Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

søndag den 16. juni 2013

Update på mit haveliv.

Der er blevet taget mange billeder de sidste 14 dage. De følger her, uden for meget tekst.


Roser til Lisbeth fra Høneballehaven, som jeg skulle ha' med til Geografisk have.


Hvad gør man, når man ikke har udestue mere, og drivhuset stadig er under opførsel? Inddrager selvfølgelig en reol i vinduet i fyrrummet. Jeg har skruet reolen fast, og regner med den kan blive der, til vi engang skal ha' nyt vindue i. Så har jeg den ekstra plads til små frøbørn.


Camilla har købt en ny pelargonie, der både har prikker og striber.Rhododendroner der bare er købt i Aldi forrige år. Dem er jeg faktisk gået hen og er blevet glad for.


Her er en Rhododendron jeg har fået af mine svigerforældre. Prydløget passer perfekt i farven.


Peony officinalis plena, eller bare bonderose.Mange lovende knopper på silkepæonen Karl Rosenfield.


Fyldt anemone, frynset/dobbelt anemone, blå anemone og en anemonella. Sortsnavne og latinske navne kan jeg ikke huske udenad. 


Det runde bed. Trebenet i baggrunden er lavet af tre "snobrødspinde"/hasselgrene. Det blev det for håndenværende søms princip, der kom til at fungere som staudeholder for mine Riddersporer. Det ser ud til at virke. Men Helle og jeg taler om, at købe nogle metalstænger, som vi kan bøje til staudeholdere, på samme måde som Monty Don har vist det i Gardeners World/Havemagasinet på tv2 fri. Hurra for de udsendelser de sender med ham i øvrigt. De bliver højt værdsat. Derimod er jeg godt træt af, at de sender genudsendelser bagefter, som de har vist 1.000 gange før. Så vis dog noget nyt. Jeg vil da hellere se noget fra udlandet, end en dansk udsendelse, som jeg nærmest kan replikerne på!
Allium/Prydløg har fundet vej op igennem en silkepæon. Det er så fantastisk vellykket, så det vil jeg gøre meget mere i fremtiden.


En ny Klematis i min have: Clematis Prinsesse Alexandra, som er Flemming Hansens "værk".


Geranium "Rose Clair".


Sneglesikret salat? Det er et forsøg. Salaten er pluksalat, så det skulle kunne give salat op til flere gange, fra hver plante. Grow your own findes ikke kun på plantemarkederne, for de havde dem lige pludselig også hos den lokale købmand til rimelige priser.


Drivhus projektet skrider fremad. Efter billedet her er blevet taget, er der blevet sat gasbeton fliser op af jorden, hele vejen rundt i siderne. De er blevet limet sammen og støbt fast til jorden og soklen som ses på billedet her er monteret ovenpå gasbetonfliserne. Der er lagt fliser i hele bunden og siderne er blevet samlet, men ikke monteret. I morgen bliver drivhuset samlet endnu mere, imens jeg ikke er hjemme, for jeg skal til Karensminde ved Grindsted sammen med Helle/Blomsterhatten og Tim Skovrup til Havedag derude. I løbet af den kommende uge bliver vi måske færdige med, at sætte glas i også? Det må vi se. Drivhuset blev købt i påsken og Jacob har arbejdet på højtryk, det har han virkelig, for at rive udestue ned, grave ud til drivhus, grave bede for mig og alt muligt. Men min tålmodighed har godt nok været hårdt prøvet alligevel, for jeg kan snart slet ikke vente på mit lille drivhus længere. Jeg ved heller ikke helt hvor lidt/hvor meget jeg kan få plads til på 6,2 m2. Det bliver spændende at se.


Sød blå akeleje, som jeg købte sidste år. Et af Helle/Blomsterhattens frøbørn, som jeg har været heldig at få et par stykker af. Er den ikke bare helt utrolig sød? Helle har fortalt mig hvad den hedder på Latin. Jeg er desvære bare ikke så go' til at huske de latinske navne, så det er røget ud af hovedet igen, desværre. Til gengæld er jeg rigtig god til, at huske de danske navne. Det betyder så, til stor morskab, at Helle og jeg nogle gange har lidt svært ved, at kommunikere sammen.


Er dette en Limurt, som Helle mener? Jeg har fået min tvivl nemlig. Kan nogen hjælpe?
Mange forskellige frøbørn, som er slyngplanter. Jeg kommer altid til at købe planter istedet for krukker eller andre ting. Så jeg må bruge spande og hvad jeg ellers har.


