Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

onsdag den 5. september 2012

Hosta Hans

Mine svigerforældre og jeg har været på besøg hos Hosta Hans, som ikke har fået sit navn uden grund. Han og konen Helga har en rigtig plantesamler have nær Vamdrup (sydvest for Kolding).
Min svigermor er passioneret rosenelsker og min svigerfar er inkarneret køkkenhaveentussiast. Efter de var på besøg i denne have, samt en hostahave ved No/Ringkøbing, (som de tilfældigvis så skilte imod efter et besøg på rosenplanteskolen), har de fundet sig en fælles haveinteresse med hosta. Selvom det er en ret ny passion de har fået, bærer deres have allerede meget præg af mødet med Hosta Hans.
 
Selve havens indretning er i sig selv ret betagende. Der er mange forskellige stier, som fører den besøgende rundt på kryds og tværs i haven, og der er brugt mange forskellige slags belægninger på stierne. Dog harmonerer de rigtig godt med hinanden.

Selvom her er tale om en plantesamlerhave, er den på ingen måde kedelig. Den er derimod virkelig vellykket og fantastisk. Når man træder ind i haven mødes man med en fuldstændig vidunderlig ro, og selvom der her i det første store haverum kun er grønne planter er der alligevel masser af nuancer at gå på opdagelse i. Bladformer, farver, størrelser og striber i nærmest uendelige variationer.
 

 Haven er en skyggehave med mange spændende træer og rigtig god læ, så der var ikke en vind der rørte sig. På spørgsmålet om, hvorfor lige hosta? Har Hosta Hans fortalt, at han/de faktisk startede med, at ville plante en rosenhave. Men roserne ville bare ikke trives i denne have. Som enhver haveentusiast vil vide, så er det jo bare ikke meget ved, med planter der ser sølle og usle ud altid, og som har svært ved at overleve. Det er altid meget sjovere når det lykkes at få noget frem, som ligner den drøm man har haft om haven imens man har anlagt den. Se det hele strutter af sundhed og frodighed. Så da hosta havde vist sig at ville trives rigtig godt i denne have, og man blev klar over hvilken mangfoldighed planteslægten rummer, så gik det jo helt af sig selv i den retning.¨

En af mange forskellige variationer for belægning anvendt i haven. Det var med til at give en ekstra oplevelse, uden det på nogen måde tog for meget af fokuset på haven som helhed.

Blandt de mange hosta blade, var der ud over træer også enkelte formklippede buksbom, prydgræsser og andre planter, som ikke larmede, samt enkelte store flotte sten.
Enkelte hostaer blomstrede, men det ødelage på ingen måde den ro der var.

Bagerst i den første have, kunne man følge en sti om bag nogle store formklippede takshække og på den anden side åbenbarede sig endnu en have, som stadig indeholdt hosta, men også en hel masse mere. Der var bl. a. mange liljer, der var floks og en lille dam, og så var her græsstier.

Hosta White Christmas

Hosta Great Escape.
 
Jeg var på jagt efter nogle hostaer med hvide aftegninger til mit nye skyggebed, men jeg købte også en broget limefarvet hosta. Jeg har fortrudt jeg ikke også fik købt en helt gulbladet hosta, men det må jeg gøre næste gang jeg skal derud. Vamdrup ligger ikke så langt fra her hvor jeg bor. 


Hosta Hans holder til på Hafdrupvej 10, 6580 Vamdrup
Se evt. også www.hostadanmark.dk hvor der også er nogle (ældre) billeder, åbningstider, samt mulighed for at købe planter online.
Ud over haven, har de også en mindre hostaplanteskole, med et rigtig godt udvalg.

14 kommentarer:

 1. En smuk have du har besøgt. Jeg elsker granit i alle former, og her er det jo i overflod. Det forener planter og belægning på skønneste vis... så bliver det ikke meget bedre. Tak for turen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var nemlig rigtig smukt. Billederne her ynder den i virkeligheden ingen retfærdighed.

   Slet
 2. Det ser rigtig godt ud i den have, den minder lidt om bloggen havetid.
  Hvordan ligger priserne på hosta?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Den blog kendte jeg ikke, og det kunne jeg se var en STOR fejl! Tak for den bemærkning. I Jørn og Ingers have, er det dog meget mere varierede plantearter de bruger, men jeg forstår fuldt ud din sammenligning.
   De har hosta fra ca. 30 kr og op til flere hundrede kroner afhængig af sort og den nuværende størrelse. Jeg fik i hvert fald den ene til halv pris, fordi han syntes den var en lille klump.

   Slet
 3. Kan se du også bemærkede de forskellige belægninger, det giver en fantastisk stmning, og så samler de også på gingoer lagde jeg mærke til da jeg var der, vidste nemlig ikke at der var så mange forskellige, de har også en stor Trillium samling , så det kan være vi skulle et smut derud en forårsdag..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle.
   Ja, de havde nogle rigtig flotte belægninger. Lige min smag. Jeg kan især godt li' knoldebro/pikstensbelægning med eller uden beton imellem, og det er også min drøm selv at få stier af disse martrialer her på matriklen. Jeg tror det er til at få fat i herude hvor kragerne forlængst er vendt om, inden man kommer ud til her hvor jeg bor!
   Jeg lod også mærke til de mange gingobilobatræer og der var også mange andre, og sjældne træer. Flere vidste jeg ikke engang hvad var. Jeg kunne godt ha' brugt et par timer mere derude, men nu fulgtes jeg jo med nogen, der havde været der flere gange i år, og så var jeg i øvrigt taget af sted trods feberfølelse og flere andre symptomer, så overskudet var ikke lige det største. Jeg glemte også helt at ta' billeder....Jeg kunne ha' taget mange flere. Fx. af nogle af de mange træer. Ja, Hans fortalte de også havde mange trillium, treblad. Mine svigerforældre fik endda foræret en potte med frø, fordi de havde handlet der så meget her hen over sæsonen.

   Slet
 4. Det kunne da godt være man skulle ligge vejen forbi, der ser fint ud.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margrethe.
   Ja, det kan varmt anbefales. Jeg vil klart vurdere du (og Marlene)? vil opleve det er køreturen værd. Hvis I kommer på disse kanter engang, må I jo endelig sige til, så giver jeg med glæde en kop kaffe eller noget, og en havesludder, hvis I har lyst til det.

   Slet
 5. Hold da op, hvor er det flot(:


  Du er velkommen til at kigge forbi min give away, hvor man kan vind en fin bordlampe(:
  Mine 3 andre give aways kan findes i venstre side af min blog(:

  http://kreaman.blogspot.dk/2012/09/give-away-nr-4.html

  SvarSlet
 6. mojn Malene
  skal du med på onsdag til Bredebro ??????

  SvarSlet
 7. Utrolig smuk have som du har foreviget rigtigt flot. Nøj, så mange fristelser :-)
  Kh
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rose.
   Ja, den er rigtig flot. Jeg synes ikke jeg fik taget billeder nok. Der var plantet mange forskellige kombinationer, så planterne spillede forskelligt op til hinanden. Raffineret og på en gang roligt og stressles udtryk. Jeg vender helt klart tilbage. Og der var egen lille planteskole, så der var RIGTIG MANGE FRISTELSER. Puha, tror det var godt jeg ikke havde for mange penge med, for de havde helt sikkert hurtigt fået ben at gå på!

   Slet