Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

søndag den 10. marts 2013

Romantiske Pæoner



Jeg har været til foredrag om pæoner i havekredsen i Kolding.  Marianne fra Pæonhaven i Holsted kom og fortalte om sine ynglings blomster, som hun dyrker i sin have på ca. 3.000 m2. Hun bor på et nedlagt landbrug, sammen med sin mand, og sine 4 børn, de har 2½ tønder land, så hun kan ligge mere jord til haven, efterhånden som hun får behov for det. Det er jo meget privilegeret. (Ville ønske jeg var i hendes sko). Marianne har arbejdet på LEGO i mange år, som produktudvikler. Da hun for nogle år siden skulle tage imod H.K.H. Kronprins Frederik og H. K. H. Kronprinsesse Mary, følte hun, at nu kunne hun faktisk ikke rigtigt opnå noget større i sin daværende stilling, så hun fik lyst til at prøve noget helt andet. Da hun som det passionerede havemenneske hun er, så, at den lokale menighed søgte en graver, tænkte hun, at det måtte være noget for hende. Så hun søgte stillingen, og fik den. Som kompensation for, at hun skulle gå ned i løn, fik hun tilbudt, at hun kunne få gartner uddannelsen, under sin ansættelse. Det var et tilbud som Marianne blev meget glad for, så derfor kan hun kalde sig gartner i dag.


Marianne har rigtig mange pæoner, så mange, at hun kalder sin have for pæonhaven. Marianne er nemlig en rigtig plantesamler, når det kommer til pæoner. Hvert år køber hun ca. 10 til 15 nye pæoner.  Hun planter altid pæonerne sammen med andre planter, eller hun forsøger i hvert fald på, at lave blandede bede. Nogle gange kan der godt være rent pæonbede, når bedet er blevet gravet ud, for at gøre plads til hendes nyindkøb. Marianne har ikke nogen decideret haveplan, haven har mere taget form lidt efter lidt, efterhånden som hun har fået en idé. Mariannes mand laver jernstativer, rosenbuer og lignende til haven, når Marianne mangler den slags. (Det må sørme også være dejligt).
For 7 år siden holdt Marianne åben have for første gang, og det har hun gjort lige siden. I år har hun besluttet, at hun ikke vil holde åben have på et bestemt tidspunkt, men at folk kan kontakte hende og lave en aftale i stedet for.  Det er især en konsekvens af, at det er enormt svært, at planlægge hvornår pæonerne vil blomstre! I år kan folk ringe, og så er både Marianne og de der ønsker at se haven, sikre på, at Marianne har tid, og at der er pæoner der blomstrer. Man kan altid selv se hvornår ens egne pæoner blomstrer. Det er nok et ret godt pejlemærke for, hvornår det ca. vil være interessant, at komme til Holsted og opleve Pæonhaven.

Mariannes prinsesse, som har et utroligt pænt navn, i hvert fald, hvis jeg skal sige det.

Pæoner, (paeonia på latin), er en planteslægt, der tilhører pæonfamilien, (paeoniaciae).

Billede fra Pæonekspertens have på midtsjælland.

Pæon vildarter:
Der findes ca. 20-30 pæon vildarter, det præcise antal er man ikke enige om.
Frøstandene på pæon vildarter åbenbarer sig, efter afblomstring, med både røde og sorte frø. De røde frø er dekorative, men det er kun de sorte frø man kan så.






Afdøde P.C.O. Nørgård var planteskolemand, og blev kendt for, at have lavet nogle krydsninger med nogle af vildarterne. Derfor støder man ofte på hans navn, når man læser om pæoner.


Bonderose, Peonia officinalis. er som navnet antyder brugt som lægeplante i gammel tid. Den vælter ud til alle sider. Blomster knopper og hoveder er nemlig meget tunge. Hvis man ikke kan lide den vælter, må man binde dem op, eller bruge et staude- eller pæonstativ. Bladene er anderledes end silkepæonernes blade. Bonderoser er ikke gode i buketter.



