Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

lørdag den 23. februar 2013

Bliv klog på liljer.






Foredrag om liljer i havekredsen i Christiansfeld, ved Peter Møller.

Jeg kom humpende ind af døren på mine krykker, og Jacob, som havde været chauffør, kom slæbende bagefter med sin kontorstol, som er den eneste stol jeg kan holde ud at sidde på et lille stykke tid af gangen, for tiden. Den kan desuden også blive høj nok til, at jeg kan rejse mig, og sætte mig. Godt den kunne være i bilen. Hele lokalet duftede af jord så det var en fryd, lige når man trådte ind i lokalet. Vores foredragsholder havde nemlig slæbt en helt vildt masse liljeløg med sig, som man kunne købe til billige penge. Liljer købt ved Peter har gro-garanti, så hvis der er bøvl med dem, ringer man bare til ham, så finder man ud af det.


Kun lige inde af døren blev jeg mødt med et velkommen og et håndtryk af vist nok alle de tilstedeværende, og også af dagens foredragsholder Peter. Sikke dog en velkomst. ”Jeg glæder mig jo til at høre hvad du har at fortælle”, sagde jeg henvendt til Peter. ”Jeg har nemlig hørt (fra Tim Skovrup), at det var et godt foredrag du holdt i Toftlund forleden”. Det blev han bare SÅ glad for at høre, for der var nemlig engang tidligere, hvor han på det nærmeste var blevet buhet ud. Så det var sikkert godt lige at få stivet selvtilliden af, inden foredraget gik i gangJ  
Da jeg, som sagt, ikke kunne holde ud at sidde stille så længe af gangen, måtte jeg op og humpe rundt med krykkerne ind imellem i løbet af foredraget. Det gik naturligvis ud over mine notater. Derfor har jeg været på internettet, for at fuldende mit indlæg, sådan så det er blevet lige så godt/omfattende, som jeg normalt ville gøre det. Det betyder så godt nok, at jeg måske ikke helt har fået alt med hvad Peter sagde, men til gengæld har jeg fundet nogle interessante input på nettet, som han ikke var inde på.


Peter indledte med at fortælle, at han har været haveinteresseret i ca. 25 år. Hans haver har altid været plantesamlerhaver, og i starten var det udendørs Orkidéer, der havde hans interesse. Til sidst havde han næsten alle arter og sorter.
Men der var en slange i Paradis. For Orkidéer skal laves på klokkeslæt, ikke når man har tid og lyst. Derfor endte det med at Peter blev træt af Orkidéerne, så de blev opgivet til fordel for de mange smukke liljer. 
Liljen, (lilium/lilliacea), menes at være opstået i oldtiden, for ca. 55 millioner år siden. Dermed er den en af de ældste blomster vi har på vores jord, som stadig eksisterer i dag. De gamle grækere afbildede madonnaliljer på deres vasemalerier, og i middelalderen brugte den franske kongefamilie liljen, (det var faktisk en iris, hvis det skal være helt rigtigt), til deres våbenskjold. Det er den vi i dag kalder for "den franske lilje".






Liljenavnet er knyttet til mange planter, der ikke hører til liljeslægten bl.a. dagliljer, inkaliljer, kæmpeliljer og liljekonval.


De ”ægte” liljer er alle løgplanter, men liljeløg adskiller sig faktisk fra de fleste andre løg også. Liljeløg mangler nemlig den hinde, (tunica), som ellers normalt beskytter et blomsterløg. Liljen har løgskæl, der sidder fast på en rodkage, der i reglen er en flad, rund skive. Hos nogle arter udvikler der sig en ”rhizon” under jorden, men over løget, hvorpå der sidder en masse nye småløg. Der findes mange forskellige liljer.
 Fælles for dem alle er, at de har en meget opret stilk og blomsterne har 6 kronblade. Der findes liljer i alle højder imellem 30 cm og 2 meter.
Alle moderne liljehybrider stammer fra ca. 100 liljearter, hvoraf ca. de 20 kommer fra Europa.

Liljeslægte er stor og omfattende med over 100 arter og derudover deres hybrider.


Af lilje arter kan fx nævnes:

Bermuda lilje, (lilium longiflorum). Hvid trompet lilje med duft. (Easter Lily). Ikke hårdfør i Dk.
Brandlilje, (lilium bulbiferum). (Se herunder).
Canadisk lilje, (lilium canadense). Klokkeformede, hængende orange eller gule blomster.
Guldbånds lilje, (lilium auratum). Stor hvid blomst med gul stribe midt gennem hvert kronblad.
Kaukasisk lilje, (lilium monadelphum). Gule, duftende, turbanformede blomster.
Konge lilje, (lilium regale). Duftende, hvide trompetblomster.
Krans lilje, (lilium martagon). Blade i krans og turbanformede blomster. Afskåret stinker den.
Lysekrone lilje, (lilium pennsylvanicum). Opadvendte, orangerøde blomster. Meget hårdfør.
Madonna lilje, (lilium vandidum). Renhvide, duftende blomster. Er en rigtig primadonna.
Nanking lilje, (lilium testaceum). Hvidgule, turbanformede, duftende blomster.
Orange lilje, (lilium henryi). Orange, turbanformede med skinnende grønt svælg.
Pyrenæisk lilje, (lilium pvrenaicum). Ret små gule blomster med sorte pletter og røde støvdrager.
Tiger lilje, (lilium tigrinum). Røde, turbanformede blomster med brune pletter.
Voks lilje, (lilium hansonii). Små orangegule blomster med brune pletter.




Liljehybrider inddeles i 8 grupper:

Asiatiske hybrider:

I gruppen med Asiatiske hybrider, findes der opadvendte, udadvendte, lidt eller meget hængende, relativt små blomster. Asiatiske liljer blomster tidligere end andre liljer og er billige i indkøb. De holder ikke ret længe i en buket. I begyndelsen af 1950'erne kom der fra Oregon en række nye hybrider. Disse kaldes under et for Mid-centery-hybrider. Senere er der kommet flere krydsninger, som fx Harlequin-hybrider, Fiesta-hybrider og Brushmark-hybrider. Der kommer altid flest nye hybrider i den asiatiske gruppe.



Martagon hybrider:

En relativ lille gruppe.  Fra såning til blomstring går der op til 7 år, nogle gange mere, gør denne gruppe lidt mindre attraktiv for dem der formerer liljer. Martagonliljer har nedadbøjede blomster, med bagudvendte kronblade og plettede blomster.


Candidum hybrider:

Candidum hybriderne er en lille gruppe. Den rummer bl.a. den ældste Europæiske hybrid, Nankingliljen. Oprindeligt antog man den for, at være en art, men så fandt man ud af, at den er en krydsning imellem L. Candidum og L. Chalcedonicum.

Amerikanske hybrider:

Den første gruppe Amerikanske hybrider hed Bellingham hybrider, og blev præcenteret første gang i 1930'erne. De fleste Amerikanske hybrider har gule, orange eller orangerøde blomster, alle med pletter.


Longiflorum hybrider:

Longiflorum hybrider er krydsninger imellem Longiflorum og wallichianum, neligherrense, formosanum, phillippinense og andre. Ikke alle hybriderne er vinterhårdføre her i Danmark. Blomsterne har det til fælles, at de har meget store, smukke, tragt til rørformede, hvide, duftende blomster. De er gode både i krukker og som snitblomster.


Trompet og Aurelian hybrider:

Gruppen er delt i to dele. Trompetarterne og deres hybrider, og Aurelian hybriderne, som er Trompetarter krydset med Lilium Henryi, som ingen tragt har. Aurelian hybriderne opdeles yderliger i 4 undergrupper.


Orientalske hybrider:

De mest imponerende, overdådige blomster. De Orientalske hybrider har større blomster, større blade og længere holdbarhed, som afskårne blomster. De er noget dyrere i indkøb i forhold til fx de Asiatiske liljehybrider. Det skyldes, at de bliver frøformeret, hvilket er en langsommelig proces. De Orientalske hybrider inddeles også i 4 grupper, på samme måde som Aurelianhybriderne. Der er de trompetformede, de kugleformede, de flade blomster og blomster med tydeligt tilbagebøjede kronblade.


Hybrider af forskellig afstamning, som man ikke kan indpasse i andre grupper.

AO hybrider (asiatiske x orientalske)
AT hybrider (asiatiske x trompet)
LA hybrider (longiflorum x asiatiske)
OT hybrider (orientalske x trompet)
LO hybrider (longiflorum x orientalske)


Den Danske liljeforsker F. Bundgaard har inddelt liljerne efter blomsterformen. Inddelingen er anvendelig både til arter og hybrider, samtidig med den generelt siger lidt om vækstkravene. Han inddeler liljerne i følgende kategorier:


Brandliljer (Let dyrkelige)
Åbne, tragtformede, opadvendte blomster.








Turbanliljer (Svære)
Mindre blomster med meget tilbagerullede kronblade






Trompetliljer (ret krævende)
Lange, trompetformede blomster.



Måske burde man supplere med en 4. gruppe, nemlig auratum/speciosumgruppen,
Der har store, flade, i reglen rød- eller gulplettede kronblade, som er tilbagerullede i spidserne. Liljerne i denne gruppe er meget vanskelige i det danske klima.



Peter synes liljer er enormt smukke, når de bliver plantet inde under en rhododendron. De har nemlig lange nok stængler til, at de sagtens kan nå op igennem de fleste rhododendronbuske, i den størrelse man normalt har, i en almindelig villahave. Ved at plante på den måde, sikrer man de stedsegrønne buske endnu en blomstringsperiode. Det har også den yderligere fordel, at liljer elsker at ha’ fødderne i skygge og hovedet i sol, og det kan rhododendronenbuskene hjælpe dem med. Derfor er de et perfekt makkerpar.

Peter fortalte om en dame han kender, som hedder Lisbeth. Hun køber altid 30 af hvert løg, når hun handler fx ved Peter, og hun har bogstaveligtalt tømt 3 Aldi butikker for alt hvad de havde fået hjem af liljeløg, på én dag. Så ringede hun og sagde til Peter, at de havde liljeløg, men at det ikke kunne betale sig for ham at køre til de 3 butikker, for der havde hun allerede været!


Liljen herover er blevet ramt af en sygdom, som haveejeren helt sikkert ikke bliver ked af. Til næste år er liljen blomstrer liljen med et meget mindre og normalt antal blomster, desværre. Jeg har desværre ikke fået noteret hvad det var for en plantesygdom/mutation, der var tale om. Det er straffen for ikke at kunne sidde så længe af gangen.



Peter har også en anden ven, der har totalt styr på alle sine bede. Han tager nøjagtige lister med, over hvad han har i sine bede, og hvad han mangler i dem. Så kommer han til Peter og siger, at han mangler fx en lav gul lilje til forkanten af bed nr. 3, og så finder de nogle liljeløg som han kan bruge. Han planter altid 10-15 løg i en gruppe, men det kræver altså en stor have!


Vækstkrav:
Liljer (på nær de orientalske) trives i alle jordtyper, på nær i vådt lerjord. Det vigtigste for liljer er nemlig et godt dræn. For liljer er vådt jord faktisk den største trussel og faktisk ikke så meget frost, som mange måske ellers ville ha’ troet. Husk derfor altid et godt dræn under løget i form af sand, grus eller lecakugler.
Liljer trives i fuld sol og i halvskygge. En god huskeregel er, at liljer godt kan lide, at have hovedet i fuld sol, men gerne vil have fødderne i skygge. Nogle liljearter bliver beskrevet som skyggekrævende, men det gør sig ikke gældende, når de bliver plantet i Danmark, da vi sjældent får så varmt solskinsvejr, at det kan give svedne blade. Derfor kan man roligt se bort fra det.


Plantevejledning:
Grav et hul der er ca. 30 cm dybt og 20 cm bredt.
I hullet starter man med, at lave et dræn som tidligere beskrevet, med sand, grus eller lecakugler.
Oven på drænet lægger man ca. 5 cm. spagnum
Læg så løget i hullet i ca. 2 løgs dybde, og fyld derefter hullet op med spagnum. Men ingen regler uden undtagelse, der bekræfter reglen. Madonnaliljen og nankingliljen skal plantes med spidsen lige i jordskorpen.
Denne fremgangsmåde gælder for ALLE liljer, også for de Orientalske.
OBS: Man skal huske på, at uanset hvor god en spagnum man køber, så er al spagnum nedbrudt efter 3-5 år, siger Peter Møller.
Al spagnum er i realiteten det samme, siger Peter. Men der er forskel på, hvor nedbrudt eller hvor fin den er i konsistensen. Desuden er der forskel på om en pose spagnum er gødet eller ugødet.
Man kan fx få beriget spagnum i Jem og Fix for 8,75 kr for 50 liter spagnum i en ganske udmærket kvalitet.
En gæst til foredraget fortalte, at des grovere spagnum man kan finde, des længere holder spagnummen, uden at den klasker sammen.

Pleje af liljer:
Man kan behandle jorden og pudre løget mod svampeangreb.
I vækstperioden vil liljerne gerne have meget vand.
Efter afblomstring, er det vigtigt, at stængel og blade for lov til, at stå i fred og visne helt ned.
Hvis man alligevel ikke vil bruge frøene, er det en rigtig god idé at fjerne frøkapslerne, imens de stadig er grønne. Så skal løget ikke bruge kræfter på frøsætningen.
Liljer bør så vidt muligt omplantes, eller udplantes i efteråret. Basalrødderne skal helst forblive intakte, så man må grave med forsigtighed, og gerne tage en jordklump med op.
Men man kan også opbevare liljeløg om vinteren. Hvis man vælger det, skal de opbevares tørt og mørkt ved ca. 2 graders varme. Det bedste ville være, at lægge liljeløgende i spagnum, indtil de skal plantes, hvilket de skal så hurtigt som muligt. Hvis man kan komme i jorden, helst med det samme. Man kan dog plante liljeløg helt frem til april.

Gødning:
Liljer kræver meget næring i vækstsæsonen.
Peter foretrækker kunstgødning, da han synes det er nemmest at dosere.
NPK 14-3-18 (ifølge Peter Møller er det billigst at købe det hos DLG)
Man gøder første gang den 15. april og anden gang den 15. maj. Fortsæt derefter med at gøde, når man kan se liljerne har brug for noget ekstra. I november gøder man for sidste gang.
Hvis der er tale om pottede liljer, gøder man dem allerede fra midten af marts.
Liljer kan også lide velomsat kompost, uden plantedele fra løgplanter, der kan sprede sygdomskim.
Som fosfortilskud ynder liljer et tilskud kød- og benmel.
Som kalktilskud kan aske fra brændeovnen eller bålet (uden kul) være en glimrende mulighed for at anvende asken.
For al gødning gælder det altid, hellere lidt, men ofte.


Liljer i potter:
Man kan også plante liljer i krukker. Liljer er dog ikke så vilde med potter. Men det kan sagtens lade sig gøre, at have sine liljer i potter alligevel, hvis man tager sine forholdsregler.
Det kræver for det første, at selve krukkerne ikke får direkte sollys om sommeren, for så begynder rødderne nærmest at koge, og det kan liljerne ikke lide.


Potter og krukker skal helst være store, og især dybe, da løgene ellers ikke får plads til, at udvikle både basal- og stængelrødder. 
Pottejorden kan laves af lige dele god havejord, velomsat kompost, sand og spagnum/tørvemel. Benmel og træaske vil gøre godt for liljejorden. Husk selvfølgelig dræn i potten.
Så lægger man 1-3 eller 5 løg i hver krukke, men løgene deler sig hurtigt, så de har bedst af, at blive plantet om, og i øvrigt også få friskt jord hvert år.
Om vinteren må krukkerne ikke stå ude i frostvejret, men skal sættes ind på et beskyttet sted.
De såkaldte POT Orientalske liljer, er opformeret af krydsninger, af Orientalske liljer, der ikke bliver så høje. Derfor er de optimale til krukker, eller i forkanten af et bed.

Liljer til snit:
Liljer egner sig godt som snitblomster. Man ser ligefrem ofte, at alle blomsterknopperne folder sig ud til sidste blomst, imens de står i en vase.  Men man skal aldrig klippe mere af stænglen, end allerhøjst nødvendigt, og man må aldrig klippe dem langt ned hvert år, for så udpiner man løget, så det til sidst dør.



Hvis man tænker sig om, når man køber og planter liljeløg, kan man have liljer i blomst i en stor del af havesæsonen.
I maj måned starter de Asiatiske liljer sæsonen op. Det er liljer der som oftest har nogle enormt flotte aftegninger, og de findes i alle farver, lyse og mørke. Alle de Asiatiske liljer blomstrer på én gang, hvilket kan se fantastisk ud, men det har selvfølgelig også den ulempe, at det til gengæld også er hurtigt ovre. De Asiatiske liljer kan lide at stå i al slags jord, så længe de har et godt dræn.
De Orientalske liljer er Peter Møllers ynglings liljer. Han er både vild med dem der hedder OR hybrider og OT hybrider, altså OR Orientalske og OT trompet liljer. Begge typer har en fin duft og en lang blomstringsperiode. De Orientalske liljer er kræsne med hensyn til jorden, så de SKAL altid plantes i spagnum. Så kan de til gengæld blomstre i helt op til 30 havesæsoner, hvis man sørger for de ikke løber tør for spagnum.
OT hybrider er opstået ved, at man har krydset LO hybrider (som er liljer med tragtform) med OR Orientalske liljer med duft. OT hybriderne er meget stabile og er gode i sandet jord.

Anastasia OT hybrid:


Kransliljer eller Martagonliljer og deres hybrider tåler IKKE, at blive flyttet.
Så er der måske nogle der vil indvende, at de da kan huske engang, hvor Søren Ryge fik en helt masse Martagonliljer foræret, og som han plantede ud i sin egen have. Men Peter siger, at han har mødt Søren engang, hvor han spurgte ham hvor mange af disse Martagonliljer, der så er blevet til noget. Det blev kun til 3!
På samme måde råder Peter til, at man undgår at købe sine Martagonliljer i blomst på et marked, for man risikerer, at de ikke blomstrer andet end det ene år.
Indsæt billede af den Martagonlilje jeg købte
Man kan også få hvide Martagonliljer, men de koster ca. 100 kr pr. løg, så derfor ser man dem ikke så tit.
De sår til gengæld sig selv, men det tager 7-10 år før de blomstrer. I mellemtiden skal man så passe på man ikke kommer til at luge dem væk. Her var det så, at det gik op for en af gæsterne til foredraget, at det nok var derfor deres Martagonliljer kun spredte sig inde under hækken!


Hvis man vil købe sine liljer på nettet, så anbefaler Peter Møller, at man kun handler ved internetbutikker, som man har fået anbefalet af andre. Der er nemlig utroligt stor forskel på både service, leveringstid og kvaliteten af løgene. Der kan fx være bøvl med enormt dyr indpakning og forsendelse, varer der ikke er på lager og som først skal komme hjem fra fx England. Derfor har Peter en række helt håndgribelige råd, han anbefaler at følge før man handler:
Vær sikker på hvad indpakning og forsendelse koster, så du ved om prisen er rimelig før bestilling.
Betal altid med kort. Hvis man er utilfreds med noget, kan man altid ringe til sin bank og bede dem om, at trække posteringen tilbage. Det kan man faktisk altid gøre, når man har betalt med sit kort. Så står man selv med det stærkeste kort, når man skal diskutere med det sted man har handlet.
Få bekræftet at løget rent faktisk ER på lager


Men det er ikke kun på internettet man skal være på vagt. I supermarkeder og plantecentre kan de finde på, at sælge indtørrede løg, eller løg med råd og svamp, som har ligget på deres lager siden sidste år. Det skal man huske at kigge godt efter!
Hvis man støder på liljer i blomst i september eller oktober, skal man heller ikke lade sig friste til at tro, at der her er tale om sene sorter. Næh, nej. Disse liljer har nemlig ligget i fryseren og er derefter blevet drevet kunstigt frem, så de kunne være klar, fx til et plantemarked. Den slags liljer dør allerede den første vinter! Ifølge Peter dør de ikke bare sandsynligvis den første vinter, nej de dør helt sikkert. Det blev jeg faktisk lidt ked af at høre, for mine svigerforældre kom faktisk hjem til mig med sådan en lilje sidste år. Men den afblomstrede allerede i løbet af få dage med blæsevejr. Det er da lidt trist, hvis mine svigerforældre og jeg ikke kan sige hej til den, når vi går på havevandring til sommer, æv, æv. Men man har vel lov til at håbe på en undtagelse til at bekræfte reglen, ikke?
Køb meget hellere rodfaste liljer på den årstid, som længe er afblomstret, også selvom de ser kedelige ud, lige når man køber dem.

Nyindkøbte løg lægges i spagnum, til de kan blive plantet ud. Det kan så til gengæld vente helt til starten af april.


Madonnaliljer er smukke, men Peter sælger dem alligevel ikke mere. For Madonnaliljen er en rigtig primadonna. Den vil ikke dele have med andre typer liljer. Hvis der er andre liljer i haven, så skyder den bare op, men den sætter aldrig nogen blomster. Så det er der jo ikke noget ved. Hvis man kun har Madonnaliljen, er det derimod ikke noget problem. Så bliver den op til 3,5 meter høj og får de mest fantastiske, smukke blomster.


Formering af liljer:
Stikling af løgskæl, med et lille stykke af den basale plade på. Stykket lægges i en potte med spagnum. Dette gøres i efteråret, optimalt i september hvor deling også foregår.


Bulbiller dannes i bladhjørnerne. Men der er kun få liljer der laver dem. Sent på sommeren høster man bulbillerne og potter dem straks efter høst i en god fugtig jord og placerer potterne i skygge, samt sørger for, at de ikke tørrer ud.

Småløg dannes på stænglen lige under jordoverfladen, oven over løget. Det er blandt andet også derfor man skal huske at plante sine liljer dybt. Småløgene bliver i løbet af 3 år til nye liljer, men kun hvis de bliver pillet fra moderplanten, ellers fryser de ihjel. Så det er altså noget man kan gøre hvert år. Ifølge Peter er det bedst for alle liljer, at blive gravet op lige som Georginer om vinteren, og så kan man jo passende tage de små løg fra i samme arbejdsgang.

Det gælder for alle nævnte metoder, at de nye liljer bliver identiske med moderplanten.

Man kan også frøformere liljer. Så ved man ikke hvordan den nye lilje kommer til at se ud. Men det tager op til 7 år, måske mere, før man får resultatet at se. Derfor vil jeg ikke komme ind på det her. Man kan finde udmærkede beskrivelser på nettet i forvejen.


Martagonliljer er dem der tager længst tid at formere. De sår sig selv, men de bliver ikke til noget, hvis man er for grundig med riven. Det tager mindst 7 år før de nye planter er klar til at blomstre.

Sygdomme og skadedyr:
Liljebillen er ofte en plage, når man dyrker liljer. Den er rød på oversiden. Man kan samle liljebillerne ind med håndkraft, men hvis man ikke får fat på billen, lader den sig falde til jorden, hvor den lander med benene i vejret. På den side er kroppen sort, og derfor kan den være meget svær, at få øje på. Man kan sagtens mase en liljebille med fingrene. Jeg har engang hørt nogen fortælle, at en liljebille skulle skrige når man maser den, og at det skulle man kunne høre, hvis man holder den op for øret i det man maser den. Er det ikke en bizar hobby, synes I?


Det er dog ikke håndkraftsmetoden Peter går ind for. Det tager alt for lang tid, og så bliver der ikke tid til alt det sjove i haven, mener han. Man får heller aldrig alle æg og larver med på den måde, og de kan også skæmme en plante. Man kan få et middel i handelen, der hedder Confidor WG 70. Ifølge Peter Møller er det hverken farligt for naturen, mikroorganismerne, bierne eller mennesker og dyr i øvrigt. Ifølge Peter virker Confidor WG 70 nemlig ganske fredeligt, på den måde, at det får planten til at smage grimt. Så kan det godt være man af og til ser liljebiller sætte sig på planten, men de bosætter sig ikke, og de får heller ikke deres afkom på planterne. De tror faktisk at de har taget fejl, og at det åbenbart ikke er en rigtig lilje de er landet på. Og så flyver de ud i verden og leder efter en anden lilje, at bosætte sig på. Man bruger også midlet på agurker og peberfrugter, fortalte Peter Møller videre. Så det lød ganske harmløst. 

MEN nu har jeg aldrig haft sprøjtemidler indenfor min havelåge, så selvom det lød nærmest romantisk, eller i hvert fald ret naivt, med sådan et "vidundermiddel", så ville jeg aldrig købe sådan nogle produkter, uden først at have undersøgt sagen med kritisk sans. Og godt for det. Havde jeg købt dette her produkt, ville jeg have følt mig godt og grundigt taget ved næsen, og eder spændt rasende! Ved en simpel søgning på Google, viser det sig nemlig, at der er tale om meget giftige pesticider, der har advarsler på etiketten om, at det er farligt for bier. Produktet virker ved at påvirke insekternes centralnervesystem, så de bliver lammet. I løbet af det første døgn, vil insekterne ikke kunne bevæge sig mere, eller indtage føde. Midlet virker både ved kontakt og ved indtagelse. Virker både på nymfer og voksne bladlus, men ikke på æg. Det forventes, at virketiden er 3-4 uger, og altså ikke nok med en sprøjtning, som ifølge Peter. Jeg har slet ikke kunnet finde noget om, at midlet skulle virke imod de røde liljebiller. Jeg mistænker Peter (og andre liljeentusiaster)? for simpelthen selv, at have opfundet den virkning. Det lader i hvert fald ikke til at være tilfældet officielt. Hvordan har han i det hele taget fundet på den harmløse forklaring omkring smagen, som gør liljen uinteressant for liljebillen? Hvor han han det fra?



Produktet er yderst farligt for vore vandløb og for vores grundvand. Alligevel er produktet godkendt til at sprøjte agurker, tomatplanter, peberfrugter og blomkål og lignende forkultiverede udplantningsplanter/fødevarer, før de bliver plantet ud. Hvis produktet virkeligt virkede ved at give en hæslig smag, lyder det i sig selv mærkeligt. Hvorfor skulle man sprøjte det på fødevarer? Så smager agurken eller hvad det nu er jo grimt. Produktet må dog ikke bruges senere end 42 dage før høst, kunne jeg læse et sted. Jeg søgte videre og faldt så over en side fra Landbrugsinfo, der advarende informerer fødevaregartnere i landbruget om, at fødevarestyrelsen har strammet reglerne op omkring produktet, så man fremover kun må bruge halvdelen af den mængde gift, man måtte før i tiden.

 Jeg fandt en debat-tråd, hvor en meget begejstret haveejer fortalte, at hun gemte sine kaffefiltre og lagde kaffegrums ud ved liljerne hver anden dag, hvilket havde hjulpet usandsynligt meget på problemet med liljebiller, og ydermere tilsyneladende også skræmte myrerne væk. En anden skrev, at han havde brugt kaffegrums ved sine liljer i 5 år, og han havde ikke haft nogen liljebiller i al den tid. Her blandede en der hedder Peter sig, mon ikke her er tale om Peter Møller?  Det var i hvert fald en med nøjagtigt samme påstand som hans. Ingen husmoderråd duede overhovedet, kun vidundermidlet Confidor WG 70. Der er så ikke flere der skriver i tråden efter ham, så emnet blev ikke diskuteret.
 Åbenbart er det en udbredt misforståelse blandt liljedyrkere, at midlet kun er et ganske harmløst middel, der bare ændrer smagen på planten, i hvert fald fandt jeg en hjemmeside fra en plantesamlerhave, hvor haveejeren har samme påstand. Peter solgte produktet opblandet og hældt på ganske almindelige forstøverflasker og helt uden etiket. Jeg tvivler på det er lovligt, at sælge det på den måde, helt uden information, og når han så oven i købet fortæller sådan en røverhistorie, så langt ude i hampen. Det er jeg godt nok rystet over! Tror han overhovedet selv på det han står og siger?

Bortset fra, at jeg ikke deler Peters indstilling om gift i haven, i den lille bid natur vi kalder vores, så var det et rigtig godt foredrag. Jeg blev dog alligevel en del klogere ved selv, at dykke ned i emnet på computeren. Der findes masser om emnet, hvis du har lyst til at læse endnu mere.

Man kan besøge Peter Møller og hans have, men man skal ringe og lave en aftale på forhånd.
Han bor i Skødstrup ved Århus og tlf. nr. er: 86 99 22 87 

Dansk Iris og Liljeklub har hjemmesideadressen www.dils.dk



Håndbog om liljer:



Mange af billederne er mine egne, men nogle har jeg fundet på internettet. 

26 kommentarer:

  1. Hej Malene
    Kommenterer senere, det ser spændende ud, men jeg skal med færgen om lidt, så jeg må læse det en anden gang.
    Knus
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth.
      Det er helt i orden. Det kræver jo nok også 4 kopper kaffe, at komme igennem alt det. Håber du har det hyggeligt på Fyn i dag.
      Knus

      Slet
  2. Hej Malene. Vi havde samme foredrag i vores kreds tidligere på måneden og der blev også handlet til den store guldmedalje af de skønne liljer.

    Jeg deler din opfattelse mht sprøjtegiften. Desværre røg der mange flasker over disken den aften, så mange haveejere lader sig lokke af tanken om et pift, og så er problemet løst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla.
      Er det Toftlund du kalder din kreds, når du bor i Rødekro? Jeg var ikke klar til at skulle sidde så meget på det tidspunkt endnu, og som du kan høre her over kneb det også endnu. Ellers ville det faktisk også have været nemmere for mig, at køre til Toftlund, da der nok kun er halvt så langt dertil, som der er til Christiansfeld. Men nu kunne jeg følges med Helle Blomsterhatten, og det blev jo også nydt i fulde drag.
      Jeg fik 200 kr i fødselsdagsgave af min mormor, og de blev brugt på liljeløg. Og så fik jeg lige et par stykker u/b oven i hatten, da jeg skulle betale, så det var bare dejligt.

      Der røg også flere flasker over disken i Christiansfeld, og jeg kan da godt forstå, at man kan lade sig friste af en nem løsning, når manden står og bilder folk ind, at det er så harmløst et middel, at det overhovedet ikke er farligt for hverken insekter eller natur. Jeg forstår overhovedet ikke hvordan han kan stå og sige sådan. Folk havde jo heller ikke mange chancer for rent faktisk at se, hvad det var for et produkt, når der ikke var nogen etiket at læse på. Svindel, det er hvad det er. En uærlig måde at tjene penge på.
      Venlig hilsen
      Malene

      Slet
    2. Hej igen. Nej, vi har skam vores egen havekreds her i Rødekro, lille - men trofast medlemsskare.

      Slet
    3. Okay, det lyder dejligt. Tænkte bare lige på, om vi måske kunne komme til at rende ind i hinanden på et tidspunkt. Det kunne være sjovt. Rødekro ligger ikke længere væk, end jeg kunne finde på at køre. Der er ca. 46 km her fra.

      Slet
  3. Hej Malene
    Hold nu op du har fået noget ud af det foredrag, tak for at du deler ud af din viden med os andre. Jeg tænker at Liljer også vil være smukke mellem Roser, da de jo også der vil stå med rødderne i skygge.
    Hvor var det dejligt igen at se et indlæg fra dig. Jeg har tænkt på hvordan du har det.
    Knus Fra Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Linda.
      Hvor er du sød. Jeg har det fint, også bedre end beskrevet her, da der nu er gået over en uge siden da. En lille uge mere, så regner jeg med det sidste af såret er helet, og midt i marts skal jeg lige så stille til, at trappe ud af mine krykker, (hvad det så mere præcis betyder ved jeg ikke), og lave nogle andre og flere, noget hårdere genoptræningsøvelser herhjemme.

      Ja, sådan nogle lange indlæg plejer det gerne at ende med, når jeg har været til foredrag. Så nu er jeg endelig på banen igen. Jeg har tidligere lavet lignende indlæg om bla. roser, elipsehaverne og prydgræsser.

      Du har fuldkommen ret i, at roser, eller stauder for den sags skyld kunne være lige så gode partnere for liljerne.

      Knus og kram til dig også.
      Venlig hilsen Malene

      Slet
  4. Godt at du har det godt at du kan gå til foredrag og den slags :-) Tak for langt referat. Jeg vender tilbage og læser det senere!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nana.
      Ja, det er dejligt, det går fremad og ved gode venners hjælp, er det rigtig dejligt at komme ud og få nye input. Så må du ha' kaffen klar, så du kan få tid til at læse, når du vender tilbage. Håber du kan lære noget.
      Venlig hilsen Malene

      Slet
  5. Hej Malene.Tak for et dejligt informativ indlæg om liljer.Det er rart at kunne vende tilbage til.Har selv lige købt flere liljer til min have.Blev så glad for mine to hvide Muskadet jeg købte sidste år.De blev så smukke og fik fire flotte blomster,og ingen biller.Dejligt at høre at det går fremad med dig Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette.
      Det er jeg glad for at høre. Det er noget ved, når man kan få noget ud af et indlæg, ikke sandt? Jeg lærte også selv meget mere, af at skrive det, og jeg er også helt sikker på, jeg kommer til selv at læse det igen og igen.

      Jeg havde også L.Muskadet i min gamle have, (hvor jeg havde en del liljer imellem mine stauder), og var meget glad for den. Jeg kan ikke lige huske om han havde den med også, men jeg ved, at Helle Blomsterhatten også har Muskadet, for den så jeg billeder af på hendes I-pad forleden. Den er nemlig rigtig smuk.

      Det går rigtig godt med mig, og jeg håber jeg kommer til, at være klar til havearbejdet både her i foråret og til sommer, selvom jeg godt er klar over, at jeg får brug for hjælp i foråret. Når jeg engang kan komme op og ned fra jordhøjde, så vil jeg købe mig nogle knæpuder med velcro, så jeg kan skåne hoften, især her i starten. Jeg må nok se i øjnene, at der kommer til at gå meget lang tid før jeg kan grave. Måske bliver det ikke før til efteråret. Jeg elsker ellers min spade. For den er for mig lig med nye projekter, nye bede, nye planter, skabertrang, virkelyst. Men det må jeg nok se at komme ud over. Det er jo heldigvis kun en periode.
      Knus og kram Malene

      Slet
  6. Hold da op Malene, der er godt nok kød på dette indlæg. Hvor er du dygtig og du lægger ikke fingrene imellem, det er rigtig godt gået. Jeg har læst alt med stor interesse. Tak fordi du gider sætte dig så grundigt ind i tingene.
    Jeg har dog ikke behandlet mine liljeløg som du beskriver her, men de fleste har da vist klaret det. Nu ved jeg så, hvad jeg skal gøre med de sidste jeg har købt. De kommer nok snart.
    Knus Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth.
      Tusind tak skal du ha'. Jeg har også brugt oceaner af tid på det denne gang. Det viste sig, at være et omfattende emne, og jeg lærte meget ved at arbejde med det på den måde. Jeg har altid lært bedst ved at tage notater, så når jeg skriver det rent også, så kommer det endnu længere ind på lystavlen. Her kom der også mere kød på, fordi jeg jo selv måtte dykke ned i emnet, for ikke kun at have notater nok til et halvt indlæg. Og så synes jeg jo det er sjovt, ellers gjorde jeg det jo ikke så omfattende. Det er også dejligt, når I andre kan få noget ud af at læse med. Jeg har heller ikke behandlet mine liljeløg som jeg her har beskrevet. Jeg har vel nærmest bare behandlet dem som stauder. Det har jeg kun mistet et enkelt løg ved, så noget må jeg da ha' gjort rigtigt. Det er ikke fordi jeg har så mange liljer her, men det havde jeg efterhånden i den gamle have jeg har haft.
      Det lyder spændende med nye liljeløg. Hvilke har du købt?
      Lige nu sidder jeg og er ved, at skrive om magnolia, som jeg også lige har været til foredrag om. Det bliver lige knap så omfattende, tør jeg godt love.
      Jeg håber I havde en hyggelig tur til Fyn, og at din mor havde det godt.
      Knus Malene

      Slet
    2. Hej Malene
      Da jeg fornylig havde et liljeindlæg på min blog, fik jeg dette glimrende råd fra Jan Irismarken. 1 tsk. sprit og 1 tsk opvaskemiddel blandes i en liter vand og sprayes på liljerne.
      Det vil jeg prøve, lad os håbe, det virker, det sagde Jan i hvert fald :)
      Følgende tre liljer har jeg bestilt:
      Smokey_Mountain
      Sonia
      Tiger_Babies

      Vi havde en fin tur til Fyn, min gamle mor havde det heldigvis godt.
      Knus Lisbeth

      Slet
    3. Hej Lisbeth.
      Det lyder da noget mere harmløst, tak for fiffet.
      Søde liljer du har valgt, og så har de to første oven i købet duft:-)
      Dejligt I havde en god dag.
      Knus Malene

      Slet
  7. Hej Malene
    Godt du tager stilling til denne persons snik snak om giften, det er en nervegift der ødelægger nervernes evne til at kommunikere med hinanden - delvis også hos os mennesker - Måske denne Peter møller har fået en tår af flasken selv når han sådan kan stå og ævle? Jeg spekulerer på hvor meget andet af det han har sagt der også bare er salgsgas?
    Det hedder "Fasciation", det den store sjove lilje har. Kan optræde hos mange vandre planter også - sidste år havde jeg det i en radisse!
    Du må have en dejlig søndag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten . Syntes nu ikke han vrøvler om selve Liljerne, men om dette "vidundermiddel" jo.
      Tror dog mange bruge lignende midler til deres roser.?

      Slet
    2. Hej Helle
      Calypso indeholder samme gifttype (malathion)- men er vist bare en anden leverandør (beyer)
      http://www.godthavemiljø.dk/
      Har listen + karakter over godkendte midler.
      Contador er slet ikke med som godkendt middel - henter hr Peter Møller det i Hvide-Rusland?

      Når Peter Møller siger at det tar 7 år fra liljefrø til blomstring så er det enten fordi han ikke ved bedre (slemt nok) eller fordi han kommer med mere salgsgas - det korrekte er at sige mellem 2 og 4 år.

      Underligt at de forskellige foreninger vil lægge lokaler og navn til sådanne "homeparties".

      Og godt vi har blogland hvor sådanne ting jo hurtigt bliver afsløret!

      Slet
    3. Hej Karsten.

      Tusind tak for dine kommentarer. Det er jo en vigtig debat omkring den farlige gift. Den slags vil jeg sørme ikke ha' indenfor min havelåge!

      Det er da noget underligt noget, at han står og sælger det som noget ganske harmløst, der bare får planten til at smage grimt. Det ligner da ikke noget!

      Umiddelbart er han sådan en sød og tillidsvækkende person, meget sympatisk. Man forestiller sig slet ikke han er typen der vil stå og lyve en hel forsamling op i hovedet på den måde som han gjorde det.

      Jeg forstår egentligt godt, at de forskellige havekredse gerne vil ha' ham til at komme, for han tager ikke noget for at holde sit foredrag, bortset fra til transportudgiften, når han til gengæld kan sælge sine løg og sit "vidundermiddel". Netop fordi han virker så oprigtig, så tror jeg ikke de forskellige havekredse forholder sig kritisk til hvad det er han sælger. Han har heller ikke nogen etiketter på det så man selv kan danne sig et indtryk af hvad det er, fordi det er noget han selv har blandet op med vand og hældt på forstøvere, inden han sælger dem. Det gør det nok endnu mindre lovligt, at sælge det til havebrug på den måde, vil jeg tro.

      Jeg tror ikke han behøver rejse helt til Hvide Rusland. Så vidt jeg kunne google mig frem, er midlet almindeligt brugt ved de professionelle gartnerier og måske også i landbruget.

      Det er dejligt at få et fif om, hvor man kan finde en samlet information ang. kemi til haven. Tak for det.

      Mon ikke også det bare er et salgstrick med de 7 år også så, for at holde prisen kunstig høj? Jeg har i hvert fald ikke ret meget tillid til det han siger længere, må jeg nok tilstå.

      Herligt du kunne huske det hed "fasciation", når liljen muterer som den har gjort på billedet, og er blevet fyldt med en unaturlig kæmpe mængde blomster. Jeg kan forestille mig den radisse du har haft, har været kæmpestor så, eller hvordan?

      Har du mange liljer i din egen have? Du lyder så kompetent inden for det.

      Tak jeg har det hyggeligt, og jeg håber også du har en skøn søndag.

      Venlig hilsen Malene

      Slet
    4. Hej Malene
      Ja, manden virker bare ikke troværdig, Og det er klart at det kan ikke være lovligt at sælge et giftmiddel til private - når det er forbudt:-) sød og tillidsvækkende javist netop - med den opførsel læner han sig da op af en kraftig psykiatrisk diagnose.
      Jo de 7 år er snik snak også det.
      Mine L. martagon tager max 4 år og de regnes ikke for nemme.

      Jo, jeg har vel en del liljer - eller rettere nok lidt specielle. går mere efter kvalitet end kvantitet.

      Men tjek op på min blog på:
      http://g2karsten.blogspot.dk/
      du finder forhåbentligt noget interessant!

      Havehilsen fra Karsten

      Slet
    5. Hej igen.

      Jeg blev da i hvert fald noget chokeret over, at finde ud af, at virkeligheden ligger SÅ langt væk fra det han stod og sagde.

      Det er ikke til at sige, hverken for dig eller for mig, hvad hans motiver er. Der er fx heller ikke nogen der ved, om han måske selv er blevet snydt af en dygtig sælger, som han så åbenbart har haft så meget tillid til, at han ikke selv har undersøgt hvad det er han står og sælger. Det er der selvfølgelig ikke nogen undskyldning for, at han ikke har, hvis det er tilfældet. Men hvem ved, der kan jo i princippet være et hav af forklaringer på hvorfor, han står og sælger det på den måde. At kalde ham psykisk syg, vil jeg mene er at gå over stregen, og den udtalelse må i hvert fald stå for din egen regning. Men altså no hard feelings. Jeg forstår da godt du er vred.

      Jeg kigger forbi din hjemmeside.

      Havehilsen til dig også.
      Venlig hilsen Malene

      Slet
  8. Hej Malene Super flot indlæg. Og tak fordi du fik undersøgt det om Contador wg m.m Men vi var jo også advaret på forhånd, men måske vi skulle undersøge hvor slem Calypso er i forhold til om det også er noget grumme skidt.For det er et meget brugt middel mod lus og andet i roser og bliver også brugt på liljer..er det en opgave for dig ? kan se at de fleste liljearter er reprænsenteret i min have :O) Tror nu også stadig på at er Liljerne godt gødet , er billerne ikke så vilde med dem, min erfaring, men måske også kaffegrums kan hjælpe, for det er jo tit Lijlebillernes skyld at man ikke vil have liljer i ens have. Har nu aldrig holdt mig borte fra disse havens skønheder. Knus og snarlig på gensyn.Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Helle.
      Tusind tak skal du ha', og endnu engang tusind tak for den dejlige aften, vi havde sammen i liljernes tegn, og for underholdning til hen på de små timer. Det er jo ikke sådan lige til at få snakket færdigt, når der bare er så meget at sige, vel;-)Nu har Karsten jo sådan set svaret, men derfor kan jeg da godt undersøge det lidt også. Selvfølgelig var vi advaret på forhånd. Det var jo godt, at Karsten også havde skrevet på Tims blog. Men jeg plejer nu aldrig, at bruge gift i min have uanset.
      Jeg kommer dog ikke til at bruge kaffegrums alligevel, selvom jeg er sikker på det er et udmærket råd. Det vil jo nok ikke fungere i et hjem, hvor der kun bliver lavet kaffe, når der kommer gæster. Hvis te nu havde samme virkning, så kunne de stakkels biller ha' fået kamp til stregen. Så ku' de lære det, ku' de. Ellers må Jacob jo bare til at lære, at drikke kaffe.... så går det ud over ham. Ha ha.
      Ja, vi ses på fredag, og det glæder jeg mig rigtig meget til.
      Knus og kram Malene

      Slet
  9. Det var noget af et indlæg, temmelig godt skrevet, jeg må snart betragte mine indlæg omkring div. foredrag som light-udgave i forhold til dine ha..ha..
    - og iøvrigt en god debat omkring giften her blandt dine kommentar, det giver lidt stof til eftertanke :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mojn Tim.
      Tusind tak.
      Ha ha, light indlæg. Tja, det kan da godt være. Men så giver dine indlæg et hurtigt overblik. Det gør mine jo ikke lige frem. Hvor mange kopper kaffe nåede du at drikke denne gang? Så jeg tror bestemt der er plads til os begge. Måske jeg burde lære lidt af dine i øvrigt også udmærkede indlæg, og begrænse mig lidt.
      Ja, det er dejligt, når der kommer lidt debat. Umiddelbart, synes jeg jo det lyder til vi i bund og grund er enige vi bloggere. Så det er nok mest det med, at der blev sat fokus på, at man selv skal være vågen og ikke tro på alt hvad man høre, der kom ud af diskussionerne. Karsten havde jo også allerede sat skub i debatten inde på din egen blog.
      Jeg har også lige skrevet en kommentar til dig her i eftermiddag, om at vi skal til at tænke på færgebilletter til Samsø inden alt for længe.
      Knus Malene

      Slet