Rosen prydløg


Geranium Phaeum ved trampolinen matcher den lille bitte blomst i baggrunden perfekt. Den lille blomst var her før mig, som den næsten eneste. Den er rigtig sød og til syneladende bunddækkende, men jeg ved ikke hvad det er for en dejlighed.


En af mine nye roser, som jeg købte hos JAS i efteråret. Er det ikke bare fantastisk smukt løv?Havens grimmeste hjørne, som jeg arbejder på, at gøre meget mere attraktivt, at se på.


Det er stadig grimt og ufærdigt, hvor udestuen har stået. Jeg er dog kommet længere den sidste uges tid, siden billedet her er taget.


Min far har også været her i denne uge og lagt fliser, både i det kommende drivhus og her i en bred stribe fra døren og frem til stolperne næsten.


Dejligt vi endelig kan plukke rigtige buketter fra haven igen, ikke kun små vintergækker osv. Det har været savnet.


Helle/Blomsterhatten og Lilian, som jeg sidder i bestyrelsen i Rosenkredsen Haderslev sammen med, sidder med ryggen til. Blogtræf i Geografisk have. Tak for sidst til alle de søde bloggere. Jeg ville gerne have haft mere tid, men vi ses igen en anden gang, håber jeg på.

Min datter Simone var med denne dag. Hun har taget disse billeder:

Herunder har jeg selv taget billeder igen.


Birgitte Husted Bendtsen fristede med både Geranium planter og bogen om Geranium, samt lokkede med at give kredit. Jeg faldt for hendes "salgstrick" og købte den længe ønskede bog om Geranium. 


Helle Nørby havde en stand lige ved siden af. Jeg er helt vild med hendes fine ting. Helle/Blomsterhatten og jeg besøgte hende om lørdagen, da hun havde åben hus og have i sin butik. Om onsdagen snakkede vi så sammen igen i Geografisk have. Om lørdagen fortalte jeg Helle Nørby, at jeg har været vild med hendes arbejder, siden jeg for mange år siden så nogle af hendes værker i en avisartikel. Den avisartikel gemte jeg. Den er nok ti år gammel nu, eller næsten i hvert fald, og klistrede den ind i min have-scrapbog. Det fortalte jeg Helle Nørby om lørdagen, og var ærgerlig over ikke at have taget det med. Hjemme igen havde hun lagt en kommentar på min blog. Vi ses måske igen i Geografisk have? Så jeg tog min scrapbog med, og viste hende det. Og ved i hvad, så fik jeg hende til, at skrive en lille hilsen og en autorgraf ved artiklen. Den første autograf hun har givet, sagde hun. Men det er da sjovt for mig at ha' sammen med artiklen. Der kommer endnu flere ting på ønskesedlen derfra, nu hvor jeg også har set en masse i virkeligheden.
Især de her fuglebade, bare i 40x40, så det passer ned i belægningen på min terrasse. Det ønsker jeg mig meget. Men det er dyrt. 


Simone var også vild med det.


Spejlbassinerne er en idé Helle Nørby har fået sammen med Susan Durup fra My Loving Home And Garden. Det er den største salgssucces hun har haft med en nyhed til dato. Det forstår man jo virkelig godt.Man kan selv vælge kakler til sit spejlbassin, og det fås i mange forskellige mål, også i 40x40, så det kan passe i belægningen hos mig også:-)
Urtepotteskjulere og små skåle til slik fx. De kostede ca. 300 kr pr stk. Jeg var meget fristet, men jeg havde ikke så mange penge med, og der var til gengæld mange fristelser!


Helle/Blomsterhatten blev også fristet over evne, så hun kunne snart ikke slæbe alt det hun havde købt! Godt der ikke blev taget billeder af mig og Simone. Det var absolut ikke bedre!


Tak for et godt initiativ og et hyggeligt blogtræf. Jeg ville gerne have haft meget mere tid, for tiden fløj alt for hurtigt for mig. Det må være fordi jeg har hygget mig. Simone har holdt pigefødselsdag. Der var åbenbart nogle der kom til at sige til hende, at det godt nok var mange fine blomster vi har. Så begyndte Simone at vise rundt og fortælle hvad de forskellige blomster var for nogle. Her kigger de på Georginer.


Ca. halvdelen af alle tøserne. Der blev også tid til masser af leg, både ude og inde, men heldigvis mest ude. Vi havde rigtig dejligt vejr.


