Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

onsdag den 29. oktober 2014

EFTERÅRSGRAVNING OG HÅRDFØRE STAUDER får en helt ny betydning!

Romantikken blomstrer stadig hos mig, men lige nu er en STOR del af haven absolut ikke spor romantisk at se på!


Jeg har nemlig fået besøg af en gravemaskine. Ikke bare en helt lille gravemaskine, selvom det ellers var aftalen. Så jeg forventede de ville troppe op med en gravemaskine, der var 90 cm bred og uden førerhus. Så jeg spærrede da øjnene noget op, da der i morges holdt sådan en stor kæmpe, inde i min lille bitte have! Derfor er jeg også spændt på hvor mange planter der har overlevet det, for godt nok er de vinterhårdføre, men jeg er da godt nok ikke sikker på, om de også er hårdføre overfor så voldsomt et tryk fra den store maskine!?!!!
Billedet her er taget fra carporten. Her mellem de to store buksbomkugler går man ind i min haves første haverum med skovbed og en relativ skygget del af haven. 
Så jeg spurgte selvfølgelig, om det ikke var en lillebitte gravemaskine de skulle have med, som var uden førerhus og kun 90 cm bred????? "Jo, men det er først i morgen vi kommer med den", lød svaret friskt og glad. Det var ikke ham jeg havde snakket med, så han vidste nok ikke bedre. Han havde i hvert fald heller ikke nogen fornemmelse af, hvorfor jeg havde interesse i, hvilken maskine de kom med. Jeg syntes ellers ikke manden virkede synderligt blind! Hvis det havde været senere på dagen, havde han nok fået besked på at fise ud af min have med hans kæmpe maskine, men nu var det knap holdt op med at være nat da de kom, så jeg var ikke engang kommet ud af min natkjole, så jeg gik helt i baglås og tabte mælet, så den diskussion blev opgivet på forhånd. Det var jeg så ved at fortryde senere på formiddagen, for jeg syntes godt nok det lignede, at min have og mine bede blev totalskadede!!! Lidt over 8 i morges, da jeg havde kørt pigerne i skole, og kom tilbage hjem til, fik jeg så snakket lidt mere med dem. De lovede at passe så godt på min have som overhovedet muligt, og så fik jeg dem til at skrabe det øverste muldlag af mit skovbed, og ligge det i en bunke for sig. Jeg har godt nok gravet planter og forårsløg op til den helt store guldmedalje, men der kan jo stadig sagtens gemme sig mange små løg i jorden. 


Grunden til de overhovedet skal ind i min have og igennem mit skovbed er, at vi er ved at blive koblet på offentlig kloak. Indtil nu har vi haft septiktank. Billedet her er taget ude fra vejen og ind mod haven. 


Alt er kaos både inde i haven, og ude ved vejen.Det virker helt uoverskueligt lige nu. Jeg får et kæmpe arbejde med at få ryddet op efter dem!!!
Plankeværket herover er frygteligt grimt, jeg ved det godt. Men det bliver nødt til at være her, indtil jeg har nogle buske oppe i en nogenlunde højde, for at undgå for meget indkig ude fra vejen. På et tidspunkt gik lyset pludselig. Ak mand, hvor typisk er det ikke lige!
Jeg gik hen og råbte ud af døren, "du ramte vist noget"! "Nej, det var da bare en stor rod"! "Nej, det tror jeg altså ikke, for lyset gik ud og alting"! Og sådan gik det til, at alt hvad jeg ville have lavet inde i huset, såsom at støvsuge, stryge, bruge varmt vand, (fyret gik nemlig også ud), eller bare se fjernsyn. Alting måtte aflyses og jeg måtte finde på noget nyt. Heldigvis er der projekter nok at ta' af. Og så blev der så pludselig også tid til at sidde og læse lidt i en bog, men der var ikke mere te! Ja, det var jo snart det værste. Jeg kan jo godt li' at drikke en masse te, når jeg vil slappe af:-) Jeg nåede i panik endda at tænke, ”åh nej, elkedlen virker jo ikke, nå men så må jeg lave tevand i en gryde….. nå nej, fjols altså! –Det kører sgu da også på strøm! Hvad gør man så”? Men det fandt jeg aldrig ud af, så jeg måtte undvære. Selv bål i haven strejfede mine tanker, men det var jo næsten komisk, for der kunne jeg da i hvert fald SLET ikke være. Hvor desperat har man da også lige lov til at være!???!!!!! Bagefter, (ja, jo faktisk også samtidig), kan jeg jo heldigvis grine af mig selv.  I forvejen er jeg godt igang med, at renovere nogle af mine bede, udvide et enkelt bed og tømme et bed for planter, så bedet kan blive renset for skvalderkål. Så er jeg ved at ligge fliser i drivhushaven, jeg mangler bare hjælp til at få skåret nogle afslutningsfliser. Alle de løg jeg har gravet op, skal graves ned igen, og jeg har købt 200 nye tulipanløg, som også skal lægges. Indenfor er alting også kaos, fordi vi har pillet et oldgammelt indbygningsskab væk, fra et af børneværelserne, og er i gang med at samle et nyt. Men der var en lamineringsfejl, så vi kunne ikke samle det færdig imens vi havde tid, så indenfor må vi leve med rodet i hvert fald indtil weekenden. Det er rigtig træls at se på både ude og inde. 

Lørdag morgen, da jeg stod op og løftede låget på toilettet, var der intet synligt, så jeg satte mig og fik klarer både bimmelim og bummelum. Bagefter trak jeg ud, men der var noget der ikke forsvandt med ud, men som blev i overfladen. Først syntes jeg det lignede et stykke stof, eller sådan noget, men så bevægede det sig. Det var en frømand, som absolut ikke ville skylles ud. Hvordan søren er den dog havnet der? Føj hvor ulækkert. Jeg er dybt taknemmelig over, at den ikke hoppede lige op i nummeren på mig, imens jeg sad der! Så tror jeg simpelthen jeg havde fået traumer over det!!Heldigvis er der også noget smukt at se på i haven. Billederne er et par dage gamle, men de blomster stadig derude. De sidste dage har jeg haft MEGET travlt, med at gøre klar til, at de skulle komme med den LILLE gravemaskine, så selvom jeg har haft utroligt travlt, har jeg slet ikke været tilstrækkelig forberedt på deres maskinel.


Rosen her over har mistet sit skilt, eller også ligger den gravet ned under jorden. Måske er det Jacgues Cartier, måske Champion of the world, eller måske en helt tredje. Jeg håber jeg når at renovere rosenbedet som planlagt her i efteråret, og så støder jeg vel på et navn, hvis skiltet er blevet dækket med jord. 


Herover har vi i hvert fald Queen of Sweeden. Den er vidunderlig, og jeg er glad for, at Knud Pedersen insisterede på, at jeg skulle købe den, selvom det egentlig ikke var den jeg var efter. Han ville simpelthen ikke sælge den anden til mig, hvis jeg ikke havde denne skønhed først, sagde han. 


Herover er det Marguritte Hilling, som var min første impulskøbs-rose. Helle/Blomsterhatten og jeg var på storindkøb hos JAS, og vi kom til at snakke om rosen Aicha. Den er noget af det mest bedårende man kan tænke sig, hvis du spørger mig, men den ville ikke passe ind i helheden her hos mig. JAS sagde, at dette var den lyserøde udgave af Aicha, så jeg prøvede lykken, selvom jeg ikke vidste hvad det var jeg købte. Det er et køb, som jeg absolut aldrig nogensinde kommer til at fortryde. Den blomstrer fra starten af juni til hen i december, og den er vidunderlig i alle stadier. Den er højt skattet her i haven.


Bonica


Eller rettere Climbing Bonica, for det er den klatrende udgave jeg har her i haven. Den er plantet til et espalier, som skal stå imellem pigernes trampolin og mit rosenbed. 


Inden længe vil jeg lave et nyt indlæg om hvilket kaos de har efterladt mig, og sidenhen om, hvordan jeg efterhånden får rettet op på det. Jeg er ved at være på banen igen, med mere tid til mig selv og dermed mere overskud. Isabella er nemlig færdig med at blive kørt ind i dagplejen, og det kører rigtig godt. Derfor bliver hun derovre og sover middagslur, så ofte er klokken 15.30 før hun vågner. Det giver mig nogle gode lange dage til andre ting og ikke mindst til at lade op til at have overskud nok til hende. Kronisk sygdom og et lille barn kræver noget mere planlægning, for ellers holder jeg ikke til det. Jacob har været på arbejde i en måned nu, men oktober er i høj grad blevet brugt til at give Isabella en blid start i dagplejen. Det har været hårdt, for det har krævet rigtig meget mere af mig, når Jacob samtidig ikke har været her at trække på, når hun kom hjem allerede om formiddagen. Nu glæder jeg mig til en hverdag, hvor jeg har energi og overskud nok til hende når hun kommer hjem. 17 kommentarer:

 1. Ja men dog Malene
  Sikken en historie, tænk at komme ind i din lille have med sådan en stor maskine, jeg kan da godt forstå, at du blev noget slået ud. Det koster godt nok mange timers arbejde at få det i orden igen.
  Frøen i toilettet fik mig til at tænke på den gang, jeg var barn, da var der en rotte i toilettet, vi kunne kun se halen, men det var også NOK, jeg turde knap at sidde der.
  Isabella allerede i dagpleje, ja det var tidligt, Arthur skal først af sted i december, men jeg kan godt forstå dig, du er nødt til at have lidt hvile især nu Jacob ikke er hjemme til at aflaste. Det var nok heller ikke sjovt for ham at skulle i gang igen.
  Det lyder spændende med Margurite Hilling, måske skulle jeg prøve den.
  Håber du kommer godt igennem alle strabadserne.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 2. Ja, det er simpelthen et levende mareridt. Det er næsten til at tude over. Indlægget snyder lidt. Jeg har bøvlet med at udgive det et par dage. Mit netværkskort er åbenbart stået af på min computer, så jeg kan hverken bruge vores trådløse netværk, eller hot spot via telefonen. Så nu har jeg en ledning i, for at være online. Derfor er billederne fra i mandags.I går var de så helt omme i baghaven med den lille gravemaskine. Selvom den var lille, fik de faktisk alligevel ødelagt et bed. Der er helt forsvundet en hvid Muskos Katost fra jordens overflade, og den rose jeg fik af Jacobs storesøster, da Isabella blev født, har de knækket helt nede ved jorden. Rigtig noget øv. Fliser, som jeg havde gravet op, og stablet i kanten af et bed, havde de smidt helt ind midt i bedet. Ja, de har jo nok ikke haft plads nok, men nøj, hvor er det træls!
  Ja, jeg har også opdraget både mand og børn, til at lukke låget helt på toilettet efter sig, da jeg tidligere har hørt en historie om en rotte, der var smuttet forbi vandlåsen. Den var så endt ude i badeværelset! Derfor var låget også lukket denne morgen, og jeg kiggede ned i kummen, som jeg også ALTID gør, fordi jeg aldrig helt er kommet over den historie. Men frøen er jo selvfølgelig meget lille, og den kan godt have gemt sig under kanten i den forreste del af toilettet. Der vil jeg jo ikke kunne se den.
  Isabella skulle efter planen også først have været i dagpleje pr. 1. december. Men vi blev klar over, at det var urealistisk. Jeg havde svært ved at tage hende fra morgen til sen eftermiddag, bare engang imellem, så det gik slet ikke.
  Marguritte Hilling kan jeg VARMT anbefale. Den vil du ikke fortryde. Men den bliver 3 meter høj, og næsten lige så bred, så den kræver lidt plads.
  Knus Malene

  SvarSlet
 3. Jamen Jøsses. sikken en uorden og ødelæggelser der er i din ellers så smukke og ordenlige have. Det er da helt utåleligt at man skal finde sig i den slags...der burde jo komme et anlægsgartner hold i rumpen af gravemaskinen.
  Apropo "rumpen" så kom jeg lige til at se sjove billeder efter din beskrivelse af dit toilet besøg :o) Den frø må da være sejlivet hvis den har overlevet både stort og småt samt slip og træk :o)
  Og hvor er det smukke rosenbilleder...:o)
  Mange hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, haven kan jeg godt nok ikke se det sjove i lige nu, men var ude et par timer i går, og fik i sammenpresset, våd og meget mudret jord plantet alle mine skovbedplanter, smidt alle forårsløg ud, og skovlet det øverste muld, som de havde gemt i en bunke til mig, hen over. Fik nemlig forklaret dem, at jeg nok ikke havde fået alle små løg sorteret fra, uanset hvor grundig jeg var. Så de blev grov-plantet må man sige. Men jeg kan jo desværre ikke nå at stå og fedte med det ret længe, når der er så meget jeg vil forsøge at rede, før vi får frostvejr.
   Ja, jeg kunne også godt selv se det sjove i frøen, så det var også meningen du skulle få den slags billeder på nethinden:-)
   Tak, ja de er smukke. Og der er faktisk mange flere derude, så jeg skal ud med kameraet og indfange nogle af de skønheder jeg har, selvom de ikke rigtig kommer til deres ret i alt det rod. Men de er jo en dejlig opmuntring om, at det hele nok skal blive godt igen, hvis jeg giver det en skalle. Skovbedet blev meget hurtigere reetableret end jeg havde drømt om jeg kunne. Så godt må det også godt glide resten af haven rundt. Men jeg har godt nok fået min sag for! Så håber jeg bare de ikke har fået lavet så meget traktose med deres kæmpe maskine, så mine planter skal kæmpe for at få luft. Jeg satser på det gik så stærkt, at de ikke nåede at presse jorden så hårdt igen!!!!!!!! Men bange anelser!
   Knus Malene

   Slet
 4. Wow for et ragnarok. Hvis du mister nogle af dine stauder, må du melde ud om det på bloggen, så er der sikkert hjælp at hente. Skønt at den lille er blevet glad for sin dagpleje.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie.
   Det var vel nok en sød tanke. Du varmer mit hjerte:-)
   Ja, så har mor her jo ikke de store bekymringer om det, og jeg har også en rigtig god kemi med dagplejemoderen, så det bliver bare ikke bedre.
   Stort kram Malene

   Slet
 5. Oh nej Malene
  Det er jo helt forfærdeligt, håber virkelig at din have blir overskuelig og genoprette, du kan regne med min hjælp det ved du.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle.
   Ja, tak:-) Du er jo en super veninde:-) Jeg ved ikke om jeg glæder mig til at vise mit bombekrater, men du kan jo se det ved selvsyn i morgen. Jeg glæder mig til du kommer i hvert fald:-) Har du set Tim også har været ude for noget lignende!
   Knus Malene

   Slet
 6. jeg kan nok se at der er mere kaos hos jer end hjemme hos os.....
  Men jeg frygter også for en del af mine planter, håndværkerne ville endda grave nogle af mine rhododendron op for at gøre plads til jorden - men jeg sendte dem "blikket" og så fandt de et andet sted til jorden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, mit blik var så åbenbart for søvnig, til at entrepenøren kunne se hvorfor jeg spurgte efter den lille gravemaskine. Så han svarede bare friskt og glad, jo jo, den kommer vi med, men det er først i morgen, når vi skal om bagved. Jeg gik vist i chok, for jeg blev helt mundlam, og fik ikke sagt mere til ham! Får du tid til at komme med til foredrag på tirsdag, når Laila Sølager kommer til Christiansfeld?
   Knus

   Slet
 7. Hej Malene.Sikke da en redelighed i din have.............men dejligt at i nu er tilsluttet offentlig kloark.
  Men kan da godt se at der ligger rigtig mange timers arbejde med at etablere haven igen.
  Der er ikke andet at gøre end at starte fra en ende af.................og måske får du nogle helt nye smukke bede.
  Dejligt at Isabella trives i sin dagpleje.................og at du nu kan bruge dine kræfter i haven.
  Rigtig god arbejdslyst i haven...........og hils Helle fra mig Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ja, det er jo både godt og skidt. Der er rigtig mange timers arbejde, i at reetablere haven. Men jeg har allerede plantet skovbedet til igen, og er igang med at finde ud af hvor bedene ligger i forhold til græsplænen. Der ligger fliser hele vejen rundt, langs bedkanterne. Havde der ikke gjort det, skulle jeg ud og måle op, for at finde bedene, nu kan jeg nøjes med at grave fliser fri af jord. Det er nu slemt nok! Den lille gravemaskine gjorde næsten endnu større skade end den store, så det er en værre redelighed.
   Ja, jeg satser på der også kommer noget godt ud af det. Jeg har i forvejen også gang i nogle om rokkeringer i flere af mine bede. Jeg var ikke klar over jeg skulle have så meget ekstra arbejde ud af kloaklægningen også, der har jeg godt nok været naiv. Jeg troede bare de kunne holde sig til græsset, og de steder hvor det var aftalt jeg skulle grave op, så de kunne være der. Der kan man så godt nok blive snydt!
   Tak. Ja, det er dejligt hun trives så godt med det, og rigtig dejligt jeg kan få tid til haven, især nu jo!!!!
   Tak, jeg hilser Helle, og jeg skal helt sikkert hilse igen:-)
   Knus Malene

   Slet
 8. Av, av, av.... det gør godt nok ondt at se den slemme mand pløje sig gennem din have. Jeg ved godt det er nødvendigt, men ak og ve..!! Håber de jævner godt ud bagefter.
  Jeg grinede godt nok over din frøhistorie, men Malene!! Man skyller altså ikke frøer ud i toilettet, du skulle jo samle ham op og bringe ham udenfor, langt væk fra den slemme gravemand.
  Tak for historien jeg håber det trods alt ender lykkeligt. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Jo, men jeg skulle jo lige opdage den kære frømand, før han kunne blive redet i sikkerhed jo.
   Ja, han var en træls gravemand! Min have er totalskadet, men jeg har knoklet på, så jeg er trods alt mere fortrøstningsfuld nu. Men jeg skal stadig have reetableret to bede, og det håber jeg meget jeg kan nå imens jeg stadig kan se hvilke stauder det er, der er gravet op. Projektet er blevet en hel uge forsinket nu, da Isabella ligger med lungebetændelse, det lille pus. Men hun er heldigvis glad og nysgerrig alligevel. Men det er nogle hårde nætter og jeg har hænderne fulde om dagen, hvor hun jo plejer at være i dagpleje nu. Jeg håber jeg kommer et stykke længere i næste uge, hvor hun forhåbentligt har det lidt bedre igen.
   Tak for din hilsen og håber du har det godt. Du siger til, hvis du får brug for vinteropbevarring af dine Georgineknolde, ikke?
   Knus Malene

   Slet
  2. Tak Malene. Jeg regner med at jeg prøver i venindens garage igen iår (det gik ellers ikke godt sidste vinter...) nu er der ikke så mange at gemme væk. Men ellers vender jeg frygtelig tilbage. Og det blev så heller ikke denne sommer jeg fik set din have, vi må på den igen næste sæson.. ;o)

   Slet
 9. PS. Og rigtig god bedring med Isabella. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette.
   Ja, det må du endelig gøre hvis du får behov. Jeg holder 5-10 grader i vores fyrrum.
   Nej, sådan en sommer er alt for kort, og der er rigtig mange ting man gerne vil nå. Jeg vil også rigtig gerne se have hos dig. Vi må lige prioritere tid til at besøge hinanden næste år. Det tror jeg vil være rigtig hyggeligt:-)
   Knus

   Slet