Tenuifolia, trådpæon. Er helt anderledes i bladene, der som navnet antyder er trådagtige, lette og luftige. Trådpæon er relativ høj og den er en af de pæonarter, der først springer ud. Trådpæon er desuden dyr at anskaffe sig.


Lil’ Sweety trådpæon

Delaveyi, træpæoner.  Har både blomster og knopper samtidig, så derfor har den en lang blomstringsperiode. Bladene er gode i buketter.
Træpæoner beholder normalt grenene igennem vinteren, men i hårde vintre kan de fryse helt ned til jorden, og må starte forfra. Hård frost kan desuden forskyde blomstringen. Hvis der bliver lovet meget hård frost, kan det være en god idé, at dække dem, især hvis de er begyndt at skyde. Der skal ikke ret meget til, de skal bare dækkes imod syd og øst, da de faktisk primært er solen man skal dække for. Træpæoner kan selv frøformere sig.


Delavayi, træpæon. Bliver 2½ meter høj, og danner rodskud hele vejen rundt om sig selv, så den bliver en bredere busk med tiden.


Feng Dan Bai. Hvid blomst. Bruges i gigtmedicin.

Shima Nishiki er lidt sjov, for mange vil komme til at tro, at de har købt noget andet end det de har regnet med, når de ser den blomstrer første gang. Men man kan glæde sig over, at den vil udvikle sig til det man havde drømt om fremover.




Træpæoner fra Rockii gruppen er nemme, at frøformere. Desværre har de lidt kedelige blade. Det er ellers vigtigt, at de er smukke, da bladene jo oftest er det eneste man har at se på, i løbet af en lang havesæson, da pæoner jo kun blomstrer i en kort, men intens periode.

Yin Hong er en lav træpæon. Den er længe om at blomstre, den skal faktisk være 3-4 år gammel, før den begynder. Men den er værd at vente på.


Suffruticosa er den pæonart der er skyld i Mariannes store kærlighed, når det kommer til pæoner. På en svensk planteskole købte hun den nemlig til 150 kr, fordi den havde sådan en smuk blomst på etiketten. Der gik dog 3-4 år, før der skete noget. Da blomsterne endelig åbenbarede sig, var Marianne helt ør, så smuk var den. Nu ønskede hun sig mange flere pæoner, og det kunne kun gå for langsom!

Den gruppe Marianne er mest begejstret for er Silkepæoner krydset med Træpæoner. Det er dem man kalder for sektions-hybrider. En af de mest kendte forædlere er den Japanske botaniker Toichi Itoh.Det tager op til 8 år eller mere, før man ser blomsten, og det kom faktisk til at betyde, at han aldrig selv kom til at se nogen af de smukke resultater, der kom ud af hans forædlings arbejde.

Sektionshybriden Batzella gav Marianne 600 kr for, så vi kan vist godt blive enige om, at hun går under kategorien pæonnørd og plantesamler, men den er sørme også smuk. Blomsten er en stor, gul blomst, på 24 cm i diameter. Den har en fantastisk duft, smukke blade, og blomsterne blomstrer over bladene. Den vælter ikke, så den behøver ikke støtte. Den skyder nede fra hvert år.


Silkepæoner.
Mange silkepæoner dyrkes til buketter. Fx i Holland har de mange store marker med pæoner, så langt øjet rækker. På samme måde som med tulipaner. Pæonerne bliver plukket imens de stadig  kun er i knop og solgt til fx Danmark.







Silkepæon Cora Louise


Spiffy har en rimelig lang blomstring i forhold til andre silkepæoner.


Red Charm hybrid, officinalis x silkepæon, har store, tunge, røde  blomster.


Buckey Bell


Midnight sun er god i buketter og har en lang stilk.


Golly har en kæmpestor blomst, på størrelse med en middagstallerken.


Alexander Flemming har en stor, tung blomst.

Garden Parfait



Sarah Bernhard er den mest kendte pæonsort. Den er vel nok også den mest ultimative romantiske blomst jeg kender. De store blomsterhoveder tåler desværre i regn, siger Marianne. Sarah Bernhard er en af de pæonsorter, der har så tunge blomsterhoveder, at den vælter. Det kan man undgå med opbinding eller en staudestøtte. Jeg har selv lige fået 3 knolde med Sarah Bernhard pæoner i fødselsdagsgave og lige inden da havde jeg selv købt 2 knolde af nøjagtigt den samme pæon også, så jeg glæder mig til romantikken blomstrer med denne overdådigt romantiske blomst.


Pæonen Sarah Bernhard er opkaldt efter en meget berømt, fransk skuespillerinde, som levede i 1800 tallet. Hun var utvivlsomt den mest berømte skuespillerinde i Europa og i New York på den tid. Hun var en meget seriøs og dramatisk skuespillerinde. Hun blev især kendt, da hun i 1865 sov i en kiste, fordi hun mente hun på den måde nemmere ville kunne leve sig ind i sine tragiske roller. Den dag i dag, finder man en byste af hende på det kongelige teater, fra dengang hun spillede Ophelia. 



Sarah Bernhard har ikke kun fået den ultimativt mest romantiske blomst opkaldt efter sig. Hun har også fået nogle uimodståeligt, lækre kager opkaldt efter sig.

Sarah Bernhard kager
Ca. 10-30 små kager.

2 dl piskefløde 
75 g. mørk chokolade (med ca. 50 % kakao)
30 makroner
150 g. smeltet overtrækschokolade

Kog fløden op i en tykbundet gryde under omrøring.
Bræk de 75 g. chokolade i mindre stykker, og smelt den i fløden. Kog blandingen ved svag varme og under stadig omrøring i yderligere ca. 5 minutter. Stil cremen koldt til den stivner (i mindst 4 timer). Pisk derefter chokoladecremen let op. Tryk evt. den flade side af makronen let og kom derefter chokoladecremen på med en sprøjtepose, så den danner en top. Stil kagerne koldt i nogle timer. Dyp kagerne i den smeltede chokolade, eller pensel det på, eller smør den på med en kniv. Stil kagerne koldt, evt. til næste dag. Server dem kolde. Kagerne også laves med lyst mælkechokolade, eller med lyst fyld og mørkt overtræk.
Opskriften stammer fra Karolines køkken.

Mums! Er jeg den eneste der får en uimodståelig trang til at opgive slankekuren for en stund?






Nu står Bowl of Beauty aller øverst på min pæon-ønskeliste.

Louis van Huti får store blomster.



Kansas er en fantastisk smuk blomst med et utroligt uskønt navn. Er jeg den eneste der tænker på arbejdstøj? Kansas har tunge blomster, der overdådigt vælder ud til alle sider. Derfor kræver den stativ, hvis man ikke ønsker aller blomsterne bøjer helt ned til jorden.


Bridal Icing er en tæt, fyldt, hvid pæon.




Do tell er en rigtig sød, lav sort.



Brides Dream er en lav, cremehvid pæon







Circus Circus har en sjov krøllet facon. Den slags blomster var helt sikkert blevet sorteret fra, og smidt væk før i tiden. Men i dag er den slags finurlige og anderledes blomster meget eftertragtede, ikke kun når vi taler om pæoner. Folk vil ofte rigtig gerne have specielle blomster.


Flame har en helt unik farve.


Jan von Leeuwen er utrolig smuk.



Jayhawker dufter helt ekstremt, men den kræver hele to stativer, da den har en ret uharmonisk vækst.


Coral Charm har forskellig farve, fra knop til forfald. Orange, koral, laksefarvet til gulhvid.

Karl Rosenfield er vistnok den pæon jeg har fået en ordentlig portion af, dengang mine forældre skulle flytte fra mit barndomshjem, (de har valgt, at bygge et nyt og mindre hus). Karl Rosenfield er en af de mest solgt sorter i de danske haver.

Lollipop lies



Raspberry Sundae kræver stativ. Er god til buketter.



Vanilla Twist har enkle og krøllede blomster. Den kan nemt holde sig selv.



Gay Paree er utrolig yndig.



Daisy Cornet er vildt underlig eller sjov. Det er som man tager det.


Vildarter ynder skygge. Silkepæoner ynder sol.

Silkepæoner sender smukke rødlige skud op igennem jorden i foråret. Skud der sætter gang i en masse håb og forventninger, for den kommende sommers smukke pæoner.

Man skal ikke gøde sine pæoner, for så sender de en hel masse skud og blade i vejret og bliver store, men til gengæld sætter de kun få, eller måske endda ingen blomster.  Til gengæld kan man give dem et drys kød og benmel eller et drys champignonmuld, men det er absolut ikke nødvendigt at gøre hvert år. Faktisk er pæoner relativt nøjsomme stauder.

Man kan sagtens flytte pæoner. For at de skal blomstre er det dog vigtigt ikke at plante dem for dybt, de vil faktisk helt stå helt oppe i jordskorpen. Alligevel kan det godt være de springer over blomstringen det første år, men de skal nok komme. Hvis man graver pæoner op, deler dem og planter dem nye steder, vil man ofte opleve, at de ikke bare skyder der hvor man har tiltænkt dem at være, men at de stadig skyder derfra hvor man har flyttet dem. Det skyldes, at gamle pæoner har mange knolde og nogle af dem ligger ret dybt.

I min egen have, har jeg blandt andet plantet pæoner sammen med mine roser. Det giver en længere blomstrings periode i bedet.

For at Marianne kan holde styr på sine pæoner, har hun lavet mapper på sin computer til hver plantegruppe og til hver sort. Her gemmer hun beskrivelser og billeder, ligesom hun kan læse hvornår den er indkøbt, til hvilken pris og hvor, samt hvornår den har blomstret. Hun laver også små planteskilte med tekst og billede til hver pæon. Det er dog ikke helt altid, at de fine planteskilte når, at blive printet ud og sat i jorden. Døgnet har som bekendt kun 24 timer.

Du kan læse meget mere om Marianne og hendes pæonhave på www.paeonhaven.dk  eller besøg Marianne og Pæonhaven i Holsted. Det ligger på Fredensgade 49, 6670 Holsted, men husk at ringe først og lave en aftale, på telefonnummer: 51 30 24 32.
Marianne Pedersen, Pæonhaven i Holsted.

Dansk Pæonselskab www.danskpaeonselskab.dk blev stiftet i 2003 og kan dermed fejre 10 års jubilæum i år.
Dansk pæonselskab inviterer alle interesserede til pæondag i Nordjylland, lørdag den 8. juni 2013 kl. 10-16, ved familien Ravnkilde, ”Himmerlands Plantesamling”, Gl. Søvej 3, Sørup, 9530 Støvring.


Pæoneksperten er en specialplanteskole, med et stort udvalg af især pæoner. www.paeoneksperten.dk



Christiansberg Botaniske have i Tyskland, ved grænsen til Polen, er ifølge Marianne en stor oplevelse, hvis man er vild med pæoner.

Hvis du ikke allerede har læst den, kan jeg anbefale Claus Dalbys bog ”Bonderoser og Pæoner”. Det er ikke bare en utrolig smuk billedbog, i vanlig Dalby stil, det er også en bog med en masse gode råd og erfaringer om dyrkning, plantning, om arter, og om historien om forædlere og meget, meget mere. Kort sagt en bog man ikke kun bliver inspireret af, men faktisk også en bog man kan blive klogere af, selv om man har erfaring med pæoner i forvejen.


Helle "Blomsterhatten" og jeg tager helt sikkert en tur til Holsted til sommer, og ser Mariannes have, og det glæder vi os allerede meget til.

De fleste billeder i dette indlæg er fundet på internettet.

29 kommentarer:

  1. Du får med dit indlæg mig til at længes helt ubeskriveligt efter at de kommer i blomst igen - det er en skøn måned når det står på. ......og wup wup - dit indlæg fik solen til at bryde frem - tak for det ;0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorthe.
      Ja, det er simpelthen en skøn tid på året, når de blomstrer. Dejligt solen brød frem:-)
      Nu gider vi virkeligt heller ikke mere sne og frostvejr!
      Knus Malene

      Slet
  2. Hej Malene.Tak for et dejlig informativ indlæg om pæoner og bonderoser.jeg glæder mig også vanvittigt til mine blomstre.Har selv 8 pæoner i forskellige fv. - en smuk bonderose og en træ pæon.Men nu kan jeg jo altid gå tilbage til dit indlæg hvis jeg vil vide mere om pæoner.
    Rigtig god søndag til dig Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette.
      Så har du mange flere end mig. Jeg har Karl Rosenfield, tror jeg i hvert fald nok og så har jeg nogle vildarter, som jeg først har fået efter de er afblomstret, så dem er jeg spændt på at se i år, og så har jeg en Bonderose og nu har jeg også de 5 nye Sarah Bernhard. Så jeg håber jeg får et godt pæonår i år. Men jeg vil stadig gerne ha' mange flere, for pæoner er for mig noget af det mest ultimativt romantiske man kan ha' i sin have.
      Knus Malene

      Slet
  3. Fantastisk indlæg om pæoner. Du sætter dig virkelig ind i stoffet Malene......(jeg har også sådan en prinsesse!)
    Jeg har selv 4 af dem du nævner i indlægget. Men hold da op, der er vel nok mange forskellige, man kunne ønske sig.
    Nu kan jeg da næsten ikke vente med at se mine egne pæoner i blomst. Et par stykker af dem jeg har sat, har jeg endnu ikke set i blomst. Så der går da en 2-3 år før der for alvor sker noget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Bente.
      Det lyder til at være nøjagtigt det samme hos dig, som det er her hos mig, hvad angår pæoner. Sådan er det, når det er nye planter. Jeg glæder mig også usandsynligt meget til pæonerne blomstrer og jeg vil ha' plantet mange flere i årene fremover. Jeg håber også meget at nogle af de der ikke blomstrede sidste år, vil begynde at blomstre i år. Det er i hvert fald ikke fordi jeg har plantet for dybt, at det ikke var alle der blomstrede sidste år, for jeg har hele tiden været klar over, at de skal plantes tæt på jordskorpen. Vi må vente med tålmodighed ellers.
      Venlig hilsen Malene

      Slet
  4. Ja Malene
    Så behøver jeg ikke skrive noget, nu har du fået alle roserne for indlægget med pæoner :) Du gjorde det som sædvanligt godt, man bliver altid lidt eller meget klogere efter at have læst dine indlæg. Især det med træpæonerne var interessant for mig.
    Jeg anskaffede mig selv Do Tell forrige år, men har ikke set blomster endnu. Håber på i år.
    Spændende at læse om Marianne, jeg vil ind og kigge hos hende.
    Tak for dit som altid gode indlæg.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth.
      Tak for det, og det var dejligt du kunne lære noget endnu engang. Jeg havde engang en træpæon i min gamle have. Da den 4. år ikke blomstrede, så blev jeg træt af den, for jeg troede jeg ikke havde de rigtige betingelser, at tilbyde den, og så blev den smidt ud. Få måneder senere læste jeg et sted, at de skal bruge 3-4 år på at etablere sig, før de blomstrer, og så var det jo bare helt vildt bittert, at jeg havde fået smidt den ud. Tænk hvis jeg nu havde ladet den stå, så havde den måske blomstret allerede året efter! Øv øv, det ærgrer mig stadig nu mange år senere, når jeg tænker på det. Men så er det godt man kan blive klogere, for den fejl gør jeg i hvert fald ikke igen. Do Tell er fantastisk smuk, så den er jeg sikker på du bliver helt vildt glad for, når først den kommer rigtigt igang. Jeg regner som sagt også med at besøge Marianne i virkeligheden også, når pæonerne blomstrer, så jeg forventer at lave et indlæg om det til den tid også.
      Velbekom, jeg nyder at lave indlægene, selv om det tager lang tid, når de bliver så gennemarbejdede, men til gengæld kan jeg huske mange flere ting bagefter.
      Kærlig hilsen Malene

      Slet
    2. Hej Malenef
      Jeg har først blogtræf d. 29. juni, så du kan godt nå at besøge Jørn i Silkeborg, da det er 14 dage før.
      Kh
      Lisbeth

      Slet
  5. Hold da helt op for et kæmpe indlæg om de skønne pæoner :-)Tak for det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Vivi.
      Ork, det er da ingenting. Lange indlæg er mit speciale. Jeg kender nemlig ikke begrænsningens kunst, så den har jeg til gode endnu at lære.
      Jeg håber jeg kunne inspirere dig.
      Venlig hilsen Malene

      Slet
  6. Hej Malene.
    Roser og pæoner. Det er altid meget inspirerende at læse dine indlæg. Nu fik jeg en grundig indføring i pæoner, som jeg heldigvis har et par stykker af i haven, men da de var her, da vi kom, aner jeg ikke hvilke det er. De er alle hvide - desværre, for jeg elsker pæoner i alle farver. Jeg anede godt nok ikke at der fandtes de meget frynsede pæoner. Et stort, omend meget forsinket tillykke med fødselsdagen. Det lyder til at have været en skøn dag. Dejligt at høre at det går fremad med hoften. Jeg har ikke været meget på bloggen de sidste par måneder, men nu er vi så småt begyndt på vores haveplaner for i år.
    Kærlig hilsen Lisa

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisa.
      Tak for det. Så håber jeg du kunne finde inspiration til din pæon-ønskeliste. Roser og pæoner ja, men har du også set indlægene om Dorothealiljer, liljer og magnolia? Ellers er der masser af inspiration at finde om det her på bloggen også.
      Tak, jeg havde en rigtig dejlig dag, og også en god fødselsdags-komsammen weekenden efter, sammen med familien.
      Jeg skal til kontrol med hoften på torsdag. Jeg skal både snakke med ortopædkirurgen, røntgentfotograferes og snakke med fysioterapeuten og så var der vist nok en fjerde ting, men det har jeg glemt hvad var. Så det bliver nok en lang dag derovre. Efter torsdag skal jeg så småt til at begynde at trappe ud af krykkerne, men der kan gå helt op imod en måned mere, inden jeg kan undværre krykkerne helt. Jeg kan stadig heller ikke køre bil endnu, for mit ben er simpelthen for tungt, og det dur jo ikke, hvis jeg skal lave en hurtig opbremsning. Men de sidste 14 dage især, er det gået rigtig hurtigt fremad. Såret har også en sidste lille skorpe på endnu, men det ser langt om længe ud til, at det snart er helet op. Utroligt nok, har jeg heller ikke følt jeg har haft så meget tid til at besøge de andre blogs, for når jeg endelig har haft tid, har jeg skrevet laaange indlæg til min egen blog og tegnet haveplan.
      Og haveplan bliver mit næste indlæg, for den er nemlig endelig, omsider blevet helt færdig. Så nu glæder jeg mig til at fortælle om mine visioner.
      Kærlig hilsen Malene

      Slet
  7. Tusind tak for en flot og lærerigt indlæg, Malene. Og nøj, hvor man kommer til at savle over alle de skønne billeder.
    Jeg glæder mig helt vildt til at se billeder af dine 5 lækre Sarah Bernhard kager, jeg mener pæoner :-D Jeg elsker begge dele og købte en forrige, men jeg har ikke set den blomstre endnu.
    Jeg er stadig ny i pæon-verdenen, så jeg har kun 3 navngivne og en gammel lækker arvesag som dufter vidunderligt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hanne.
      Selv tak, det er dejligt at høre du synes det er godt. Billederne kan jeg jo desværre ikke tage æren for, på nær de to af dem. Linda Irving fra Casa Asti siger det er med stor økonomisk risiko, når man laver indlæg på den måde. Jeg ved ikke lige helt hvordan jeg skal forholde mig til det. Et indlæg som dette uden billeder, ville godt nok være en flad fornemmelse.
      Hvis du ikke har plantet din pæon for dybt forrige år, så er jeg sikker på du får en lille smule blomster i år, men mange flere til næste år. Der er også kun få pæoner der rigtig har blomstret her indtil nu, fordi min have er så ny som den er. Men jeg har en rimelig erfaring med pæoner fra mine tidligere haver, så jeg er ikke nervøs. De skal nok blive overdådige. Jeg har heller ikke så mange forskellige pæoner endnu, men jeg har helt klart tænkt mig, at gøre noget mere ved det efterhånden, for de er nogle af mine absolutte ynglings blomster.
      Jeg håber du fik sovet lidt (igen)? her til morgen. Jeg er også en knold til at få sovet nogle gange om natten. Klokken bliver ofte over 2 om natten før det lykkes, sådan var det også i nat. Det er pænt træls, på godt jysk!
      Venlig hilsen Malene

      Slet
  8. endnu et spændende referat fra dig ;) og ikke mindst opskriften :) den skal bare prøves :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Tim.
      Ja, mon ikke. Mine tænder løber i hvert fald i vand. Jeg tror faktisk nok min mor bagte Sarah Bernhard kager til kaffen til min konfirmation. De smager himmelsk, men det er godt nok ved at være mange år siden jeg sidst smagte disse lækre kager, så jeg vil helt klart også prøve at bage en portion. Jeg tror faktisk aldrig jeg har prøvet at bage dem selv.
      Knus

      Slet
  9. Godt indlæg. Tak for det og tak for de mange smukke blomsterbilleder.
    Morsomt at høre Marianne bor i Fredensgade 49 i Holsted. De første år boede vi i Fredensgade nr. 30., så jeg kender gaden.
    Ha´ en god aften.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Åse.
      Det var så lidt. Det var dejligt du kunne li' det.
      Ej, hvor sjovt, ja så kender du jo gaden. Jeg ved også godt hvor det ligger henne, i hvert fald sådan cirka.
      Håber også du får en hyggelig aften.
      Venlig hilsen Malene

      Slet
  10. Hej Marlene.
    Jeg er med den 29. juni!!
    Kan du ikke skrive til mig på min mail, så vi har fast kontakt?
    frufriis@yahoo.dk

    SvarSlet
  11. Hej Malene

    Flot indlæg om vores dejlige aften i pæonernes verden( er man en pæon nørd når man har mange af dem der er nævnt ?)
    Der er foredrag om pæoner igen på mandag den 25 men i Gråsten men det er med Karin Meyer fra Pæoneksperten.?
    Nå vi ses i Morgen til forhåbentligt super godt møde om Primulaer( den bedste hest jeg har reddet på hed Primula så tænker på hende hver gang jeg skriver og høre om disse skønne planter) Ja helt klart skal en af vores tur gå til Marianne uh jeg glæder mig allerede, her i snestormens tag.Godt der findes haveblogs.
    Hilsen haveveninen Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Helle.
      Ja, det var en dejlig og inspirerende aften.
      Nej, det er man ikke før man kan finde på, at betale 750 kr. for en enkelt pæon, hvis du spørger mig. Andre har måske en anden holdning?
      Jeg glæder mig til på mandag, men hvor er det dog ærgerligt hun har udsolgt af både den ene og den anden pæon, af dem der er til at betale for en fattig førtidspensionist. Jeg ville gerne have haft Bowl of Beauty, Do tell, Lolipop lies og en hvid pæon eller to, måske en tidlig og en sen. Om ikke andet så bare Bowl of Beauty, for den står jo øverst på min pæonønskeliste nu. Men alt til under 250 kr. for en enkelt plante er åbenbart udsolgt. Der var også den lyserøde daglilje, du ved, som der stod Malene lige midt i blomsterhovedet på. Den var selvfølgelig også udsolgt. Så hvad hjælper det hun har planter med, hvis hun ikke har noget af det jeg/vi ønsker os? Men jeg glæder mig til at blive både inspireret og endnu klogere på pæoner.
      En hest der hed Primula..... Nej, hvor sødt. Sjovt vi har så utroligt meget til fælles vi to:-) Hvor var det bare ærgerligt, at vores Primula aften blev aflyst pga. snestorm. Jeg håber han kommer en anden aften i stedet, hvor jeg også har tid til at komme.
      Jeg glæder mig også til vi skal en tur til Holsted.... og alt det andet vi har planer om i år. Gad vide om det er realistisk at håbe, at mindst halvdelen bliver til noget? Vi skal bare i den grad ud og turnere vi to. Det glæder jeg mig helt afsindigt meget til. Det bliver et fantastisk haveår.... Og med alle de forandringer vi har planlagt i vore haver bliver det også spændende.

      Jeg tror ikke der er nogen af os, der gider mere sne. Nu må det godt blive ordentligt forårsvejr. Omgående, tak!
      Ja, herligt vi kan blogge. Så stiger humøret trods alt hurtigt et par grader:-)
      Knus og kram til min herlige veninde:-)
      Hilsen Malene

      Slet
  12. Hej Malene.
    Sikke et indlæg, super flot skrevet.
    Jeg glæder mig til at vi ses.
    Mange varme paeonhilsner fra
    Marianne.
    P.s. Det billede af mig må nu kunne gøres bedre.;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marianne.
      Ja, det må kunne gøres meget bedre, men jeg kunne ikke ta' det om, efter jeg var kommet hjem jo;-)
      Tusind tak, og det skyldtes jo ikke mindst dit inspirerende foredrag.
      I går tænkte jeg, at vi måske allerede ville ses igen, for Helle (Blomsterhatten) og jeg var til et foredrag i Gråsten med Karin fra Pæoneksperten. Det var også et godt foredrag. Meget anderledes end dit, men lige så godt, så vi kunne godt tåle, at være af sted igen:-) Jeg fik "Do Tell" og "Shirley Temple" med hjem og en sød lyserød daglilje: "Lacy Doily". Så jeg er glad.... Selvom jeg jo mest havde ønsket mig en "Bowl Of Beauty". Men så har jeg stadig det bedste til gode jo, så er der noget at glæde sig til:-)
      Jeg glæder mig også rigtig meget, til vi kommer og ser din have. Det bliver sikkert rigtig hyggeligt, og Pæoner er for mig noget af det nærmeste man kommer på indbegrebet af en romantisk blomst, mindst lige så meget, eller måske mere end rosen. Så dem ønsker jeg mig mange flere af her hjemme i haven.
      Vi ses om et par måneder.... Hvis vi ellers snart kan få noget ordentligt forår!
      Kærlige Pæonhilsener til dig også:-)
      Malene

      Slet
  13. Lur mig om jeg ikke har en 'Bowl of Beauty' en stump et eller andet sted som du kunne få til din samling. Det ville glæde mig at give dig den.:)
    M.v.h.
    Marianne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen Marianne, hvor er du sød. Det kan jeg da næsten ikke ta' imod. Så vil jeg i hvert fald ha' lov at ta' noget med at bytte med.
      Rigtig god påske.
      Knus Malene

      Slet
  14. Hej Malene
    Det ar da en helt fantastisk gave, så det køre godt nok for dig lige nu,,det er nu meget vel fortjent..

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Helle.
      Ja, sikke en dejlig gave. Jeg ved nu ikke hvor fortjent det er. Men dejligt i hvert fald:-) Ja, det kører bare lige nu, med nyindkøbt drivhus og en ny, smuk udsigt inde fra huset også. Endelig, endelig er der kommet gang i nogle forårsprojekter. At det så har sneet igen i nat, det vælger vi så at ignorere.
      Knus fra Malene

      Slet