Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

tirsdag den 4. september 2012

August i min haveMange dejlige solskinsdage blev nydt i haven i august.

Pigerne fik brugt deres nye badebassin hver gang vejret tillod det.
Solsikkene er ved at blive store, men de blomstrer desværre ikke endnu, end ikke i skrivende stund. Til gengæld er dræbersneglene begyndt at gnave dem over ved jorden, så flere af disse kæmper er blevet lagt ned!


I "børnehaven" er der dukket mange smukke blomster op imellem roserne langs deres stakit. Det er blomster som Simone og jeg såede i april/maj. Vi havde købt en pose blandede frø, og det har været meget vellykket, for der er rigtig mange søde imellem.

Dahlia Purple Gem står mellem terrassen og trampolinen, sammen med:

Geranium, denne hedder vist nok Patricia...

Og denne Dahlia Stolze von Berlin.....
 
Geranium Roseanne

Rose de Rescht og bladene fra afblomstrede geranier til venstre og bladene fra pæoner til højre.

Den bunddækkende rose White Cover har sin egen mening, og da den nok ikke synes der er lys nok for fødderne af Rose de Rescht, har den derfor besluttet sig til at kigge op imellem to Rose de Rescht buske.
 

Mit østvendte bed i haverummet med det cirkelformede bed i midten, som man nu kan sidde og betragte fra min granitbænk. Det er lykkedes ret godt med at farveafstemme både stokroser, hortensia og skt. Hansurt. I bunden har jeg en del lodden løvefød.

Bedet her grænser ind imod terrassen og "børnehaven", og er snart helt lukket af i bunden af geranium rose clair.

Jeg er startet på et nyt projekt. Her skal være en sti fra haverummet med det cirkelrunde bed, forbi trampolinen og videre ind i det næste haverum. Der kommer flere billeder fra dette projekt på et kommende indlæg.

Jeg fik en lille klump Marguritter af mine forældre, da de skulle flytte fra mit barndomshjem for 2 år siden. Den lille klump har nu bredt sig helt vildt, fordi jeg har noget rigtig godt jord her i haven. Så stor var den gamle originale staude overhovedet ikke, og jeg har endda delt den, så der både er blevet plantet marguritter på hver side af havelågen inde i "børnehaven", og mine forældre har fået 3 store stykker til deres nye have, hvor de er startet fra byggegrund til kvarterets mest velanlagte nye have.


Jeg er grundlæggende godt tilfreds med mit cirkelrunde bed, og det er blevet rigtig fint og skarpt i formen, efter jeg er blevet færdig med at grave fliserne ned langs kanten. Der skal dog lige ske lidt småjusteringer, men alt i alt er det blevet godt. Jeg har i øvrigt fortrudt, at jeg har kaldt roserne i midten for en smuk rose på en grim busk, for det var den godt nok da jeg fik den. Men disse planter kan også mægtigt godt lide de forhold jeg byder den, så den er bare blevet en rigtig flot centrum i bedet. Og de skønne lyserøede Mc Cartney roserne remonterer endda, så den står og blomstrer derude endnu.

I det runde bed har jeg plantet en del stauder fra den have jeg har fået som spisekammer, fordi alle bedene skal nedlægges efter manden er død (se tidligere indlæg). Jeg har blandt andet plantet denne skønne staude, som lige falder i min smag. Den er oven i købet rigtig god at bruge i buketter. Men jeg ved ikke hvad den hedder. Er der mon nogen af jer andre der kan hjælpe?
 

Det runde bed. Der er ved at dukke selvsåede digitalis op alle vegne. Det er nok kun en tiendedel der kan få lov at blive stående, for ellers bliver de andre stauder vist kvalt. Men det er alligevel dejlig med sådan en villig skønhed.

Et "hjørne" af det runde bed.

Gladiolus. Jeg har fået smidt navnet væk desværre, men jeg læste på en anden blog, at den også hedder duftlilje.

Er det ikke bare en fantastisk hvid lilje jeg har?!

I august begyndte den første af mine sommerfuglebuske endelig at blomstre. Den anden står i det nordvestlige skel ud imod marken, og den er først begyndt at blomstre nu. De så begge meget døde ud helt indtil midt i juni. Jeg mangler i den grad læ i min have. Jeg bander også af og til de mennesker væk, som vi købte huset af. De overtog så vidt det jeg er blevet fortalt, en rigtig flot pensionist have, som var lukket af og fyldt med smukke blomster. De der boede der før os gav sig som det første til at fælde som om de fik betaling for det, og nedlage ligeledes hvert eneste bed. Jeg ved ikke noget om hvordan det så ud før, men jeg er da rimeligt sikker på, at jeg godt kunne ha' brugt noget af det eksisterende, om ikke andet, så bare indtil jeg havde fået noget nyt som kunne erstatte det hen af vejen.De der kender denne smukke agersnerle, vil gøre ALT for at få den ud af sin have. Den breder sig kraftigt med rodskud og den snor sig om alt hvad den kommer i nærheden af, i et omfang så flere planter risikerer at blive kvalt. Den kommer inde fra naboen. Sidste år i foråret gik det unge par derinde fra hinanden og manden solgte græsslåmaskinen da han flyttede derfra. Pigen blev boende derovre, men der blev kun slået græs 2 gange i året, og det var ekskæresten der kom og gjorde det! Nu er hun flyttet sammen med sin nye kæreste her i august, og manden har istedet overtaget huset, indtil det er solgt. Nu bliver der igen klippet græs hver anden dag som før, og han har lovet mig, at vi kan hjælpes ad med at holde ukrudtet væk fra den nye hæk, så den kan få en chance for at etablere sig.


Ud over stokrosen vokser der også slyngrosen Lykkefund op af begge stolper. De ene er nået op i
1,80 meter med sit længste skud nu, så den lever op til sit rygte. Jeg skal garanteret være over den med fortyndersaksen i fremtiden, hvis vi skal kunne komme igennem portalen.

Blågræs ved trampolinen. Der er siden blevet lagt et lag kompost oven i den gamle sandkasse.

Dahlia

Mit projekt med havesti og bede på hver side, set fra den anden ende. Der kommer et indlæg om det igen på et senere tidspunkt.

Langs plankeværket mod nordvestskellet, har jeg plantet hostaer og dagliljer imellem de nye buske og træer jeg har plantet. Dagliljerne var en foræring og jeg var blevet oplyst de var gule. Jeg havde tænkt mig, at de skulle stå her sammen med andre gule og lilla stauder, lilla syren, gul ranulkelbusk og slyngrosen Veilchenblau, som jo er lilla med et gult øje. Jeg har også for længst plantet en rød kornel med gulbrogede blade. Nu blomstrer de omsider for første gang (jeg fik dem forige år), og så er de brændt orange! Hm! Så de bliver nok byttet ud, for jeg er blevet hut på den anden idé. Jeg kan ellers rigtig godt li' dagliljer, og også liljer for den sags skyld. Dagliljer har den ekstra fordel, at de også er gode bunddækkere.

Pigerne har også nydt nogle af de bedste sommerdage, med at sove i telt i haven. Om dagen er der også blevet leget flittigt i dem, imens de stod der.

Rosen New Dawn og høstanemonen Charlotte. Uden for billedet til højre, er der desuden en daglilje i næsten samme farve, måske lidt mørkere end høstanemonen. De klæder hinanden rigtig flot alle 3 blomster.


Blomster i udestuen.

En pelargonie lavet af en stikling fra min svigermor. Dejligt medgørlige planter er pelargonier og nemme at få til at overleve vintereren, hvis man har plads til at opbevare dem frostfrit.

Ved vores entrédør

En sjælden gang imellem har vi ogå kunnet lokke Jacob med ud og nyde det gode vejr. Denne her krog er den siddeplads vi har brugt allermest i haven. Jeg har svært ved at klare helt solåbne pladser og her er der dejlig svalende skygge uder et par store træer, som forige ejer ikke nåede til at få fældet, heldigvis.

 

6 kommentarer:

 1. Hej Malene
  Nu er der ved at ske noget i dine bede, det ser godt ud. Godt der er styr på nabohaven igen, så du kan slippe for at få snerler og andet ukrudt ind.
  Det er ellers moderne med orange, dagliljen er da helt fin.
  Vh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Ja, det er bare rigtig dejligt, at der kommer lidt styr på naboskellet nu, for hækken har virkeligt svært ved at etablere sig i konkurrencen med al det ukrudt!
   Jeg ved godt det er ved at blive det hotteste, at dyrke orange i haven igen, og jeg kan sådan set også godt li' de dagliljer jeg har erhvervet mig. Især fordi de ikke skriger, men har den der brændte farve. Men nu har jeg bare gået i så lang tid og tænkt over, hvad jeg dog skulle stille op med de der gule dagliljer jeg havde fået, og ikke rigtig vidst om jeg skulle forære dem væk, eller kyle dem på komposten, eller måske bare lade dem stå indtil jeg fandt noget andet at plante der i stedet for.... Lige indtil jeg fik den idé jeg beskrev ovenfor. Nu er jeg lige blevet så hut på den idé, og så springer de ud og viser sig at være brændt orange i stedet! Så er jeg jo tilbage ved, om de skal beholdes, om de kan bruges et andet sted, eller om jeg skal spørge rundt omkring om der er nogen der er interesserede i nogle dagliljer i en moderne orange farve. Jeg må jo i tænkeboks igen.
   Venlig hilsen
   Malene

   Slet
 2. Ja der er da virkelig sket en masse rundt omkring i haven. Det ser fint ud. Den hvide lilje er meget smuk, og ser hel ud i bladene. Det er flot.
  Godt med gode naboer! Dem vil vi slet ikke undvære. Skvalderkål eller ej.... nu har vi jo lært at geranier/storkenæb kan udkonkurrere dem. Gad vide om de også kan klare snerlerne? Det var da et forsøg værd at prøve...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente.
   Ja, storkenæb er absolut også en af mine ynglingsplanter. Både fordi den er så yndig og fin...... og noget af det mest romantiske man kan plante i sin have efter min mening, men også fordi den er så utrolig robust. Agersnerler tror jeg til gengæld kan kvæle hvad som helst, så de skal bare væk. De snor sig simpelthen rundt om alt hvad de kan komme i nærheden af, og det er meget vanskeligt at sno dem ud igen, uden at hive noget af dens offer i stykker samtidig. Ja, liljen var bare rigtig fantastisk. Nu er den afblomstret. Jeg så en enkelt liljebille tidligt på sæsonen, men jeg har desværre heller ikke så mange liljer, og min eneste nabo har jo kun græs og ukrudt, så der er jeg nok rimeligt forskånet indtil videre.

   Slet
 3. Fine billeder fra din have Malene. Ser godt ud, nu det er ved at få styr på stenene, det er hårdt arbejde og anligge have, så ja lidt levninger fra fordums storhedtid havde ikke været dårlig,men nu må du jo starte fra bunden , men det er jo også sjovt, når man om vinterne kan tegne planer m.m. Mangé hilsner fra Helle

  SvarSlet
 4. Hej Helle.
  Ja, indretning, drømme og planlægning, det er bare det allersjoveste i haven. Det stimulerer min kreative side helt vildt. Ja, arbejdet med de store sten er tungt, men alligevel en opgave jeg kan selv, når bare jeg holder mange pauser og fordeler det over flere dage. I den her uge har jeg kun været ude og kigge, for jeg har ikke haft det så godt. Håber jeg snart kommer oven på igen. Og de lover dejligt havevejr efter weekenden:-)

  SvarSlet