Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

fredag den 4. maj 2012

Så kom maj og det dejlige vejr endelig.-)

 Jeg har plantet træer og buske langs vores nord/nordvest vendte skel. Jeg har plantet alt muligt forskelligt. Jeg ved godt det ikke bliver en ensartet hæk, men jeg vil gerne have både blomstrende buske, bær til fuglene og flotte høstfarver til efteråret. Jeg har plantet så tæt som muligt, dog med omtanke for hvor store hver busk bliver. Hvis det alligevel viser sig at være rigeligt tæt, vil jeg stamme op og forynge hvert år. Bliver det for usammenhængende, vil jeg enten binde det sammen med en lav, klippet buksbomhæk, eller et stendige ud af marksten.
I højre hjørne, uden for billedet, plantede jeg sidste år en sort (meget mørk rød) hyld. I efteråret plantede jeg bøgehæk langs trampolinen på den modsatte side af plankeværket og det første grønne man kan se langs plankeværket, efter trampolinen, er en grøn hyld. Efter den kommer et lille træ, som er en blodblomme, der bliver ca. 4 meter høj. Efter den kommer en vinget benved, som jeg plantede sidste forår. Derefter har jeg plantet en almindelig bærmispel.

 Mit nye runde bed, set fra trampolinen. Jeg er så småt begyndt at plante de første stauder.

Længst til højre i billedet, med de rødlige blade, ses føromtalte bærmispel. Inde i gyngestativet plantede jeg sidste år denne hvide rose, som ser lidt vild ud, fra et andet sted i haven. Efter gyngen står der en Japansk duft snebolle og lige inden fuglehuset (hvor der er flyttet en blåmejsefamilie ind i tagetagen), hat jeg plantet en bærmispel mere. Efter fuglehuset står der et æbletræ, en sommerfuglebusk, en rød kornel med hvidbrogede blade, en kirsebær-lauerbær, en dronningebusk i den lidt midre sort "syvdal". Bagerst kan man lige akkurat skimte stammen fra et stort grantræ, som min far har hjulpet mig med at kappe toppen af. Op ad den vokser rosen "New Dawn" nu på 3. år. Langs hele det stykke af skellet der ses her på billedet, har jeg i øvrigt plantet en hel masse gule dagliljer. De passer ikke ind i mine staudebede, men de er gode bunddækkere og de har smukke, glade blomster det meste af sommeren. Så da jeg er kommet gratis til dem, bliver de brugt her, i hvert fald indtil jeg kan erstatte dem med noget der er mindst lige så godt, både hvad angår smukke blomster og evne til at bunddække.

Min yngste datter Simone nyder solskinsvejret på trampolinen. I trekanten, hvor der indtil nu har været sandkasse, vil jeg køre noget kompostjord på og så græs. Man kan måske også svagt skimte, at jeg også har plantet endnu en busk her. Det er pibeved, eller uægte jasmin, som skal hjælpe trampolinen med at få sit eget lille rum og samtidig skærme mod blæst og indkig.


Første haverum, set fra indgangen til haven. Indgangen er markeret af to store buksbom, som forhåbentligt bliver pænere med tiden. I baggrunden ses vores nabos hus. Der er ikke meget hæk endnu, men heldigvis (synes jeg) er naboen yderst sjældent i den del af deres store have. Hun er sød nok, men de fleste dage, vil jeg helst være i fred, når jeg er igang med det ene eller det andet i haven.Solnedgangen gjorde vores prydkirsebærtræ ekstra smukt i går aftes. Det står lige nu med store bristefærdige knopper. En enkelt dag mere med høj solskin, så kommer romantikken til at blomstre for fuld skrue, når træet bliver helt vidunderligt lyserødt. Det er et af årets flotteste indslag i min have. Jeg har oven i købet to lige store træer af samme sort. Et i hver ende af vores grund. Ved den modsatte gavl holder min bil og vores "nye" trailer, som vi lige har været så heldige at blive begavede med, af mine enormt søde, og også haveinteresserede (:-) svigerforældre.