Rosen "The McCartney Rose" står i en gruppe inde midt i mit cirkelrunde bed. Det er den første rose, der springer ud i min have. Knopurten står lige op af. Det er en meget vellykket makker, som I kan se.Simone er ved at vise en Mynte, som står i en krukke foran hende. Den smager som tandpasta eller tyggegumme. Klassekammeraten er meget fascineret. 


Elsker min Syren. Mener den hedder Ludwig Spät


Okay, her ser de altså ikke på blomster. Interessen holdt trods alt kun kort ved veninderne, selv om de syntes det var flot. Her har de såmænd bare tabt en tennisbold midt i deres spil.


Rosen Berleburg sammen med blå hornvioler.Mange hostaer i mit skovbed efterhånden. Der kunne nu godt være mange flere.Den første dværg rhododendron, som har røde blomster er færdig for i år.


Et frodigt hjørne.


Jeg har purløg, selvom jeg kun har prydhave. Men de er altså også smukke, lige såvel som praktiske og højt skattede i sommerkøkkenet.


Min Limurt i forgrunden, hvis det altså er en Limurt, som Helle har været ved at bilde mig ind.

Mine fisk er nærmest helt ved at drukne i deres blå "vand". Jeg tror jeg skal have et par fliser mere under dem, så de ikke bliver helt væk. Det er Geranium Baby Blue de svømmer rundt i.


Akelejer pynter i vinduet på badeværelset.Og en lille syren med skøn duft på håndvasken.


Akelejer med blade fra Lodden Løvefod.


Bonderose, knopurt og ? Limurt?


Kondolancebuket fra haven til min eksmand, som lige har mistet sin stedfar. Den eneste bedstefar mine piger har kendt. Bos rigtige far døde nemlig allerede da jeg var 17 år. Og ja vi kom sammen den gang, vi var allerede forlovet. Jeg var der også den dag.

Kondolancebuketteten til min ekssvigermor med Edens Rose i, så vidt jeg kan se/bedømme.


Endnu en lille buket, her er vi i køkkenvinduet. Jeg elsker altså bare at kunne plukke ind. Både til mig selv og til gave.


Helles Limurt. Dette er med garanti en Limurt, da Helle har et skilt ved sin plante.


Nærbillede af Helles Limurt


Helles LimurtMin. Ligner i vækst. Helles blade er lidt mere runde, mine lidt mere spidse.

Stadig min ?Limurt? Eller hvad er det ellers? Jeg har fået den fra en nu afdød Havekredsleder, så jeg kan ikke spørge ham ad.


Billederne her under er fra i dag, hvor vi har været på havetur i Videbæk. 
Have nr. 1


Voksurt, er helt tæt og føles kunstig at røre ved.


Og så sneg der sig lige en buket ind fra min egen entré.Have 2

Have 3

Have 4Bagefter var vi på planteskole, hvor jeg købte en stor Syren Red Wine og en længe ønsket Røn Sorbus Dodong og en Rosenkrave, som er en marguritlignende blomst, den jeg valgte havde pink kronblade. 
Sikke en ramse. Godnat og sov godt.5 kommentarer:

 1. Hej Malene

  Jeg var lige inde på din blog og prøvede at skrive en kommentar men kunne ikke komme igennem.

  Den smukke plante uden navn tror jeg er en Silene dioica rosea plena, har haft den engang men forsvandt desværre under ombygning.

  Tak for potterne de er snart alle taget i brug.

  Venlig hilsen
  Berith

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Berith.
   Tusind tak for dit svar.
   Du må gerne få et stykke af mig, hvis du gerne vil ha’ det?
   Det var så lidt. Jeg har flere, hvis du får brug for det, så bare sig til. Jeg er sikker på Helle også har flere, for hun havde et godt lager, og vi har været på plantemarked flere gange begge to, siden vi var på Vesterslettevej
   Jeg kan ikke forstå du ikke kunne kommentere. Jeg troede bare du ville figurere som anonym.
   Venlig hilsen Malene

   Slet
  2. Ps. Så er det jo også en limurt, bare en fyldt, som vi gættede på. Dejligt at vide. Tak endnu engang.

   Slet
  3. Ovenstående kommentarer er kopieret fra mail.

   Slet
 2. Skøn læsning! Det er rigtig sjovt at følge lidt med i dine egne have projekter!
  Du kommer sørme også meget rundt, til overdrevet smukke haver. Jeg må tage lidt sammen, så jeg også kan komme ud se nogle af alle de imponerende haver i det danske land.

  SvarSlet