Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

torsdag den 29. november 2012

Mit nye bed med nye roser

Scepter ´d´ Isle (er jeg blevet forelsket i af at følge Signes Vals).

Lyserød/lys rosa Austinrose.
Bliver 80-100 cm høj med relativ smal vækst.
Blomstrer fra juni til september.
Mellemstor, halvfyldt og åben blomst, som vækker nostaltiske og romantiske følelser hos mig.
Stærk, men behagelig duft af myrra. Jeg sætter stor pris på roser, (blomster), der dufter. Det er en lidt flad fornemmelse, at stikke næsen ned i en blomst, tage en dyb indånding, og så...... ingenting. Absolut ingenting. Så falder oplevelsen ligesom lidt til jorden, synes jeg, selvom det dog ikke er det eneste barometer jeg har købt roser efter.
Sund og hårdfør.
Kan anvendes i bede, solitært og til afskærring. Og jeg elsker at binde buketter. Det var nært blevet min levevej, hvis jeg havde fundet en praktikplads dengang jeg var ung.
Særligt velegnet til, at plante i grupper af 3 roser, som støtter hinanden, så de tilsammen danner en busk, men kan også bruges som bedrose. Her hos mig vil den i første omgang blive brugt som bedrose, men det kan være det ændrer sig, efterhånden som jeg lærer den at kende.
Geoff Hamilton

(hvis den bliver lige så smuk I virkeligheden, som på billeder, så tror jeg den bliver ynglingsrosen her).
Austinrose.
Blomstrer fra juni til september/november med kuglerunde, mellemstore, lyserøde, fyldte blomster.
125-150 cm høj.
Middel (til kraftigt)? duftende rose, med en let æbleagtig anstrøg.
Hårdfør og meget blomsterrig.
Velegnet til bede, solitært og til afskærring.
Beskæres begrænset.

 Jaques Cartier (bliver rost alle steder, så den måtte jeg bare prøve).

Historisk portlandrose.
100-150 cm høj busk eller parkrose med opret vækst.
Blomstrer fra juni til september (nogle siger oktober).
Stærkt duftende, rosarød/karminrosa, firdelte og tætfyldte blomster.
Kræver en god og næringsrig jord i sol/halvskygge.
Fuldt hårdfør.
Tåler kraftig beskærring.
Velegnet til hæk, solitært, i staudebede eller busketter og er god til afskærring.Isphahan (nok den rose jeg har læst flest anbefalinger om).
 
Historisk damascener rose.
150-300 cm høj og 150-200 cm bred.
Buskrose med tæt og moderat til kraftig vækst.
Oprette hovedgrene og buede sidegrene.

Bladene er let læderagtige, friskt mørkgrønne og matte. Stærkt tornede grene.
Sommerblomstrende fra juni til juli (et enkelt sted står der fra juni til september).

Stærk, behagelig duft.
Store, tæt fyldte, rosa blomster.
Meget hårdfør.
Velegnet til bede, hæk og til afskæring.
Kræver fuld sol og kalkholdig jord med godt dræn.
Der er på nettet stor uenighed om hvor stor denne rosebliver. Der står alt fra 1x1 meter til 2,5x3 meter. Hvad skal man så tro på, er der nogen der kender den af personlig erfaring?


Champion of the world (ser skøn ud, og læste et sted, at den til fulde lever op til sit ellers dristige navn. JAS Roser lød nu ikke som om han mente den kunne bære navnet, så nu glæder jeg mig til at danne mig min egen mening).

Bourbonrose (1894).
Bred buskrose med overhængende grene. Ca. 90 cm. høj og 120 cm. bred.
Store/mellemstore, tætfyldte, rosa/lillarosa blomster.
Ret lyst løv, med store velformede blade.
Stærk duft/ikke påtrængende duft (afhængig af hvem man spørger), men god duft.
Remonterer fra juli
Hårdfør/skal vinterdækkes(?) Så må man jo ta’ sine forholdsregler. Men det vil jeg nu nok gøre med alle roser alligevel.

Champion of the world er et navn der forpligter, og et sted på nettet står der, at verdensmesteren som regel også lever op til sine forpligtelser, både med sin hårdførhed, (sammenlignet med andre remontantroser), og med sit rige flor af store, fyldte blomster.

En rose, der bliver finere og finere, jo længere man kommer hen på sæsonen.

Anvendes solitært, i busket, i grupper eller som uformel hæk. Er også god til afskæring.

 

Great Western (har en skøn farve, vil garanteret passe godt ind I bedet  I nærheden af min blodblomme).

Historisk bourbonrose.
Kraftig, velformet og velforgrenet busk på 2,5 x 3 meter.
Rigt blomstrende, med store, karminrøde/purpurrøde blomster.
Sommerblomstrende i juni og juli. Mange roser, som ikke remonterer, blomstrer til gengæld overdådigt mens det varer.
Sundt løv. Får mange hyben.
Kræver solrig placering.
Velegnet i bede, buskadser, som klatrerose og hæk.
God til afskæring og rosengelé.

 

Marguerite Hilling (Impulskøb, fordi jeg fortalte JAS Roser, at jeg er helt vild med den lys gule rose Aicha, men at den og enkelte andre gule roser som jeg er blevet betaget af, ikke kommer ind i min nuværende have, fordi jeg ikke har plads nok til et gult haverum, og jeg ønsker ikke at blande hverken gult eller orange med de lyserøde og violette farver, som jeg har forsøgt at holde mig til i haven. JAS nævner denne rose som den lyserøde udgave af Aicha).

Moyesii-hybrid.
Kraftig og tæt buskrose, med oprette til buede grene.
2,5 X 2 meter.
Store, enkelte til dobbelte blomster, som er mørkt karminrøde og blegner til lyst lillarosa.
Svag, sød duft.
Blomstrer ca. 2 uger før ”alt andet”, fra ca. Skt. Hans og 4 uger frem. Remonterer svagt.
Mat grønt løv.

 

Odyssey (impulskøb, men jeg kendte den fra fotos og beskrivelser i forvejen). Utrolig yndig, og jeg falder for den hver gang jeg ser den. Jeg havde bestemt jeg ville ha’ rosen Astronomia/Sweet pretty, men den fik JAS Roser ikke hjem til mig i denne omgang. Odyssey har noget i retningen af den samme charme, men Astronomia/Sweet pretty forbliver på min ønskeliste).

Sart lyseblå/lyslilla.
Stedseblomstrende fra midt juni/start juli og hele sæsonen ud.
100 cm. høj og 50-60 cm bred.
Kraftig duft.
Ynder en solrig placering.
Flot, blankt løv.
Anvendes til bed, sydvendt mur eller som potterose.


Disse roser er plantet i dette nye trekantede bed. Billedet er næsten en måned gammelt, og det ser slet ikke sådan her ud længere. Men jeg vil vente med at afsløre hvad jeg har haft travlt med lidt endnu.


Billederne er venligst lånt på internettet, da de nyindkøbte roser jo ikke er begyndt at blomstre her hos mig endnu. Men til sommer drømmer jeg om romantikken vil blomtre i min have.

Noget helt, helt andet:

Jeg skulle ind på Kolding sygehus og have lavet en mindre operation i venstre håndled i dag. Når sandheden skal frem, var jeg ikke helt tryg ved, at jeg skulle i fuld narkose. Man har lov til at være lidt pylret, så jeg fik lov til, at få Jacob med ind og holde i hånd, indtil jeg var blevet bedøvet.

Men helt gennemtænkt var det nu ikke. For imens den ene hånd blev gjort klar til operation, skulle den anden hånd jo ha’ en kanyle til narkosen. Min mand/Jacob kunne ikke tåle nåle, så han blev dårlig og måtte skynde sig ud, inden de næsten var begyndt, for han var lige ved at besvime. Men her stopper parodien så langt fra!

Den første narkoselæge/sygeplejerske bøvlede længe med at finde en blodåre, men gav til sidst op og fik fat i en kollega. Han indtog lokalet med en stor selvsikkerhed, men den kunne jeg snart få pillet ud af ham!

Der blev forsøgt på hånden, i albueleddet, ved håndleddet og hele vejen op og ned af armen. Så prøvede han flere forskellige steder på foden. Men stadig uden held. Så fandt han en lille scanner frem, så han kunne få hjælp til at se, hvor mine blodårer var. Det var svært. Rigtig svært. Der var nærmest intet at finde. Endelig fandt han dog én. Sprittede af og skulle så stikke, men ramte den ikke. Samme historie gentog sig igen længe efter.

Ortopædkirurgen begyndte at trippe noget så utålmodigt i baggrunden, hvilket vist heller ikke hjalp på det hele. ”Er det ikke noget med bare at tage en beslutning og så få stukket et sted”?, foreslog han på et tidspunkt. Så begyndte de at diskutere, hvor mange patienter de havde efter mig, og da der var gået en time og et kvarter med endeløse stik-forsøg, gav de op, og jeg fik beskeden om at komme igen en anden dag. Så nu kan jeg skubbe ”problemet” foran mig i 14 dage mere. Men jeg kom da hjem med en gul venstre hånd, og en præpareret højre side ”næsten” fra top til tå. Jeg ligner en stiknarkoman med et alvorligt problem og nyresvigt!

Jacob mener det må være fordi jeg er halvt zombi. Jeg tror han har set alt for mange film.

Problemet opstod ifølge lægerne nok, fordi jeg havde fastet lige lidt for meget, så jeg var dehydreret og så frøs jeg samtidig, og det er altså ikke den bedste kombination i den sammenhæng åbenbart.

Sikke en oplevelse! Men Jacob fik da spildt en fridag!  
Nu håber jeg, at min hånd kan nå at blive klar til, at jeg skal hofteopereres midt i januar, for derefter skulle jeg jo meget gerne kunne bruge et sæt krykker. Ak ja, som Jacob siger, det er en meget brugt kone han har fået sig.

Men man skal jo se positivt på tingene, så jeg er allerede begyndt at håbe på, at jorden kan vente med at blive bundfrossen indtil om 14 dage. Så kan jeg nå at nyde haven lidt endnu. De første 3-4 måneder af 2013 bliver det nok ret begrænset hvad jeg selv kan klare. Men så har jeg vel lov at håbe vi har sne lige så længe som sidste vinter og forrige vinter, ikke? Det ville i hvert fald passe mig fint, for så vil jeg ikke føle jeg går glip af mere end alle jer andre, som også får kriblende grønne fingre, så snart det bliver februar.

 

 

 

 


18 kommentarer:

 1. Det er altså ret sjovt, for Sweet Pretty ligner Jaqueline du pre på en prik.

  Margurite Hillington må jeg også eje, kan jeg se. :) Din have bliver så skøn Malene!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marianne. Ja, jeg håber den bliver skøn. Jeg kender ikke den rose du sammenligner med her, men det vil jeg straks forsøge at rette op på! :-)

   Slet
  2. Jeg ser bestemt hvad du mener, men Sweet pretty/Astronomai er hvid i midten på kronbladene og mere lyserød ud mod randen. Jaqueline du pre ser på de billeder jeg kan finde, mere ud til at være lige hvide med det samme lyserøde skær på hele kronbladet. Men bortset fra det, ser de næsten identiske ud. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på den. Et dejligt nyt bekendtskab.

   Slet
 2. Hej Malene
  Endelig kom der lidt om dine roser, du har fået mange fine roser, jeg har kun tre af dem, du har virkelig undersøgt sagerne nøje. Jeg håber, at de alle vil gro flot og godt i din have, så romantikken kan blomstre hos dig.
  Sikken da en historie om din operation, jeg kender en ældre dame, som har samme problem, hun er gul og blå, når de har stukket i hende. Hos mig er årerne så tydelige, at det ingen problem er at finde dem. Jeg håber, det går nemmere for dig næste gang, men måske er det klogt at finde en anden til at holde dig i hånden, det lyder ikke som en god idé med Jacob :)
  Held og lykke med næste gang.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Ja, jeg har bare haft gang i tusind ting, så det er ikke blevet til så meget bloggen. Jeg skulle være færdig med alverdens ting, før jeg skulle opereres. Nu kan jeg jo så nå nogle ekstra ting de næste par uger. Lidt speciel situation at stå i. Kalenderen var jo stor set rydet, nu hvor jeg forventede ikke at kunne køre nogen steder. Jeg tænker på hvad en arbejdsgiver ville ha' sagt. Nu er jeg jo min egen herre, så det finder jeg jo nok ud af. Jeg har aldrig hørt om nogen som har oplevet noget lignende før. Mit problem er ikke så meget, at jeg bliver gul og blå, men mere at de ikke kan finde ud af hvor de skal stikke. Jeg tror jeg dropper, at blive holdt i hånden næste gang, for der er jo ikke nogen hænder fri til det. På en eller anden måde, tror jeg også jeg er blevet mindre nervøs for det nu, end jeg var før. Måske nok lidt mærkeligt, når de ikke engang kunne finde ud af at bedøve mig. Men sådan har jeg det alligevel i dag.
   Ja, jeg har undersøgt rigtig meget, jo også om rigtig mange roser, som jeg endte med ikke at købe alligevel.
   Kærlig hilsen Malene

   Slet
  2. Klart du har haft nok at se til, når du skulle forberede dig til den operation, som ikke blev til noget.
   Man kan jo sige, at der ingen grund er til at blive nervøs, det kan da forhåbentlig næppe blive værre, og du ved, hvad du går ind til.
   Du må sørge for godt varmt tøj næste gang, men den holder vel ikke, det er nok bare hsopitalstøj, og det er ikke specielt varmt, når man ikke er under dynen. Til gengæld frøs lægerne med garanti ikke, de har nok svedt en hel del :)
   Man kan jo ikke få alle de roser, man synes er skønne, men 25 var da helt pænt, og dem du købte er rigtig fine.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 3. Hvilke pragtfulde roser du har fået, det bliver da en fest til sommer :o)

  Jeg blev altså nødt til at smile af din sygeshistorie, kunne levende se alle de kloge hvidkitlede som blev mere og mere stressede og frustrerede. Og nu må du bare gå der og forklare at du altså ikke er ude i et alvorligt narkomisbrug... Bedre held næste gang :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ja, ser de ikke bare herlige ud, og lyder dejlige? Jeg glæder mig til at se hvordan farverne kommer til at spille sammen. Det er svært at afgøre hvor godt de passer sammen. Men går det helt galt, bliver jeg det klogere, og så må jeg rokkere lidt rundt på hvor de er plantet og med hvilke naboer.
   Jeg synes også det var en ret komisk oplevelse, så selvom det ikke var en haveoplevelse, så MÅTTE jeg bare dele den historie med jer. Nu er det gule på den hånd der skulle ha' været opereret gået af, lige bort set fra det allersidste rundt ved neglebåndene. I går kiggede folk meget mærkeligt på mig inde i Rema 1000! De stikmærker jeg har på hånden på den modsatte hånd er ikke blevet blå, det er først længere oppe af armen, og nogle af stikmærkerne på foden. Men det skal jeg jo bevidst vise frem, hvis folk skal opdage det.
   Tak, jeg håber alting går som det skal næste gang.
   Venlig hilsen Malene

   Slet
 4. Smukke roser.
  Noget af en oplevelse du(lægerne) har fået.
  Håber det går lettere næste gang.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 5. Hej Åse.
  Tak, ja jeg tror det bliver rigtig smukt, når romantikken rigtig kan komme til at blomstre. Det glæder jeg mig til.
  Ja, jeg var absolut ikke bare et nummer i rækken, da jeg gik derfra. Men der er også en ting jeg ikke forstår. Når nu de mener det kan være fordi jeg var kold, er det mig en gåde, at de lader folk side og vente i 1½ time i hospitalstøj, uden at man bliver tilbudt et tæppe. Så kunne hele sceneriet måske ha' været undgået. Men samtidig ved jeg også godt, at jeg ikke er særlig god til at regulere min kropstemperatur.
  Håber også du har en hyggelig aften.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
 6. Jamen Malene - sikke da en grufuld oplevelse. Det er da helt utroligt at der ikke kunne findes en lille bitte åre at stikke i. Jeg krydser fingre for næste gang.

  Dit rosenbed bliver fantastisk smukt med den sammensætning - og Geoff kan du bestemt godt glæde dig til den er helt fantastisk ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe.
   Ja, sikke noget. Heldigvis deler jeg ikke min mands angst for nåle, så det skræmte på ingen måde livet af mig:-)Men det var en syrealistisk oplevelse

   Jeg håber du har ret i, at sammensætningen bliver god. Det er næsten umuligt, at vide hvor godt det kommer til at spille sammen, når det kun er planlagt ud fra billeder. Lyserød er jo ekstra svært at sætte sammen på den måde, da lyserøde både kan have en kold og en varm undertone. Jeg har forsøgt at holde mig til de med en kold undertone, men det er igen ud fra billederne og de beskrivelser jeg kunne finde på nettet, så jeg venter i meget stor spænding, for at se hvordan de kommer til at matche. Geoff Hamilton er også umiddelbart min storfarvorit i det bed, men det kan måske ændre sig til sommer, når jeg ser dem live. Men jeg er utrolig glad for at høre, at du også synes den er fantastisk. Jeg håber det alt sammen kommer til at leve op til mine drømmme, så romantikken kommer til at blomstre smukt og harmonisk her i haven.

   Knus Malene

   Slet
 7. Hej Malene.Ja! det var da noget af en oplevelse,men lad os håbe at det går bedre næste gang.Det bliver er helt eventyrligt syn til sommer,når alle dine smukke roser springer ud.
  Her står den på juledekorationer for fuld skrue.Skal lave ca.15 stk.så jeg roder i disse dage.
  Har lagt nogle af dem ud på bloggen.
  Rigtig god 1 dec. til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Ja, sikke noget. Jeg håber du får ret, og jeg glæder mig rigtig meget til, at se hvordan det kommer til at se ud i virkeligheden. I drømmene er det jo uden tvivl helt overdådigt.
   God arbejdslyst med juledekorationerne. Mine piger og jeg lavede vores sidste søndag. Men jeg vil meget gerne kigge forbi din blog og se hvor flotte dine bliver også. Rigtig god dag til dig også.
   Knus Malene

   Slet
 8. Hej Malene Fantastisk skønne roser du har gjort! Dejligt at se billederne af dem. Vi deler interesse, for jeg er også håbløs rosoman :)
  Hilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice.
   Ja, det er skønne billeder, og jeg håber de bliver mindst lige så skønne i virkeligheden, så romantikken for alvor kan komme til at blomstre. Og jeg er spændt på, at se hvordan farverne vil harmonere med hinanden.
   Jo, jeg kan vist også godt så småt begynde, at kalde mig for en rosoman. I morgen aften skal jeg også til bestyrelsesmøde i rosenkredsen Haderslev/Åbenrå her hjemme hos mig selv. Så jeg er gået all in. Men jeg har faktisk ikke haft så mange roser før, selv om jeg har været havetosse halvdelen af mit liv. Kun nogle få klatreroser og et par enkelte i krukker, har jeg haft de andre steder jeg har boet. Men i denne have er der efterhåden plantet mange roser i. Jeg tror jeg har fordoblet min bestand efter mit besøg hos JAS Roser her i efteråret. Omkring 50 roser vil jeg tro jeg har nu. Men det er en lille have, så det syner hurtigt af meget:-)

   Slet
 9. Hej Malene
  Jeg kan se på Mariannes blog, at du har problemer med at sætte billeder ind. Det er fordi, du sætter dine billeder ind i høj opløsning, vil jeg gætte på, tal med din mand om det, det ved han garanteret alt om.
  I kan også kigge på bloggen her http://bloghjlp.blogspot.dk/ der er netop i går lavet et indlæg om samme problem, som mange har haft de sidste uger.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth.
   Tak fordi du vil hjælpe mig. Ja, du har ret i, at det er fordi mine billeder har for høj opløsning. Det har Jacob allerede fortalt mig i forgårs. Men jeg har ikke vidst hvad jeg skulle gøre ved det. Han siger lige nu, at han hellere vil have, at jeg køber ekstra billedplads, end at jeg lærer hvordan jeg får billederne til at fylde mindre, fordi så risikerer vi ikke, at jeg kommer til at gemme billeder i dårligere kvalitet end de er taget i, hvis det er billeder vi også vil bruge i anden sammenhæng.
   Hov, nu springer han sørme op og vil hjælpe mig. Så jeg får det vist løst nu med det samme
   :-) Tak fordi du hjalp mig med at få ham sparket lidt op i omdrejninger:-)

   Slet