Mit "skovbed" og rodehjørne, er lige nu smukt flankeret af snedrivebuske langs carporten, hvor min mand parkerer. Vi har planer om at fjerne carporten, måske til næste år, da vi vil vælte et skur ved den modsatte gavl, for at lave plads til en dobbelt carport til vores biler. På den måde bliver det muligt at lave en smuk og indbydende forhave, hvor vi, og vores gæster, slipper for at kringle os igennem carporten, for at komme frem til entredøren.Jeg har allerede en rigtig flot idé i hovedet og har tegnet det ned på min haveplan. Apropo haveplan, pga. en meget ukorant matrikelfacon, har Jacob, min mand, lovet mig at tegne vores grund og hus ind på en målfast tegning i størrelsen 1:100. Han er uddannet til at kunne tegne på computeren, men det er alligevel gået helt i stå, fordi vi skal ud og måle noget efter, som han åbenbart ikke kunne læse fra tegningen i 1:500 fra kommunens tekniske forvirring. Jeg må jage lidt mere med ham, for jeg vil så gerne have min haveplan lagt ud på bloggen.

Bøgehækken er ved at springe ud:-) Det er en herlig årstid.

 Haven set fra den modsatte side, i forhold til hvor jeg normalt tager billeder fra. Det skyldes, at jeg ikke rigtig er nået her til endnu, bortset fra, at jeg har plantet en del langs skellet nu. Gyngestativet bliver fjernet i år, og så hænger vi gyngen op et andet sted. Det er planen jeg vil have en lille terrasse omkring det sted hvor gyngen står i dag, da der er mindre indkig her, fordi det kun er naboen mod nordvest der kan se ind her. Samtidig er det praktisk at grille her, da det også er lige ud for indgangen til udestuen her.

Udestuen, som er grim og faldefærdig at se på ude fra (inde i er den heldigvis noget pænere). Her har jeg plantet en hel række fingerbøl digitalis, som havde sået sig rundt omkring. De blev flyttet i efteråret her til. Jeg ved godt de ikke kan ændre en helt masse på, hvor grim udestuen er, men måske kan de alligevel dække en lille smule, eller i hvert fald flytte fokus en lille bitte smule. Ved siden af, har jeg lagt 8 fliser og stillet en bænk. Her fra har jeg en dejlig udsigt ud over marken og ned mod den lille landsby jeg bor i. Det er i øvrigt en udsigt jeg skal huske at vise jer en anden dag.
 
Mit nye runde staudebed set fra trampolinen.

 Samme sted, med kig ind i første haverum til kirsebærtræet også.

Nyplantede akelejer i mit runde bed. Det var dem jeg købte til havefestival på Gram slot i søndags.

4 kommentarer:

 1. Hej. Sikke mange ting, du har gang i. Jeg skal love for, at der sker noget. Og mange planter har du. Det bliver interessant at se det runde staudebed, når du er færdig med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det bliver spændende om det bliver lige så godt, som jeg forestiller mig. Jeg har en hel masse georginer stående til forspiring, som skal ind i midten. Men på sigt overvejer jeg om der skal plantes roser istedet. Det går jeg lidt og tykker på....
   Med venlig hilsen
   Malene

   Slet
 2. Ja der er mange ting at holde styr på hos dig. Det med forskellige planter i skellet i stedet for en hæk er en rigtig god idé og god måde at lave læ på. Det har vi også gjort her hos os.
  Godt du også tænker på flotte høstfarver, det er så skønt, når bladene takker af for sommeren, at de får alle de kønne farver.
  Hvis du har overskud til det, kunne du måske køre med fru Friis over og se min have d. 19.5.
  Hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Hej Lisbeth.
  Tusind tak for invitationen. Jeg har godt nok set, at du holder bloggertræf på Samsø. Jeg ville meget gerne have været med, så jeg er oprigtigt ærgerlig over, at må takke nej. Min yngste datter, Simone, bliver 7 år den 21. maj og vi får gæster søndag den 20. i samme anledning, og det bliver desværre for meget med 3 dage på en gang, til at jeg kan holde til det. Men jeg regner bestemt med at komme til Kolding på Grundlovsdag, så måske ses vi der istedet?
  Med venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet