp min mor mig af med en masse ukrudt, især mælkebøtter i både græsplæne og bede. Alt dette på knap to timer. De var nærmest en tornado i arbejdstempo sammenlignet med hvor længe jeg selv er om det. Så det var virkelig en dejlig hjælp at få. Min far har lovet at komme igen en dag, inden alt for længe og hjælpe mig færdig med det han har fået startet på. Jeg tror det bliver rigtig godt med alle de små rum og de mange roser og slyngplanter jeg får skabt plads til.

Jeg har fået en længe ønsket granitbænk i fødselsdagsgave af mine forældre. Den skal lige stilles rigtigt og limes sammen med noget montagelim, før den er brugbar, men jeg synes det ser ud til at blive godt. Fliserne langs bedet er blevet taget op, så de kan komme til at følge græsset rundt i den helt rigtige bue, så bedet ind mod husets mur og det runde bed bliver helt paralelt.

Det store bed levner kun plads til en lille græssti imellem bedene rundt om. Dejligt, da jeg elsker blomster og synes, at en græsplæne kan være nok så saftig grøn, men aldrig lige så smuk og sjov at arbejde med, som blomsterne. Til gengæld kan man allerede på dette tidlige tidspunkt på året se, hvor god græsplænen er til, at understrege blomsterbedene, og få dem til at se endnu mere frodige ud. Til næste år er bedet endnu mere vokset til, og jorden bedre dækket. Jeg glæder mig usandsynligt meget til, at hækken er groet til, så jeg kan få noget mere læ og privatliv.

3 kommentarer:

 1. Hold da op Malene, der er meget at gå i gang med, men du må stille og roligt tage det i det tempo du kan klare. Godt du har dine forældre til at hjælpe dig.
  Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have hækken op til både læ og privatliv.
  Held og lykke med alle projekterne, det skal nok blive godt :o)

  SvarSlet
 2. uha... du har mange spændende haveprojekter, det blir' spændende at følge din videreudvikling af haven :)
  fortsat go' dag

  SvarSlet
 3. Tak. Ja, jeg er en igangsætter af natur. Men jeg kan også godt se jeg ikke skal have sat flere "skibe i søen" nu. Og jeg har været så klog, at aliere mig med venner og familie, så jeg ikke ender med at overanstrenge mig over det jeg allerede HAR sat i værk. Det er jo ikke det der er meningen med det. De øvrige idéer jeg har, har jeg skrevet og tegnet ned på papir. Så glemmer jeg dem ikke. Tålmodighed er ikke min stærkeste side. Idéerne måtte gerne have været ført ud i livet, næsten før de blev tænkt færdigt. Men når det kommer til haveplaner, bliver idéerne som oftest bedre over tid, for når de er tegnet ned og jeg går rundt i haven og drømmer om det kommende projekt, bliver idéen finpudset eller kasseret og lavet om til en meget bedre idé. Og det er jo godt. Så bliver jeg alligevel glad for, at tingene ikke bare blev sat i værk med det samme. De projekter jeg har igang nu, er også projekter jeg snakkede om allerede sidste forår. Så det er dejligt endelig at få det ført ud i livet, og se om det bliver lige så godt som jeg har drømt om.
  Håber også I nyder jeres weekend.
  Med venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet