Om mig

Mit billede
Jeg hedder Malene og jeg bor i Hjerting ved Rødding, sammen med min mand Jacob, vores lille Isabella, og Camilla og Simone, som jeg har fra mit første ægteskab. Derudover tæller familien også vores Dansk-Svenske gårdhund Molly. Jeg har tidligere prøvet kræfter med en del spændende jobs, jeg har blandt andet været sælger, hjemmehjælper og fængselsbetjent, men i dag er jeg desværre førtidspensionist. Jeg prioriterer mine kræfter på livskvalitet og på min familie, og jeg bruger haven både som genoptræning og til at være meditativ og kreativ i.

torsdag den 23. maj 2013

Magnoliehaven på Asperupgård


Helle (Blomsterhatten), mine piger og jeg besøgte Bjarne Dinesen på Asperupgård den 8. maj. Jeg havde hørt Bjarne fortælle om sin have og om de mange forskellige Magnolier han har, til et foredrag i Ribe tidligere på året. Se evt. indlæget om det.
Bjarne viste os rundt og fortalte os en helt masse. Det var en meget spændende have at besøge.
Der var også en del Rhododendron i haven.
Mine piger. Simone i den røde bluse og Camilla i den sorte bluse. De elsker at komme med til åben have, plantemarkeder osv.. Jeg får skæld ud, når jeg tager afsted en hverdagsaften, hvor de ikke kan komme med, fordi det er skoledag næste dag. Men nu har jeg givet efter for presset, så de kommer med på Gram slots havefestival i morgen. Det skal også lige siges, at når det er børn der rent faktisk er interesserede i haven, så er det faktisk rigtig dejligt at have dem med. Mange af Bjarnes magnolier havde helt fantastiske blomster. Og så var der MANGE af dem.


Bjarne Dinesen og Helle (Blomsterhatten).


CamillaDette er hvad jeg først troede var en Rhododendron. Men den var helt anderledes i blomsterknopperne. Bjarne fortalte hvad den hed, ligesom han fortalte hvad alle de andre planter i haven hed. Jeg skulle have haft en tyk notesblok med, for jeg kan simpelthen ikke huske halvdelen af alle de navne han slyngede ud, hele vejen rundt i den 23.000 m2 store have. Min hofte blev i den grad sat på en prøve. Det gik nu forbløffende godt. Jeg fik ondt, men holdt hele vejen.Her er det Susan og Galaxy. Store imponerende træer. De var ca. 25 år gamle, mener jeg.Nærbilleder
Stjernemagnolia drysser romantisk ned på havestien i sit forfald.Der var også meget at se på, når man huskede at kigge ned. I Bjarnes have er det nemlig svært ikke hele tiden at gå og se op af. Hvis man kunne abstrahere fra alt ukrudtet og de selvsåede småtræer, så var der da også nogle guldkorn indimellem. Men Helle fik næsten stress af, at se på det. Det kriblede næsten for, at begynde at hive ukrudt op. Mig generede det ikke. Men havde det været min egen have, havde jeg sikkert ikke vist den frem i den stand. Men sådan er vi jo så forskellige. Og trods ukrudt var det altså en helt fantastisk have, hvor der var imponerende meget at se. Bjarne sagde, at der er meget mere at se om en måneds tid eller senere på sommeren. Det kan man altså næsten ikke forestille sig, efter at have set sådan et fantastisk skue. Jeg er glad for, at Bjarne ikke var lige så sippet som Helle og jeg, og bare viste haven frem, uanset om han havde haft arbejde og andre ting og passe her i løbet af foråret. For det var virkelig en stor oplevelse.
Efter besøget på Asperupgård, skulle vi hen og handle hos JAS Roser. Men nu var kl. 18, så vi kørte ned til stranden og fandt en bordbænke, hvor vi kunne spise vores medbragte mad.


Det var godt nok lidt overskyet nu. Vi havde ellers haft høj solskin hos Bjarne hele eftermiddagen. Men der var da læ her hvor bordbænken stod, med klitroser ud mod vandet. Så vi havde da god tid til at tage billeder og pakke mad ud. Pigerne fik først, før jeg selv begyndte at øse op. Vi var kun lige begyndt at spise, så begyndte det at tordne og blive helt mørkt! Vi nåede ikke at spise helt færdigt, før vi måtte kaste alting ned i tasken og LØBE hen i bilen, hvor vi fandt nogle kiks og noget te frem. Da vi var klar til at køre, stilnede vejret af igen, så da vi kom over til JAS Roser var det holdt helt op igen. JAS var ved at ekspedere en anden kunde da vi kom. Han lignede godt nok en der skulle skynde sig hjem og tørre. Hold op, hvor var han våd. Vi havde stort set bestilt de roser vi skulle ha' med hjem på forhånd, så det var rimeligt hurtig ekspedit. Men JAS havde ikke mere travlt med, at komme ind i varmen, end at der var tid til at hyggesnakke. Det viste sig, at han interesserer sig for forsiler, ligesom Helles veninde. Tænk så viste det sig, at de kendte hinanden, så vi fik en hilsen med hjem. 
Hjemme i Helles have havde vi gået en tur rundt inden vi kørte og set på alt det der var i blomst eller knop. Der sker så meget derude i disse uger, så man kan se noget helt nyt allerede senere samme dag! Da vi kom tilbage til Helle, gik vi rundt i haven igen. Vi fik også øje på nye ting, begge to, som vi ikke havde lagt mærke til før vi kørte. Det var nu ikke derfor vi gik rundt denne gang, men for at lave pilestiklinger til mig. Jeg har et håb om, at det kan blive en hjælp til et (midlertidigt)? læhegn mod nord-nordvest skellet i min have. Jeg håber det vil lykkes. Jeg savner virkelig læ. På sigt ønsker jeg mig Syrener, Røn (Sorbus Dodong), Skarlagen tjørn og Acer Globosum. Men det tager jo årevis, at få råd til at plante den slags i så langt et stykke. Så jeg håber meget jeg får succes med disse pilestiklinger. Ellers siger Helle vi kan prøve igen til næste år.

Asperupgård ligger ved Asperup og JAS Roser ligger ved Brenderup. Begge dele på fyn, med meget kort afstand til hinanden. Hvis du ikke kender JAS Roser, er han virkelig et besøg værd. Han kan skaffe næsten alle roser. De dyreste koster 65 kr, men de fleste koster 50 kr. I efteråret kører han udsalg på de pottede roser, som man kan få helt ned til 35 kr. stykket. Se evt. mit indlæg fra efteråret, eller prøv at google JAS Roser. Han kommer også med på Grundlovsmarked i Kolding.

12 kommentarer:

 1. Sikkert det er en besøgsværdi have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vilmantas.
   Ja, det er helt sikkert en have der er et besøg værd. Den ligger ved Asperup ved Båring på Fyn, tæt på JAS Roser. Hvis du ikke har prøvet at handle hos ham, vil jeg varmt anbefale ham. Du har jo også mange roser ved jeg.
   Vi ses jo i din have til august, om ikke før. Jeg sidder med i bestyrelsen i Rosenkredsen Haderslev/Åbenrå, som kommer på besøg i din have til den tid:-)
   Venlig hilsen Malene

   Slet
 2. Sikke dog et fantastisk sted du har besøgt :-)
  Hvad betyder ukrudt, når det er træer/buske, der er den stor passion.........., at manden vil dele synet af, samt glæden og begejstringen for sine magnolier med jer, så kan det ikke blive bedre :-)

  Vi har også planlagt at køre til Gram i morgen eftermiddag, måske vi ses :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, lige præcis. Det betød jo ingenting. Vi havde en fantastisk oplevelse og det var helt klart en af de mest spændende haver jeg har set endnu.

   Helle (Blomsterhatten), mine piger og jeg var også i Gram i går, men det er fordelt over et stort område. Vi nåede kun igennem området i slotsparken, så kunne vi ikke holde til mere, og så kørte vi hjem. Sådan et par skravl! Men så er det godt den ene ikke ligger den anden til last, når vi begge skravler. Hvis jeg nu ikke skulle alverdens andre ting i denne weekend også, ville jeg gerne have været afsted igen. Det kan være det lykkes bedre til næste år.
   Men vi ses jo næste onsdag istedet.
   Knus:-)

   Slet
 3. Den sidste oplysning var uhyre interessant, så havde I ikke behøvet at tage roserne med til mig, men det var dejligt at I ville. I må præsentere ham for mig, så jeg kan få snakket lidt fynsk :)
  Tak for turen til Asperupgård, spændende at se alle magnolierne og haven i det hele taget. Jeg er ked af det, du skriver med ukrudtet, jeg kan bestemt ikke nå det hele, slet ikke nu det har regnet. Jeg håber at nå det meste inden I kommer.
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Høneballe:-)
   Ja, men vi vidste det heller ikke før vi var færdige med at handle. Så skidt pyt. Roserne har i øvrigt lige holdt flyttedag, så nu står de hos mig, istedet for hos Helle. Hun skal nemlig ha' åben have i morgen, så der er blevet ryddet op og ordnet have i stor stil hos hende. Jeg har også været ude og hjælpe hende i torsdags.
   Vi præsenterer dig gerne for Anton/JAS Roser. Var det ikke også noget med, at vi skulle følges rundt noget af tiden?

   Jeg tror altså ikke på, at du har små træer i så stor stil som han havde, fordi du ikke har luget. Normalt kan jeg faktisk bedst li' en have der ikke er alt for velfriseret, så det ser helt unaturligt ud. Du skal altså ikke få stress over, at vi kommer. Det er jo ikke det der er meningen med det. Ham her gik overhovedet ikke op i den slags, det var helt tydeligt. Og ved du hvad, det gjorde altså overhovedet ikke noget, for det var stadig en meget imponerende have og vi fik en rigtig stor oplevelse ud af det. I hans have skulle man i øvrigt huske sig selv på, også at kigge ned af engang imellem, for at få øje på hundetand og gøgeurt osv., for man gik jo ellers hele tiden og kiggede op af.
   Husk din have gerne må ligne sig selv, og vi kommer jo ikke for at være hårde dommere, men for at besøge dig og få en hyggelig eftermiddag.
   Knus Malene

   Slet
 4. Tak for turen rundt på Asperupgård Malene. Tror eller håber han har nogle af de roser jeg mangler. Flot dine piger gerne vil med rundt på have besøg. Vi ses i Kolding.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt Margrethe. Jeg er sikker på han har nogle af de roser du mangler og ellers kan han næsten helt sikkert skaffe dem. Jeg kan anbefale dig, at prøve at sende ham en mail, men i god tid, for han når ikke at læse sine mails hver dag. Jeg har selv bestilt en rose, som han har lovet mig, at have med til Kolding. Hans mailadresse kan du finde via hans hjemmeside.
   Kh. Malene

   Slet
 5. tak for kikket... et godt indlæg fra Asperupgård.... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak. Det var en meget spændende have, at besøge. Bjarne var en fantastisk entusiastisk og hyggelig guide, at have med rundt. Vi fik en stor oplevelse ud af det.
   Knus

   Slet
 6. Den have vil jeg gerne besøge,hvor er de smukke alle magnolierne. Tænk at have sådan et sted der eksploderer hver forår, det må være helt fantastisk.
  Jeg forstår godt manden ikke ser ukrudtet..han kigger jo slet ikke ned :)
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det gør man jo simpelthen ikke i hans have. Ikke ret meget i hvert fald. Det var meget imponerende. Og så sagde han, at det bliver meget flottere om en måned. Det kunne vi jo slet ikke forestille os! Og heldigvis for alle de mange forskellige måder at ha' have på. Det skal jo passe til de mennesker der skal leve i dem.
   Kh. Malene

   Slet